Od nového Spider-Mana nečekejte nic moc převratného

Od nového Spider-Mana nečekejte nic moc převratného

Tisk

altJaksi jsme si již zvykli, že se, čas od času, dostane do kin snímek, jenž byl natočen v letech minulých technologií, která již nevyhovuje požadavkům náročného diváka. Tak se vesele do kin vrací remaky úspěšných snímků ve 3D. Je to i případ filmu The Amazing Spider-Man, od kterého byste očekávali jiný pohled na trilogii o pavoučím muži. Nestalo se tak.

Pokud si ještě něco málo pamatujete z minulých dílů, tak na to rychle zapomeňte. Vše je úplně jinak. Jiný režisér, noví hlavní představitelé i malinko odlišná zápletka. Ovšem předloha byla zachována.

Pokud mohu hodnotit hlavní představitele filmu The Amazing Spider-Man, tak se výměna povedla. Herci jsou přitažlivější a herecké výkony věrohodnější. Spider-Mana ztvárnil zkušený Andrew Garfield, kterého jsme mohli zaregistrovat ve filmech Sociální síť či Neopouštěj mě. Role mu sedí jak ušitá a do jeho sladkého amerického úsměvu se zamilujete už v prvních minutách filmu. Herecká kolegyně a přítelkyně Spider-Mana, Gwen Stacyová, kterou ztvárnila Emma Stone, známá především z filmu Černobílý svět, se chopila své role školačky, vedoucí stážistky v laboratoři, věrohodně, ačkoliv při opouštění kinosálu máte hlavu plnou jiných momentů.

alt

Zápletka filmu je úplně stejná jako v prvním dílu, režírovaném Samem Raimim. Petera Parkera kousne pavouk, učí se chodit po stěnách, strýčka Bena zastřelí při potyčce recidivista, Spider-Man recidivistu sice hledá, ale do konce filmu se nedozvíme, zda-li ho našel. Změna nastává v postavě hlavního záporáka, alter-ega profesora Connorse – Lizarda, což je nechutná ještěrka v nadlidské velikosti. Liší se také detaily pozměněného scénáře. Peter Parker už nefotografuje pro lokální noviny. Pavouk kousne Parkera v laboratoři, nikoliv ve vědecko-biologickém muzeu a Spider-Manův coming-out jeho milé proběhne mnohem dříve, než v díle prvním, z roku 2002. Také již nevystřeluje síť přímo z těla, ale musí si vyrobit  příruční ministrojek na baterky. Film je opatřen velmi vtipnými scénami a dialogy, pro které už stojí zato do kina vyrazit.

alt

Technologiemi je film nabitý. Čočky na Spider-Manově masce vyrobila společnost, která se specializuje výhradně na skla do slunečních brýlí pro americkou armádu a NASA.

alt

Film neocení lidé trpící arachnofobií, poněvadž pavouků je ve filmu mnoho. Problémy se žaludkem na 3D verzi budou mít i lidé trpící závratěmi z výšek, v nichž se převážně film odehrává. Nutno podotknout, že zážitek ze 3D je vynikající, i když 3D scén je tam poskrovnu. Předpokládám, že se v kinech objeví i další pokračování. Pokud „starý“ Spiderman (promiňte mi ten výraz, ale už to je deset let) dosáhl hodnocení uživatelů ČSFD 75%, tak nový díl překročí 80% stoprocentně.

The Amazing Spider-Man
Akční / Dobrodružný / Thriller / Sci-Fi
USA, 2012, 137 min
Režie: Marc Webb
Česká premiéra: 12.7.2012

Zdroj foto: Falcon


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Cíl veškerých mých psavých snah je jediný – dělat dětem radost,“ říká s úsměvem spisovatelka Daniela Krolupperová


altDaniela Krolupperová je velmi pilná spisovatelka. V loňském roce vydala šest knížek ve čtyřech nakladatelstvích, letos k nim přidala další – dobrodružný příběh Společenstvo klíčníků. Protože její nová knížka m...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Co je otevřené dílo a jak ho vnímat

Otevrene dilo 200Od Umberta Eca u nás vyšly již leckteré spisy, avšak jeho první velký počin - Otevřené dílo - vychází teprve nyní, po více než půlstoletí od napsání, a to opět zásluhou nakladatelství Argo. I sám Eco si této práce zjevně vážil, protož...


Literatura

Působivý thriller Strážci

200liKnížka Strážci autora Jona Steeleho (z anglického originálu The Watchers, vydaného nakladatelstvím Bantam Press v roce 2011 a přeloženého Kristýnou Ševčíkovou pro nakladatelství Host Brno v roce 2013) je napínavá od začátku do konce. Je určena čtenářům, k...

Divadlo

Splašené nůžky – tak trochu jiná hra

200divSplašené nůžky Paula Pörtnera lákají větou „detektivní komedie, ve které, o tom, kdo je vrah, rozhodujete Vy“! Právě tento styl, jenž zapojuje do příběhu diváky, dělá z této hry druhý nejdéle uváděný titul na světě. Ostatně, není divu. Ve Slušovicích je v N...

Film

Ve filmu Ready Player One vám Steven Spielberg ukáže úžasný virtuální svět

ready player one perexV roce 2045 se svět ocitá na pokraji chaosu a kolapsu. Lidé však nalezli způsob, jak z neveselé reality utéct. Je to OASIS, rozsáhlý svět virtuální reality, který vytvořil geniální a excentrický James Halliday (Mark Rylan...