Dokázali změnit svět – aspoň některým dětem

Dokázali změnit svět – aspoň některým dětem

Tisk

Plakát Den rodin 23.9Dokázali byste změnit svět? Zní to neskutečně a přitom je to možné. Přemýšleli jste, co znamená „svět“ pro vás? Je to možná dobré místo pro život, zdravá příroda, dobré vztahy mezi lidmi, mír…Jak vnímáme svět je individuální. Pro malé dítě znamená máma a táta celý jeho svět. Rodiče pomohou, pohladí, podpoří, ukáží dětem, jak vykročit do světa, jak bezpečně poznávat své okolí, jak se v životě neztratit… Některé děti se však „ztratily“ úplně na začátku. Z různých důvodů nemají svou mámu, tátu ani nikoho blízkého jen pro sebe a napořád. Jsou však mezi námi lidé, kteří těmto dětem dokázali změnit svět - stali se jejich náhradní rodinou, stali se pěstouny.


Možná víte, že od 01.01.2022 je platná novela zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, která počítá s tím, že od roku 2025 nebudeme v České republice umísťovat do ústavní péče děti do tří let (s výjimkou dětí, jejichž zdravotní stav pobyt v zařízení vyžaduje).
Kdo by proti tomu protestoval? Jednoduše řečeno: Děti patří do rodin! Ale do jakých, když jejich biologická rodina z různých důvodů selhala? Přece do náhradních!

Orgány sociálně-právní ochrany dětí na úřadech s rozšířenou působností evidují v rámci svého obvodu nejen děti, jimž je potřeba zprostředkovat náhradní rodinu, ale také osoby, které jsou ochotny tyto děti přijmout – pěstouny, budoucí osvojitele a pěstouny na přechodnou dobu. Vše je řízeno krajskými úřady, které koordinují náhradní rodinnou péči ve svých krajích, ale také spolupracují mezi sebou a není tedy výjimkou, že dítě z jednoho kraje nalezne náhradní rodinu v kraji jiném a naopak.

Zájemci o náhradní rodičovství si mohou podávat žádost u svého místně příslušného úřadu s rozšířenou působností a po splnění předepsaných podmínek a odborném posouzení mohou být zařazeni do evidence žadatelů vhodných stát se osvojiteli, pěstouny nebo pěstouny na přechodnou dobu vedené na krajském úřadu. Pak stačí jen počkat, až budou žadatelé vytipováni jako vhodná rodina pro přijetí konkrétního dítěte, a cesta k náhradnímu rodičovství a novému domovu pro dítě je otevřena.

Potíž je však v tom, že osob ochotných stát se žadateli o náhradní rodinnou péči je stále málo. V republice tedy máme hodně dětí v ústavní péči a nedostatek náhradních rodin. Do roku 2025 musíme tento nepoměr změnit.

Odbor sociálních věcí Městského úřadu ve Frýdlantu nad Ostravicí se rozhodl, že je třeba co nejdříve podniknout zásadní kroky pro vyhledávání pěstounů. Již dlouhodobě se snažíme aktivně vyhledávat zájemce o náhradní rodinnou péči. Oslovuje své občany prostřednictvím obecního a regionálního tisku, na svých akcích propagujeme myšlenku pěstounství, pořádáme besedy a pořady s touto tématikou a spolupracujeme v rámci kampaně Krajského úřadu Moravskoslezského „Dejme dětem rodinu“. A přesto se zdá, že to nestačí! Počet zájemců o náhradní rodičovství nestoupá.

Proto jsme neváhali ani chvilku, když se nám naskytla příležitost, jak všem ještě více pěstounství přiblížit. S nabídkou bezplatně natočit sérii osmi videospotů s tématikou pěstounské péče přišel na odbor sociálních věcí pan Petr Rehanek, režisér, scenárista, kameraman, střihač a občasný fotograf, který již dříve s Městským úřadem Frýdlant nad Ostravicí spolupracoval a věděl, že stále hledáme pěstouny. Patří mu proto veliký dík. Oslovili jsme „naše“ pěstouny, kteří souhlasili s tím, že se v osmi dílech natočených videospotů podělí s občany o své pocity, motivace a zkušenosti. Těmto „našim“ pěstounům děkujeme nejen za to, že otevřeli svou náruč dětem jiných rodičů, ale také, že svým účinkováním ve videospotech předali poselství dalším lidem: Stát se pěstounem stojí za to! Máme dotočeno! Považujeme za velký úspěch, že se nám, odboru sociálních věcí z malého města, podařilo natočit osm videospotů k propagaci pěstounské péče.

Nyní tedy představujeme první video z osmidílné série videospotů s názvem Dokázali změnit svět – aspoň některým dětem.

Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí, odbor sociálních věcí, se natočením videospotů a jejich zpřístupněním široké veřejnosti snaží podnítit zájem o pěstounskou péči nejen ve svém správním obvodu, ale chce přispět k podpoře náhradní rodinné péče napříč celou republikou. Všude jsou totiž děti, které potřebují náhradní domov!
Prosíme proto o další šíření informací a odkazu na videospot. Přejeme si, aby videospoty měly velkou sledovanost, aby oslovily širokou veřejnost, aby se našli další zájemci o pěstounskou péči. Aby děti nemusely vyrůstat v ústavní péči. Děti patří do rodiny!

Pokud uvažujete, že byste se chtěli stát náhradními rodiči (pěstouny, osvojiteli či pěstouny na přechodnou dobu) nebo se jen chcete dozvědět o náhradním rodičovství něco více, pak neváhejte a obraťte se na nejbližší orgán sociálně-právní ochrany dětí.

Rovněž zveme na akci DEN RODIN S OTEVŘENÝM SRDCEM ANEB SPOLU RUKU V RUCE do Ostravy, kde vystoupí i Ewa Farna. 

Plakát Den rodin 23.9

Informace k náhradní rodinné péči i ke konané akci najdete také v odkazu dejmedetemrodinu.msk.cz

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Rád píšu povídky,“ svěřil se nám Martin Benek, finalista naší literární soutěže

martin benek novy zivotNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranou… V září jsme odta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Joe Navarro, Jana Vohralíková, Anne-Maartje Oud a Radim Pařík představí esence umění komunikovat

Radim Pařík křest knihy 02Komunikační dovednosti ovlivňují každodenní život lidí, přesto jsou významně podceňovány, a to v soukromém i v byznysovém světě. Nad tím, jak zlepšit lidské životy zvládnutou komunikací a vzájemnou interakcí bu...

Z archivu...


Literatura

Když se probudíte do mrazivého tání a v lese za humny je mrtvola

mrazive tani perexKniha je prý originálním hlasem v šedi současné krimi a já říkám, krimi obecně nevnímám šedivě, ačkoliv pravdou je, že některé příběhy si jsou tak podobné, že splývají v jeden dojem. Kate Shugaková zanechává svůj vlastní otisk v pam...

Divadlo

Tři mušketýři ve Zlíně: klasika v komediálním hávu

MDZ Tri-musketyri200Poslední premiérou v rámci sezóny 2023/2024 Městského divadla Zlín bude světová klasika z pera Alexandera Dumase Tři mušketýři v nové komediální adaptaci současného amerického dramatika Kena Ludwiga, jehož titul Baskerville: Záhada...

Film

Yes man říká na všechno ano

yes man 200Romantická komedie Yes man (2008) pokračuje směrem, kterým se Jim Carrey vydal už kdysi dávno. Společně s krásnou Zooey Deschanel zažívá tentokrát trochu jiné dobrodružství. Učí se říkat „ano“ v...