Srpen byl na dětské knihy bohatý

Srpen byl na dětské knihy bohatý

Tisk

pikola 200Podívejte se na novinky pro děti z Pikoly.

 

 


Hana Kneblová: Ze života českých panovníků
Kniha je určena dětem od 8 let

Bohatě ilustrovaná knížka seznámí děti s nejvýznamnějšími českými panovníky, jejich velkými činy a různými zajímavostmi z jejich života. Najdou v ní nejen texty, obsahující důležité nebo zajímavé informace, ale také doplňovačky, křížovky, osmisměrky a další zábavné úkoly. Knížka zaujme všechny, kdo se zajímají o historii, ale bude se líbit i těm, kteří o ní mnoho nevědí, ale rádi luští. V uvedeném řešení si děti ověří, zda hádaly správně. Hravou formou se tak dozvědí spoustu zajímavostí z české historie.

pikola ze zivota ceskych panovniku

Clive Glifford: Tohle smrdí
Překlad: Tereza Pavcová
Kniha je určena dětem od 7 let

Kolíčky na nosy, tahle kniha není žádná voňavá květina! Každá stránka vás zavane k jinému druhu smrádku a puchu, od těch starodávných po naprosto současné. Jak táhlo z pusy králům ve středověku? Dá se zápach využít v boji? Které ovoce smrdí tak, že vás s ním nepustí do autobusu? Jak je cítit vesmír? A co se stane, když do jedné knížky zavřete skunka, uleželý sýr, zpocené nohy a zkažená vejce? Zhluboka se nadechněte… nebo raději ne.

pikola tohle smrdi

Rachel Piercey: Starý dub slaví narozeniny
Ilustrace: Freya Hartas
Překlad: Lucie Šavlíková
Kniha je určena dětem od 3 let

Vítejte, kamarádi! Budeme vám vyprávět příběh o nejstarším a nejmoudřejším stromu v lese. Vydejte se s námi za medvídkem a jeho přáteli a pomozte jim připravit kouzelnou narozeninovou oslavu pro velký starý Dub. Hledejte v obrázcích a možná objevíte spoustu nového. V poznávání vám pomohou i krásné básničky u každého obrázku.

pikola stary dub slavi narozeniny

Aleksandra Szpunar: Starám se o planetu – Přírodohraní na celý rok
Překlad: Anna Šašková Plasová
Kniha je určena dětem od 6 let

Víš, co to jsou skleníkové plyny nebo uhlíková stopa? Chceš se dozvědět víc o obnovitelných zdrojích energie? Zajímá tě, jak šetřit elektřinou a kolik spotřebujeme za den vody? Přemýšlíš, co můžeš udělat pro zdraví naší krásné planety? Odpovědi na tyto a mnohé jiné otázky najdeš v dalším dílu série Přírodohraní na celý rok. A nejen to, kniha je plná zábavných úkolů a kreativních aktivit. Být ECO je prostě cool!

pikola staram se o planetu

Aleksandra Szpunar: Třídím odpad – Přírodohraní na celý rok
Překlad: Anna Šašková Plasová
Kniha je určena dětem od 6 let

Chceš se dozvědět víc o tom, proč je třídění odpadu důležité? Víš, co patří do kterého kontejneru? Zajímá tě upcyklace a chceš vdechnout nový život starým věcem? Přemýšlíš, jaký vliv mají naše každodenní rozhodnutí na zdraví naší krásné planety? Odpovědi na tyto a mnohé jiné otázky najdeš v dalším dílu série Přírodohraní na celý rok. Tak neváhej, pusť se do čtení, zábavných úkolů a kreativních aktivit!

pikola tridim odpad

Coral Ripleyová: Strážkyně moří 3 – Záchrana korálového útesu
Překlad: Pavla Jacobsson
Kniha je určena dětem od 6 let

Mořské panny z Oceánie chystají velkolepou talentovou soutěž, ale zlá siréna Elvíra jim to chce za každou cenu překazit. Svými kouzly ovládne nebezpečného žraloka, který ničí, na co přijde. V ohrožení je tak nejen soutěž, ale celý korálový útes a všichni mořští tvorové, kteří tam žijí! Naštěstí se Strážkyně moří jen tak něčeho nezaleknou a jsou rozhodnuté se Elvíře postavit. Podaří se Emě, Grétce a Lily najít kouzelnou perlu, která vše napraví? Nestanou se žraločí svačinkou?

pikola strazkyne mori zachrana koraloveho utesu

Linda Chapmanová: Bella hledá domov
Kniha je určena dětem od 6 let

Dvojčata Grace a Jack vedou útulek pro opuštěná zvířata a tentokrát hledají milujícího páníčka pro Bellu, štěně labradora. Není to ale vůbec jednoduché, Bella je sice roztomilá a velmi chytrá, ale zrovna jí rostou zuby, takže všechno okusuje. Pak ale dvojčata zjistí, že štěně miluje, když mu někdo předčítá, a dostanou báječný nápad, jak Belle najít nový domov!

