Fenomén Duckrabbit nejen ve výtvarném umění – výzva pro výtvarníky, spisovatele a další tvůrce

Fenomén Duckrabbit nejen ve výtvarném umění – výzva pro výtvarníky, spisovatele a další tvůrce

Tisk

duckrabbit 200Se zajímavou ideou se na nás obrátil nadšenec pan Ludvík Toman a protože i my často zůstáváme v úžasu nad různými optickými klamy, rozhodli jsme se, poskytnout prostor jeho úvaze a plánu. Pan Toman by rád uspořádal výstavu věnovanou fenómenu, zvanému Duckrabbit. Wittengensteinův obrázek kachny- králíka má být inspirací pro autory, kteří by se rozhodli podpořit tuto akci a zpracovat téma v rámci svých oborů.

 

Ludwig Josef Johann Wittgenstein se narodil 26.dubna 1889 ve Vídni. Patří mezi nejvlivnější filosofy 20. století. Bývá spojován především s analytickou filosofií a filosofií jazyka, ovlivnil však i logické pozitivisty. Přes studium matematiky se dostal k logice a filosofickým otázkám základů matematiky. Po vypuknutí 1. světové války se přihlásil do rakouské armády jako dobrovolník a v jejím průběhu získal na východní frontě několik medailí za statečnost. Po válce pokračoval v bádání a roku 1921 vydal filosofický traktát, v němž, podle svého názoru, vyřešil všechny problémy filosofie a stáhl se do ústraní. Jeho jednoduchý multistabilní obrázek kachny a králíka (Duckrabbit) je pravděpodobně nejznámějším metaobrazem v moderní filozofii. Objevuje se ve Wittgensteinových Filosofických zkoumáních jako příklad „vidění (něčeho) jako (něčeho jiného)" a dvojitosti zobrazení jako takového.

Metaobrazy nejsou nijak zvlášť neobvyklé. Objevují se vždy, když se jedna obrazná představa objeví v jiné obrazné představě, když obraz znázorňuje scénu popisu nebo objevení se obrazné představy, jako například když se ve filmu objeví na zdi pověšená malba nebo když se televizní obrazovka objeví jako rekvizita v televizním pořadu. Samotné médium se nemusí zdvojovat (např. malba zobrazující malbu nebo fotografie, které zobrazují fotografie): jedno médium se může zahnízdit v jiném, jako když se zlaté tele objevuje na olejomalbě, nebo když se v kresbě objeví vržený stín. V jednom slova smyslu se může metaobrazem stát jakýkoliv obraz, pokud se použije jako prostředek k reflektování samotné povahy obrazů. Nejjednodušší perokresba, když je použita jako příklad v diskurzu o obrazných představách, se stává metaobrazem.

Vyjádření/transformace  tohoto pramene by mělo být základním tématem výstavy, kterou pan Toman plánuje v nedakonické nádražní čekárně se zajímavým vestibulem. Vesnička Nedakonice se nachází nedaleko od Uherského Hradiště.

DUCKRABBIT plakat

Dne 28. července 2014 uplyne100 let od doby, kdy začala 1. světová válka. Této události jistě bude věnováno mnoho prostoru ve sdělovacích prostředcích i jinde na veřejnosti. V době 1. světové války býval úsek železnice Břeclav -Bohumín částí C. K. Severní  tratě, na níž leží i železniční stanice Nedakonice. Nedakonicemi se občas mihnul tehdy C. K. jednoroční dobrovolník, dělostřelecký kaprál Ludwig Wittgenstein, později jeden z nejcitovanějších filozofů 20. století, který tudy projíždívával vlaky párkrát z Vídně na frontu do Haliče.

Dle slov pana Tomana je Wittgensteinova definice, vymezující možnosti našeho elementárního poznávání a tím i chápání okolního světa, doplněna prezentací vysvětlovací kresby, které se říkává Duckrabbit. Zacházení s ním způsobuje mnoho komických paradoxů. Proto kolem něho vzniklo cosi, co lze nazvat termínem subkultura a co se odrazilo i ve výtvarném umění, včetně toho intelektuálně nejvyššího. Přesto zbývají a nabízejí se ještě mnohé a rozvíjející interpretace a pokračování, z původní kresby vyplývající další gnoseologické paradoxy.

Tato fakta jsou pro pana Tomana důvodem, proč s dostatečným předstihem oslovuje, v souvislosti s jubileem, autorskou veřejnost, aby jí poskytl dost času na důstojnou intelektuální práci.

Najdou-li se autoři, kteří se rozhodou uvedené téma zpracovat, rádi jim zprostředkujeme kontakt s panem Tomanem.
Zahájení výstavy je plánováno na pondělí 28. července 2014.

duckrabbit

Zdroj informací: pan Ludvík Toman, Wikipedie a internet
http://clanky.rvp.cz/clanek/s/Z/3021/VIZUALNI-GRAMOTNOST-NEBO-GRAMOTNOSTNI-VIZUALNOST.html/

Autor vizualizací: Li Po Fung


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Műller - rozhovor pro festival Benátská! s Impulsem

mullerSlovenská legenda, která je na špici československé hudební scény již třicet pět let, vystoupí na festivalu Benátská! s Impulsem v pátek 26. července v doprovodu 11 famózních hudebníků. Nádherné skladby Richarda Müllera zazní jak ještě nikdy předtím. Ci...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Obrazy i atmosféra kroměřížské vernisáže malířky Rosany de Montfort nadchly návštěvníky

rosana 200Už od pátku 5. srpna může veřejnost obdivovat ve foyer Domu kultury v Kroměříži impozantní dílo malířky Rosany de Montfort. Její velkoformátové obrazy mají myšlenku, krásu a sílu, mají co říct a nutí zamýšlet se. Vernisáž otevřeli kromě umělkyně kromě...


Literatura

Všechno dopadne jinak: Mechanismy evoluce se nezastaví, budoucnost ale nepředpovíme

Koukolik‘Chtít od vás, abyste tu takhle u čaje konverzačně shrnul svých vlastních padesát let zkušenosti s vývojem poznání lidského mozku je nejspíš drzost povrchní novinářky. Přesto to zkouším,’ říká tazatelka, novinářka Libuše Koubská. Zkusila to a povedlo se.

Divadlo

Tragédie Kapuletů a Monteků navléknutá do baletních střevíců

romeoajulie 200Kdo by neznal nejslavnější příběh všech dob, který pojednává o zamilované veronské dvojici, jejíž láska se kvůli nepřátelství dvou vlivných rodin dočkala tragického konce. Jen málokdo si už ale dokáže představit, že by tato tragédie mohla ...

Film

Nastal pro Bonda čas zemřít?

bond perexLoni v září se po dvojnásobném odložení způsobeném pandemií koronaviru do kin konečně dostala pětadvacátá bondovka s názvem Není čas zemřít, v níž se s rolí agenta 007 rozloučil Daniel Craig, který ikonickou postavu ztvárňoval od roku 2006. O tom...