Divotvorný hrnec – muzikál v barvách duhy

Divotvorný hrnec – muzikál v barvách duhy

Tisk

200hrnecMěstské divadlo Zlín zahájilo sezónu muzikálem od Voskovce a Wericha Divotvorný hrnec. Jak se s tímto kouzelným příběhem o hledání štěstí na konci duhy vypořádali, se dozvíte v tomto článku.

 

 

 

Předlohou tohoto muzikálu je Finian´s Rainbow od Burtona Lanea a Jan Werich s Jiřím Voskovcem ji uvedli v roce 1948. Děj se odehrává ve Štědré Dolině v americkém státě Missitucky, kde k partě komediantů přijíždí český emigrant Josef Maršálek s dcerou Káťou. Nepřijíždí však s prázdnou – v baťohu ukrývá tajemný hrnec se zlatem, který dostal od jihočeského Vodníka Čochtana. Tento divotvorný hrnec plní tři přání…

hrnec

Jak už to tak bývá, muzikály si žádají velký počet herců. Díky tomu dostali prostor i studenti Zlínské vyšší odborné školy umění a také dvě nové posily, Tomáš David a Tomáš Červinka. Hlavní role jsou alternovány a Vodníka Čochtana tak ztvárňuje buď Jan Leflík nebo Gustav Řezníček, pár Káči a Woodyho buď Petra a Radovan Královi nebo Markéta Kalužíková s Markem Příkazkým. 

Představitelkou Káči byla Markéta Kalužíková, jejíž zpěv měl opravdovou sílu. Do písní dokázala dát potřebné emoce a při textu „Jakpak je dnes u nás doma, jak je dnes?“ muselo nejednoho diváka mrazit v zádech. Jejím nejbližším divadelním kolegou byl Marek Příkazký aka Woody. Už od první chvíle, kdy stáli vedle sebe, byla mezi nimi cítit zvláštní chemie. Oba jsou mladí herci a když se na sebe usmívali či si dali pusu, působilo to opravdu něžně. Až měl člověk dojem, že ti dva k sobě prostě patří.

Všichni herci si zaslouží velkou pochvalu za jejich celkový projev. Tancovali, zpívali a působili opravdu vesele a rozverně. Nechyběly různé choreografie plné podupávání, rychlých kroků a také všelijakých akrobacií. Nikdo ani na chvíli nezaváhal, vše šlapalo na nejvyšší obrátky. Půvabná byla Jana Drgová v roli hluchoněmé Susan, která s lehkostí pírka poletovala po pódiu a svým úsměvem, tancem a bublinkami z bublifuku házela do publika radost.

hrnec1

O největší kontakt s publikem se zasloužil jeden ze dvou klaunů, a sice ten přímo vystudovaný, Roman Blumaier. Byla by velká škoda prozrazovat scénu spojenou s pliváním jablka všude kolem a také chozením po sedadlech. Nicméně věřím, že tato blbůstka, která sál rozesmála k slzám, byla vymyšlena přímo pro něj a když ne, s radostí jemu vlastní si ji užil. 

Co se kostýmů týče, jsou kouzelné a barevné, jako příběh sám. Hra je nejen přestávkou rozdělena na dvě části – na období, kdy obyvatelé Štědré Doliny pouze nacvičují a věří v lepší zítřky, a na tu druhou, kdy zvítězí dobro nad zlem a oni získají potřebné finance. Kostýmy s těmito náladami skvěle korespondují. V první části jsou slečny oděny do různých šílených modelů – od barevných legín po obyčejná tílka. V druhé části se kocháme pohledem na třpytivé večerní róby a také na půvabné svatební šaty v barvách duhy.

Zlínskému divadlu se tento muzikál opravdu podařil. Dokázalo si pohrát s námětem, vdechnout mu šmrnc a vtip a přitom se vyhnout kýči. Barvičky, plno herců na place a skvělé hudební výkony posouvají tuto hru na nejvyšší příčky divadelních zážitků. 

Název představení: Divotvorný hrnec
Žánr: muzikál
Uvádí: Městské divadlo Zlín
Režie a úprava: Hana Mikolášková
Hrají: Markéta Kalužíková, Marek Příkazký, Zdeněk Julina, Gustav Řezníček, Jana Drgová, Helena Čermáková, Roman Blumaier, Rostislav Marek, Hana Tomáš Briešťanská, Zdeněk Lambor, Marta Bačíková, Marie Vančurová, Eva Daňková a další
Premiéra: 15. 6. 2013
Hodnocení: 100 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jimi Hautamäki, bubenik z kapely Rockwalli

jimi 200Mladá kapela Rockwalli nám v krátkém rozhovoru prozradila, o čem ve skutečnosti je album Maa Kutsuu.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Řádná dávka originality, abstrakce a destrukce v belgickém Springville

altUmíte přesně určit hranice své představivosti? Co je pro vás tak akorát a co je už příliš? Belgické uskupení CAMPO se vás neptá, co zvládnete vydržet, parta z Gentu jen předvádí a neručí za následky (a možné psychosoma...


Literatura

Léčení včelími produkty

vceli produkty (2)Nakladatelství Esence si pro nás v dubnu připravilo zajímavou příručku, částečně odbornou, částečně řadící se do kolonky zdravého životního stylu. Jedná se o Léčení včelími produkty od slovenského autora Štefana Demetera. A nabí...

Divadlo

Soumrak monster: Zrození apokalypsy

Apokalypsa diskPražské divadlo DISK uvádí čtvrtou inscenaci studentů absolventského ročníku katedry činoherního divadla DAMU pod názvem Soumrak monster: Zrození apokalypsy. Tento projekt představuje hned dvě hry v jeden večer.

Film

Zlomené město

200filmNew York coby město hříchu, kráska v nesnázích a cynický policajt s temnější minulostí. Allen Hughes ve svém novém snímku křísí klasické atributy americké drsné školy.

...