Mašíni z Divadla Na Jezerce na Dramoxu: před 70 lety začalo jejich drama

Mašíni z Divadla Na Jezerce na Dramoxu: před 70 lety začalo jejich drama

Tisk

Bratři MašínoviJeden z příběhů studené války, října 1953, si můžete připomenout nejen v kinech, ale i v divadelním představení Mašíni na Dramoxu. Ozbrojená skupina antikomunistů překračuje hranice Československa. Nejsou ale sami, v patách jim jdou příslušníci bezpečnostních sil, kteří část skupiny v NDR brzy dopadnou. Západního Berlína tak nakonec dosáhnou jen bratři Mašínovi a Milan Paumer.

Hrdinové, nebo vrazi? Režisér Jan Jirků v představení Mašíni Divadla Na Jezerce nenutí diváky se rozhodovat, popisuje jejich příběh a jeho dozvuky v české společnosti. „Naše inscenace je nejen poučná, ale hrozně zábavná. Nechceme, aby je někdo vynášel na piedestal. Necháváme divákům prostor utvořit vlastní názor, aby měli možnost se od něčeho odrazit,” přibližuje hru producent Jan Hrušínský.

Šteindler z České sody jako ředitel divadla

Uprostřed divadelní zkoušky se pět herců řeší historií útěku z Československa. Probírají jejich činy, hádají se a hledají, jak dnes zahrát bratry Mašínovi, Ctirada a Josefa. V hlavních rolích herecké legendy z Divadla Sklep Milan Šteindler a Jan Slovák. Zpovzdálí vše pozoruje Miluše Šplechtová jako sestra Zdena Mašínová, která vypráví příběh rodiny a události, během nichž se Mašíni pokouší získat svobodu. „Paní Mašínová je statečná ženská, možná z nich všech nejstatečnější, když osobně dorazila na premiéru, měla jsem velkou trému.” ředitel Jan Hrušínský doplňuje: „Naše hra je divadlo na divadle, baví mě spor režiséra, který touží uvést hru o Mašínech a ředitele, který mu ji 30 let zakazuje, to odráží národní debatu.”

Bratři Mašínovi

Dějepis v divadle

Na Dramoxu najdete další důležité kapitoly z československých dějin. Při příležitosti oslav 28. října si připomeňte nejzásadnější okamžiky ze života jednoho ze zakladatelů Československa, Milana Rastislava Štefánika, v představení Štefánik - slnko v zatmění ze slovenského Divadla Andreje Bagára v Nitře. Nástup fašismu popsal Karel Čapek ve své Bílé nemoci, kterou Městské divadlo Mladá Boleslav uvedlo v době covidové pandemie. Konec života Karla Čapka před druhou světovou válkou, co s ním dělala neustálá nenávist, stovky a tisíce anonymů. To je představení Čapek z Městských divadel pražských s Jiřím Hánou v hlavní roli.

Bratři Mašínovi

Co se dělo po revoluci?

Slovenské národní divadlo v představení Elity ukazuje, jak probíhala transformace komunistických elit, do těch současných. Extrémně vtipné představení bývalému hradnímu mluvčímu věnoval režisér a autor Petr Michálek v Městském divadle Zlín dvě své hry: Ovčáček Čtveráček a Ovčáček Miláček. Satirickou trilogii završil politickým přehledem české společnosti posledních 30 let s názvem Jednou budem dál. Bývalý prezident sice autorovi ruku nepodal, ale představení stojí za to.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vyzrálost člověka se pozná podle toho, že dokáže dělat něco i pro druhé, říká Alena Hájková

alena hajkova perexAtraktivní, zajímavá, temperamentní, akční, inteligentní, empatická, pokorná...  Tak nějak bych charakterizoval paní Alenu Hájkovou, jednatelku agentury VIP osobnosti. Řadu let organizuje zajímavé akce, na jiných zase spoluprac...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nechte se očkovat Shakespearem a léto bude fajn!

shakespeare boure 200Užijte si léto ve společnosti anglického divadelního génia a těch největších českých hereckých hvězd. Předprodej Letních shakespearovských slavností startuje 4. května 2021 na www.shakespeare.cz a v síti Ticketmaster. Generáln...


Literatura

Lucie Hlavinková a historický Apatykář

apatykar 200Pod hlavičkou nakladatelství Motto vyšla v březnu nová kniha Lucie Hlavenkové s titulem Apatykář. Jak název napovídá, dočkáme se historického románu s příměsí detektivní zápletky. Pokud máte rádi čtení, které připomíná časy dávno minulé, určit...

Divadlo

Strach jíst duši (Angst essen Seele auf ) Premiéra v divadle Reduta v Brně

Strach jist dusi perexPodtitul opravdu zajímavého díla zni: Romantická kabaretní komedie s pohádkovými rysy, s Ivanou Hloužkovou a Romanem Blumaierem v hlavních rolích!

...

Film

Zpověď režiséra Hynka Bočana

bocan moje cesta zdivocelou zemiMladí režiséři, kteří v šedesátých letech zjednali tuzemské filmové tvorbě mezinárodní věhlas, byli s nástupem normalizace počátkem 70. let odstaveni; někteří natrvalo (jako v případě Jana Němce, Pavla Juráčk...