Zlínské divadlo hostí výstavu Domov (bez) domova

Zlínské divadlo hostí výstavu Domov (bez) domova

Tisk

domov bez domova 200Městské divadlo Zlín hostí výstavu profesora Jindřicha Štreita s názvem Domov (bez) domova. Jde o výstavu o lidech bez domova, kde polovinu tvoří fotografie, které autor věnoval Charitě sv. Anežky české v Otrokovicích a druhou fotky vytvořené pro Armádu spásy. Tyto dvě organizace se spojily s divadlem a společně tak pořádají tuto výstavu, která má za sebou slavnostní vernisáž.

 

Slavnostní vernisáž se konala v sobotu 24. října 2015, před představením Úplné zatmění. O hudební vložku na úvod a závěr se postarala Vlasta Dvořáková a průvodcem byl Jiří Siostrzonek ze Slezské univerzity v Opavě. Ten na úvod vernisáže pozval k mikrofonu několik hostů v čele s primátorem města Zlína MUDr. Miroslavem Adámkem zaštiťujícím tuto výstavu, ředitelem divadla Petrem Michálkem nebo rektorem Slezské univerzity Pavlem Tulejem. Ten podotkl, že nepřišel zkontrolovat účast svých podřízených, ale podotkl, že rád dojel a ve fotografiích vidí v tom především optimismus.

domov bez domova 1

Celý projekt je realizován k příležitosti výročí dvaceti let fungování služby azylového domu Samaritán Otrokovice, tak u této příležitosti krátce promluvil také jeho ředitel Aleš Jaroš a ředitel Armády spásy David Jirsák. Všichni mluvili stručně a k věci a zdůraznili především důležitost pomáhání obecně. Když se profesor Štreit setká s těmito lidmi, první se ptá, v čem potřebují pomoct. Není to jen formální slovo, to je to nejdůležitější – setkání člověka s člověkem. To znamená elementární lidství a to umění je až někde na třetí koleji,“ uzavřel průvodní slova Jiří Siostrzonek.

Profesor Jindřich Štreit si vysloužil velký potlesk, poděkoval všem řečníkům a zdůraznil, že si nesmírně váží jak Charity, tak Armády spásy, protože to, co dělají pro naše spoluobčany je něco mimořádného. Závěrem pronesl: „Můžeme mluvit o tom, že je vrstva lidí, kteří hledají svobodu, hledají samostatnost, ale velká většina lidí bez domova jsou lidé, kteří si ne vždy dostali do své situace svým přičiněním a právě těmto lidem je potřeba pomoci a podat jim pomocnou ruku. Děkuji vám.“

domov bez domova 2

Fotografie na výstavě Domov (bez) domova jsou velkoformátové, většinou z tmavého prostředí a mají především velkou sílu. Přímo z nich čiší emoce a vyjadřují lidskou bytost úplně jinak, než jak jsme ji zvyklí vídat v různých časopisech. Lidé na fotografiích mají v očích vděčnost a celkově ve tváři vstřícnost a dobrotu. Pokud je na výjevech více lidí, nelze si nevšimnou, že se mají navzájem velmi rádi a záleží jim na sobě. To se v dnešní době v ulicích a domovech už téměř vytrácí, takže není na škodu si to připomenout a zamyslet se nad tím…

Výstava potrvá až do 15. listopadu, tak pokud máte do té doby v plánu nějaké představení v Městském divadle Zlín, vyčleňte si na ni chvíli času.

domov bez domova plakat

Název: Domov (bez) domova
Autor: Jindřich Štreit
Kdy: 24. října 2015 – 15. listopadu
Kde: Městské divadlo Zlín
Pořadatel: Charita sv. Anežky české v Otrokovicích, Armáda spásy, Městské divadlo Zlín
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: Městské divadlo Zlín


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Rád by som hral na najväčšom hudobnom festivale na Slovensku“ Legendárny saxofonista Bill Evans

jazz 200Na Gypsy Jazz festivale sa predstavil legendárny saxofonista Bill Evans. Zveril sa nám, že by rád zahral aj na Pohode. Celý článok o akcii nájdete ZDE

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Když má obraz větší hodnotu, než místo, ve kterém se nachází

sotheby 200Teorie není špatná věc. Ale praxe a dlouholeté zkušenosti jsou k nezaplacení. A my můžeme být rádi, když nás chce nějaký odborník zasvětit do svého řemesla. Philip Hook nás ve své knize zavede do spletitého světa výtvarného umění a obchodu s ním.

...

Literatura

I policejní zprávy mohou být vtipné a čtivé

cerna kronika mp 200O tom, že policisté nejsou žádní suchaři už jsem se přesvědčila díky Městské policii Brno, která na Facebook dává jejich přebásněné tiskové zprávy. A často se také zasměju u těch našich, protože některé opravdu stojí za to. A...

Divadlo

Balada pro banditu po ostravsku

altDo divadla se chodí na 3D představení plné přehrávání a emocí. I když bývá kino lepší, jsou hry, kvůli kterým stojí za to divadlo navštívit. Jednou z takových je prověřená klasika Balada pro banditu.

 

...

Film

Věrná, statečná, ryzí. Příběh o dívce, která se stala legendou

Mulan perexMulan (Yifei Liu) je divoká a nezkrotná dívka. Aby přinesla čest své rodině, měla by se vdát a být tichá a poslušná, ale tyto podmínky splnit nedokáže. Když císař (Jet Li) vydá nařízení, že každá rodina musí poslat jednoho muže, který vstoupí do a...