pikola bella hleda domov

Rocio Bonilla: Díky – příběh o přátelství
Překlad: Natálie Farmosa
Kniha je určena dětem od 5 let

Bylo nebylo jedno sousedství a zdálo se jako každé jiné. Byly tu domy, trávníky, lampy i stromy. A také tu vedle sebe žili myška, kocour, sova, liška, zlobr a slepice. Sousedé, kteří si sotva kývli na pozdrav. Jednoho dne však vypadne internet. Dokáže taková malá událost něco změnit? Překonají sousedé strach, nesmělost a stud a najdou k sobě cestu?

pikola diky pribeh o pratelstvi

Rachel Morrisroeová: Jak si vypěstovat jednorožce
Překlad: Lucie Emmerová
Kniha je určena dětem od 3 let

V Květinovém ráji pana Konvičky rozhodně nekoupíte obyčejné kytky. Už nápis nade dveřmi „Každý je tu host, kouzel máme dost“ napovídá, že jsou tu k mání rostliny vskutku neobyčejné. Malá Sára to zjistí, když jde vybírat dárek k narozeninám své babičce, která ráda zahradničí. A najde tu přesně to pravé ořechové – semínka k vypěstování jednorožců. Rozhodne se, že babičku překvapí, a večer tajně semínka vyseje. Kdyby se tak ale řídila návodem! Místo jednoho semínka vysype do hlíny celý pytlík a světě div se! Ráno po domě pobíhá dvacet čtyři třpytivých jednorožců! Z narozeninové oslavy se stane narozeninová pohroma. Dokáže Sára malé jednorožce zkrotit a oslavu zachránit? Půvabný a vtipný veršovaný příběh pro všechny milovníky zahrad, jednorožců a babiček.

pikola jak si vypestovat jednorozce

Gigantosaurus: Dinopedie – zábavný průvodce světem dinosaurů a prehistorických zvířat
Překlad: Ivana Nováková
Kniha je určena dětem od 2 let

Čtyři kamarádi dinosauříci z půvabných příběhů Jonny Duddlea zažívají v době druhohor ledajaká dobrodružství. Vydej se společně s nimi za poznáním do světa pravěkých DINOSAURŮ a dalších PREHISTORICKÝCH zvířat! Pod okénky v knize objevíš spoustu zajímavostí a informací. Dávej si ale velký pozor na GIGANTOSAURA! Tenhle obr byl totiž věčně PŘI CHUTI!

pikola gigantosaurus dinopedie

Gigantosaurus: Santasaurus – Vánoce u dinosaurů
Překlad: Ivana Nováková
Kniha je určena dětem od 2 let

Že žádný SANTASAURUS neexistoval? Omyl! Protože co když někdo rozdával radost o Vánocích v druhohorách před mnoha miliony let úplně stejně, jako se to dělá dneska? V této knize kamarádi dinosauříci z půvabných příběhů Jonny Duddlea zažijí dobrodružství věru sváteční. Čeká na ně velké vánoční překvapení, setkání s dalšími kamarády i se strašlivým gigantosaurem, především ale zakusí sílu přátelství, nezištnou štědrost a spoustu radosti. Vzhůru tedy do druhohor v čase VÁNOC!

pikola  gigantosaurus santasaurus

Rachel Renéé Russellová: Deník mimoňky 5 – Příběhy nerozumný poradkyně
Překlad: Jana Hejná
Kniha je určena dětem od 7 let, 2. vydání

Nikki novinářkou! Podaří se jí překazit další MacKenziiny zákeřné plány? Nikki je už zase v průšvihu. Její zlomyslná rivalka MacKenzie totiž vyhrožuje, že ve školních novinách vyzradí tajemství, které by mohlo totálně zničit život nejen jí a jejím nejlepším kámoškám, ale dokonce i Brandonovi! Ale Nikki to tak rozhodně nenechá. Aby mohla na MacKenzie dohlédnout, vrhne se na novinařinu i ona a shodou bláznivých okolností skončí jako poradkyně skrytá pod přezdívkou Slečna Všeználková. Jenže její poradna slaví nečekané úspěchy a ona je najednou úplně zavalená prací. Zvládne v jednom kuse odepisovat na stovky dotazů a současně uchránit svou partu před MacKenziinými špinavými triky?

pikola denik mimonky pet

Rachel Renéé Russellová: Maxovy trable
Překlad: Veronika Volhejnová
Kniha je určena dětem od 7 let, 2. vydání

