Kateřina Tučková připomíná osud Vítězslavy Kaprálové

Kateřina Tučková připomíná osud Vítězslavy Kaprálové

Tisk

vitka200Od románové tvorby si Kateřina Tučková „odskočila" k divadlu a brněnský Host nedávno vydal knižně její scénář ke hře Vitka, uvedenou brněnským Divadlem Husa na provázku. Které  jiné město u nás by také mělo inscenovat osud brněnské rodačky Vítězslavy Kaprálové, jejíž hudební dílo bylo velmi inovátorské a jejíž životní styl neznal ne a překážky.

 

 

 

Poslouchám Klavírní koncert, který Vitka napsala ve svých dvaceti letech. Je to naprosto neuvěřitelně propracovaná a úchvatná hudba a musím myslet na to, kolik další hudební krásy mohla přinést, kdyby její život neukončila nemoc v jejích pouhých pětadvaceti letech.

Hudbu měla v krvi, po otci skladateli a matce pěvkyni. Jako první žena byla přijatá ke studiu kompozice a dirigování na brněnské konzervatoři. Jako první žena dirigovala Českou filharmonii, těleso plné mužů-hudebníků, ale i londýnský orchestr BBC. Divoká povaha a neústupnost dělaly vrásky učitelům, dlouhému zástupu obdivovatelů, někdy i rodičům, ale nepopiratelný talent si svou cestu našel.

Nestudovala pouze v Brně, ale také v Paříži, kde si ji pod ochranná křídla vzal samotný Bohuslav Martinů. Byl jejím hudebním nadáním, mládím a energií tak uchvácen, že se do Vitky zamiloval, i přesto, že byl ženatý s jinou ženou. Oba milenci svůj vztah dlouho tajili, komponovali společně, opravovali si navzájem své skladby. Neustále se ujišťovali o tom, že spolu budou moci žít i oficiálně, bez schovávání. Nakonec se však Vitka stala ženou Jiřího Muchy, ale jejich svazek po dvou měsících ukončila skladatelčina smrt.

Těm, kteří se chtějí blíže seznámit s osudem Vitky Kaprálové a nemají možnost zhlédnout hru v divadle, doporučuji si přečíst scénář hry doplněný o komentář autorky a Miloše Štědroně. Kateřina Tučková opět pracovala s mnoha prameny, setkávala se s pamětníky či jejich potomky, a tak můžeme věřit, že složila obraz Vítězslavy Kaprálové v té nejjasnější podobě a vykreslila skladatelku v co nejpřesnějších konturách.

 

vitka

Název: Vitka
Autor: Kateřina Tučková
Žánr: česká beletrie, divadelní scénář
Vydáno: 2018
Nakladatelství: Host
Počet stran: 176
Hodnocení: 100 %
Foto: www.hostbrno.cz

http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/ceska-beletrie/vitka-1434


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Představujeme Jumpboxing: „Cíl je jasný - zábavnou formou spojit radost a efektivitu.“

jumpboxing 200Jumpboxing je nový sport, který kombinuje kickbox se skákáním na trampolíně. Vyčerpávající výklad nám k němu podala jeho zakladatelka paní Zuzana Kubáňová. Nechte se nalákat na lekci jumboxingu!

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ďáblice – po čertech povedená inscenace

dablice perexPoslední premiéra letošní divadelní sezóny přivedla na prkna Městského divadla ve Zlíně Ďáblici. One woman a two men show, kterou na jevišti rozehráli Hana Tomáš Briešťanská, Zdeněk Julina a Zdeněk Lambor.


Literatura

Nikdo nás nečekal

Nikdo nás nečekalAkademická malířka Helga Hošková – Weissová přežila holocaust. Ve své biografii vzpomíná na idylické dětství, které přerušila válka. Vypráví příběhy těch, kteří se nikdy ...

Divadlo

Dramatizace románu o ženách, víře a zlu

Bila Voda200Brněnská rodačka Kateřina Tučková, autorka románů Vyhnání Gerty Schnirch, Žítkovské bohyně a dalších, je v současné době jednou z nejlepších a nejprodávanějších českých spisovatelek. Na její poslední román s názvem Bílá Voda čekali čtenáři celýc...

Film

Richard Gere zahájil Karlovarský filmový festival

vary200Dne 3.7 začalo ve Velkém sále hotelu Thermal po osmnácté hodině slavnostní zahájení 50. Mezinárodního filmového festivalu. Před hotelem Thermal se za velkého aplausu diváků prošly po červeném koberci známé osobnosti, mezi které patří ředitel festivalu ...