KoresponDance 2012

KoresponDance 2012

Tisk

KoresponDance 2012V Praze a Brně se letos uskuteční již 4. ročník Mezinárodního festivalu současného tance KoresponDance 2012. Zahajovací večer se koná dnes 27. listopadu v pražském Divadle Archa a až do 4. prosince si všichni milovníci tanečního divadla budou moci vychutnat mnohá představení. Co je nachystáno na letošní ročník?

 

Dramaturgové si každý ročník pokládají tématickou otázku, na kterou nějakým způsobem odpovídají všechna odehraná představení. Letos je hlavním tématem vliv historických kořenů z období baroka a postmoderního tance na současnou tvorbu a hned v úvodním večeru se budou moci zájemci dozvědět více. Nachystána je totiž interaktivní přednáška o Post Modern Dance od jedné z účastnic a především na slovo vzaté odbornice Marthy Moore. Tato Američanka se podělí s kýmkoliv o své názory a zkušenosti (pozor, akce bude v angličtině).
Mimo přednášky Marthy Moore bude ale zařazený i další doprovodný program. Pro širokou veřejnost je nachystána konference na téma „kultura a společenská odpovědnost, společnost a odpovědnost kultury“ či projekce filmu o průkopnici současného tance z USA Anně Halprin.

KoresponDance 2012

Pořadatelé letos zvolili celkem jedenáct choreografií v šesti festivalových večerech. Návštěvníci budou moci okusit ladné umění choreografů z USA, Francie i tuzemských autorů. Českou republiku zastupují tvůrci ženy, a to Bára Látová a Andrea Miltnerová, která se představí rovnou se čtyřmi choreografiemi. Interpretka v angažmá Národního divadla se zaměřuje především na barokní tanec, spolupracovala s největšími osobnostmi tohoto žánru a za své představení Barokní tělo odhaleno získala před třemi lety nebývalé uznání. Vedle tohoto českého talentu ještě rozhodně stojí za zmínku Béatrice Massin, která je v oblasti tance u nás už známou osobností. I ona se zaměřuje na barokní tanec, připravuje pro české studenty stáže a dlouhodobě se věnuje i barokním rekonstrukcím. Zajímalo by vás více? Po skončení každého představení bude následovat moderovaná diskuze umělců s publikem. I díky tomuto festival snadno stírá hranice mezi podiem a hledištěm. Teď už jen zbývá pečlivě vybrat, na kterou choreografii se vypravit!

KoresponDance 2012

KoresponDance 2012
Pořadatel festivalu: Centrum choreografického rozvoje SE S.TA
Ředitelka festivalu: Marie Kinsky
Spoluorganizátor festivalu: Ewan McLaren
Místa konání: Divadlo Archa, Divadlo Alfred ve Dvoře, Wannieck Gallery Brno
Přesný program najdete ZDE

Zdroj foto: korespondance.eu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Češtinářka měla pro moje básničky velké pochopení, říká Jaromír Šlosar

jaromir slosar2Básník a dramaturg České televize Jaromír Šlosar miluje Beskydy. Právě on je tím správným člověkem, který přijal ochrannou ruku nad naší soutěží Povídky z lesa. Popovídala jsem si s ním o jeho začátcích, básnic...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru komedie Splašené nůžky

splasene nuzky200První inscenací roku 2024 Městského divadla Mladá Boleslav bude v pátek 16. února divácky osvědčený titul Splašené nůžky. Stovky repríz po celém světě dokazují, že tento kus má své kouzlo tak jako žádný jiný – už proto, že nikdy není st...


Literatura

Ten, kdo odešel

Ten kdo odesel 200„Po přečtení této knihy už pro vás Facebook nikdy nebude tím, co dřív“ – to je ústřední myšlenka knihy Ten, kdo odešel, kterou jsem zhltla za tři večery. Jako by mi připomínala můj vlastní příběh. Vlastně – ne jako by. Hlavní hrdink...

Divadlo

Nadčasový příběh o velké lásce a velké nenávisti

Devet krizu200Muzikál Devět křížů napsaný speciálně pro brněnské divadlo vypráví starou moravskou legendu o ukrutném činu, který se podle kronik odehrál kolem roku 1540 v malé vísce nedaleko Velké Bíteše. Statkář z Hlubokého při své cestě z Bíteše z trhu dom...

Film

STALO SE: může se to stát i ve skutečnosti?

altStalo se je celkem nový a dost zajímavý film. I když na něco podobného by šel třeba s holkou do kina asi jenom úchyl nebo někdo, kdo si nepřečetl pořádně o čem to bude.

...