Minulost je minulostí… dokud tě nedostihne.

Minulost je minulostí… dokud tě nedostihne.

Tisk

temne200Od června mohou diváci v českých kineh zhlédnout mysteriozní  thriller s názvem Temné kouty. Režisérem a scénáristou je Gilles Paquet-Brenner, který v roce 2010 získal cenu diváka a nejlepší režie na filmovém festivalu v Tokiu za film Klíč k minulosti.

 

Autorem knižní předlohy Temné kouty (2009) je Gillian Flynnová. V roce 2014 získala za bestseller knihy Zmizelá devět prestižních cen a stala se z ní vyhledávaná spisovatelka a scénaristka. Film v hlavní roli s vynikající herečkou Charlize Theron slibuje rozhodně zajímavou podívanou. Distributorem filmu je společnost Magicbox.

temne7

 

O čem film je?

Hlavní postava Libby je poznamenaná děsivou událostí, kterou zažila když jí bylo osm let a stala se svědkem brutálního vyvraždění své rodiny. Ukrytá a ustrašená sic přežila, ale tento okamžik ji provází celý život, zvláště když byl na základě její výpovědi poslán na doživotí její bratr Ben, kterého měla jako malá moc ráda. Napsala o sobě i tom, co tu noc zažila knihu, která ji proslavila po celé Americe. Roky bežely a smířená s tím co se tehdy v noci stalo, chtěla na vše zapomenout. Jednoho dne ji ale oslovil člen z klubu zabitých, kde se pravidelně scházeli a diskutovali o zajímavých, nevyjasněných kriminálních případech. Pozvali si ji na setkání, zda by jim ta "slavná Libby" mohla znovu říct co té noci viděla. Po pár takových setkáních se rozhodla Libby na vlastní pěst prošetřit, co se tenkrát před třiceti lety vlastně stalo a podívat se na vše dospělýma očima.

Film je přehledný a dobře se v něm orientuje. Pohybuje se ve dvou časových osách, kdy se vrací zpět do minulosti, aby divák pochopil situaci v rodině a seznámil se i s odsouzeným Bilem. Příběh o rodinné tragédii se mi líbil, hlavně ten zpětný rozbor charakteru postav i pohled na samotnou Charlize Theron, kterou jsem si oblíbila filmem Zrůda. Na začátku filmu hrdinka vyprávěla lidem o vraždě jen za peníze, což z ní dělalo příživnici, ale pak jsem si řekla proč ne, vždyt' ne káždá obět nějakého krminálního činu musí sedět v koutě a překypovat skromností. Hon na vraha i napínavé scénky z prostředí satanistických rituálů udržely mojí pozornost až do konce, i když musím přiznat, že jsem v některých úsecích dopředu tušila, jak se děj bude odvíjet a Libby reagovat. Příběh je zajímavý, vlastně až šokovaně reálný, ale přesto nižší hodnocení dávám za jednodušší zpracovanou linii příběhu, který má tématicky navíc.

temne66

 

Hodnocení :  60%
PREMIÉRA : 18.6.2015
FORMÁT: Dolby Digital, 2D digital
ŽÁNR: mysteriózní thriller
ZVUK:  5.1
STOPÁŽ: 104 minuty
PŘÍSTUPNOST: nevhodný do 15 let     
REŽIE : Gilles Paquet-Brenner
SCENÁŘ:  Gilles Paquet-Brenner
HRAJÍ:  Charlize Theron, Nicholas Hoult, Chloë Grace Moretz, Andrea Roth, Christina Hendricks, Tye  Sheridan, Corey Stoll, Sterling Jerins, Sean Bridgers a další

Plakát, foto je zdroj Magicbox



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Prospěli jsme svému zdraví, zdraví našich klientů a hlavně se chováme šetrně k přírodě, co více si přát“

Tezop 200iskárna EZOP je zlínská společnost, která vznikla už v roce 1993 a od té doby se vyvíjí a upevňuje svou pozici především v oblasti tiskových služeb, reklamy a různých výstavních expozic. Všechny jejich tisky jsou ekologické a víc nejen o nich nám prozr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

3KINO 2022 se vynořilo na obzoru

3KINO perexLetošní festival středoevropského filmu nazvaný 3KINO je letos bezmála o polovinu kratší, než tomu bývalo v uplynulých letech. Začíná ve středu 9. listopadu a slavnostní zakončení, provázené projekcí vítězného filmu, nastává již v neděli 13. listopa...


Literatura

Příručka mladých svišťů pro singl třicátníky

duvod200Jen co dozněl aplaus nad blogem (a knihami) plných věcí, které nás serou, máme tu další várku k zamyšlení. A ne jen tak ledajakého - jdeme po stopách posledního důvodu, proč se nezabít. Najdete si ten svůj?

 

...

Divadlo

Zlínu se „hra her“ povedla

hamlet 200Shakespearův Hamlet je jedním z nejvýraznějších představení 73. sezóny Městského divadla Zlín a také jí dal motiv v podobě otázky být či nebýt. Jedná se o jednu z 11 premiér, kterou si zlínští diváci mohou vychutnat.

...

Film

Zpověď režiséra Hynka Bočana

bocan moje cesta zdivocelou zemiMladí režiséři, kteří v šedesátých letech zjednali tuzemské filmové tvorbě mezinárodní věhlas, byli s nástupem normalizace počátkem 70. let odstaveni; někteří natrvalo (jako v případě Jana Němce, Pavla Juráčk...