Ve škole si na vás zasedne starší a mnohem větší kluk. Co s tím? Postěžovali byste si rodičům? Jenže právě tohle Max udělat nemůže, protože při první zmínce o šikaně by ho ze školy zase vzali a další rok domácího vzdělávání s babičkou – učitelkou mateřské školky – už by vážně nepřežil. Jenže když se ocitne na začátku prodlouženého víkendu zamčený ve vlastní školní skříňce, začne mu i „spinknutí po obídku“ připadat jako ráj! A to ještě netuší, že když se nakonec ze skříňky dostane, čeká ho něco mnohem horšího…

pikola maxovy trable 1 zamceny ve skolni skrince

Ladislav Špaček: Dědečku, už chodím do školy
Ilustrace: Jana Fernandes
Kniha je určena dětem od 6 let, 2. vydání

Dědečku, už chodím do školy je dalším pokračováním oblíbené série knížek Dědečku, vyprávěj a Dědečku, ještě vyprávěj. Laskavý dědeček si opět povídá se svou zvídavou vnučkou Viktorkou o světě kolem nich. Viktorka už je ovšem školačka, chodí do první třídy, a proto si přináší spoustu nových podnětů a otázek ze školního prostředí. Knížka pomáhá rodičům v touze rozvíjet dobré vlastnosti jejich dětí, vštěpovat jim mravní hodnoty současného světa, pěstovat v nich silnou vůli i vytvářet správné návyky chování mezi lidmi a v různých situacích, které Viktorku potkávají. Součástí je audiokniha ke stažení jako dárek.

pikola dedecku uz chodim do skoly

Víctor Escandell: ZÁHADY – Zapoj mozkové závity a vyřeš 25 tajuplných případů
Kniha je určena dětem od 8 let, 2. vydání

Neexistuje kniha, která by tě bavila víc, detektive. Vítej v knize záhad! Přijdeš na kloub 25 tajuplným případům? Některé mají logické řešení, u jiných využiješ své představivosti. A hlavně – hledej v zábavných obrázcích, a stopu máš nadosah. Záhady můžeš řešit sám, s kamarády nebo s celou rodinou. Staň se opravdovým detektivem! Hledej stopy, používej mozek a vyřeš všechny záhady.

pikola zahady vyres 25 tajuplnych pripadu

Víctor Escandell: ZÁHADY – Zapoj mozkové závity a vyřeš 25 záhad historie
Kniha je určena dětem od 8 let, 2. vydání

Vítej v knize záhad! Přijdeš na kloub 25 tajuplným záhadám z oblasti historie? Některé mají logické řešení, u jiných využiješ své představivosti. A hlavně – hledej v zábavných obrázcích, a stopu máš nadosah. Záhady můžeš řešit sám, s kamarády nebo s celou rodinou. Staň se opravdovým detektivem! Hledej stopy, používej mozek a vyřeš všechny záhady.

pikola zahady vyres 25 zahad historie

Jan Malík: Míček Flíček
Kniha je určena dětem od 5 let, 6. vydání

Je vám smutno? Pořiďte si míček! Ten z našeho příběhu ovšem není ledajaký. To takhle jeden dědeček s babičkou žili hezký život, ale pořád jim něco scházelo. Až jim jednou, přímo z nebe – vlastně oknem – přiletěl do pokoje míček. Byl hezký, hlaďounký, kulaťoučký, baculatý a vůbec povedený, a tak si ho pojmenovali. Dali mu jméno Flíček. Jenomže míček Flíček se zalíbil taky draku Mrakovi, a ten ho unesl. Dědeček s babičkou ho dlouho, předlouho hledali a poprosili o pomoc i strašáka Pašáka, psíčka Pantoflíčka a ptáčka Jarabáčka. Podařilo se jim ho najít? Přečtěte si to v knize s původními ilustracemi Ondřeje Sekory.

pikola micek flicek

Více informací: www.euromedia.cz


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pohoda pokračuje: Pekárna v Brooklynu

pekarna v brooklynu 200V dubnu 2019 přidalo nakladatelství Cosmopolis do svého portfolia druhý díl série Romantické útěky autorky Julie Caplanové. Jak naznačuje název Pekárna v Brooklynu, podíváme se do Ameriky za dobrým pečivem, porovnáme br...

Divadlo

Pomozte svému divadlu: Kampaň slaví dílčí úspěch, ale divadelníci jsou stále bdělí.

pomozte svemu divadluNa tiskové konferenci Asociace profesionálních divadel ČR, která stojí za informační kampaní Pomozte svému divadlu, slíbil ředitel úřadu Ministerstva kultury Milan Kupka, za...

Film

Eva Zaoralová se na celý život zasnoubila s filmem

altJe neuvěřitelné, že stále činorodá Eva Zaoralová (případně též Hepnerová), překladatelka, filmová publicistka a dlouhou dobu také umělecká ředitelka karlovarského filmového festivalu, se letos dožívá osmdesáti let. Na její poč...