Jana Lota chystá koncerty a nový charitativní projekt

Jana Lota chystá koncerty a nový charitativní projekt

Tisk

janalota 200Zpěvačka Jana Lota na české hudební scéně vyniká nejen osobitým hlasem a tvorbou, ale také dlouhodobou aktivní charitativní činností.

 

 

 

Hudbu, výtvarné umění a pomoc dětem ze Základní školy pro zrakově postižené žáky a žáky s vadami řeči v Opavě spojil projekt Děvčátko tuší, který Jana Lota iniciovala společně s grafičkou a designérkou Markétou Jáňovou a dalšími nadšenci a který vyvrcholí 20. 6. v opavské mini galerii a kavárně Evžen. Součástí koncertu Jany Loty bude předání šeku s výtěžkem z celého putování projektu Děvčátko tuší po českých galeriích v letech 2012 a 2013 ředitelce základní školy Kateřině Prchalové.

Aktuálně občanské sdružení Jiné Laně, jehož je Jana Lota předsedkyní, rozjíždí projekt nazvaný Tak trochu jiná cesta lesem, který je realizován díky květnovému benefičnímu představení Divadla Sklep – Sklep Laním. Jde o výtvarné workshopy pro děti z dětských domovů inspirované příběhem knihy Kryštůfek a lesní bytosti Jaroslava Kalouska a Markéty Kotkové. Pohádka slouží jako inspirace pro imaginaci dětí, které budou následně samy vytvářet svou představu o lesních bytostech. Jak asi vypadají? Jak komunikují? Jaká umí kouzla? Děti se tak v prostředí dětského domova aktivně zapojí do umělecké tvůrčí činnosti, pod odborným vedením Jany Kochánkové si vyzkouší nejrůznější výtvarné techniky. Všichni společně se stanou členy autorské skupiny, jejíž dílo – Tak trochu jiná cesta lesem – bude vystaveno 4. října v galerii DOX, zároveň s koncertem Jany Loty, premiérovým uvedením souboru klipů k její druhé desce Děvčátko a projekcí dokumentu Děvčátko tuší.

janalota2

Výtěžek ze vstupného bude rovným dílem rozdělen zúčastněným dětským domovům.

Další aktivitou sdružení Jiné Laně je podpora mladých umělců, konkrétně básníka Martina Šindeláře, který vloni v JT's nakladatelství oficiálně vydal svou první sbírku Zhasnout psí ohně a odejít s větrem. Čerstvou novinkou je další pozoruhodná sbírka básní vytištěná nezvykle na pauzovacím papíře – Sedm pádů listí. Autorem obalu a grafik, které básně Martina Šindeláře výtečně doplňují, je Lukáš Musil. Polovinu prodejní ceny sbírky Sedm pádů listí – 50 Kč autor věnuje na konto Jiné Laně o.s. Knížku je možné objednávat prostřednictvím emailu: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Další příležitost slyšet charismatickou Janu Lotu „live“ se jejím příznivcům nabízí 19. 7. na festivalu Colours of Ostrava a následující den na slavnostech města ve Vražném u Nového Jičína.

janalota


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Smyslem života je tvořit něco krásného, říká hlavní protagonistka kapely Vesna

vesnaDívčí kapela s pohanským názvem Vesna, která se skládá z pětice nádherných žen, vznikla jako projekt zakladatelky a textařky Patricie Fuxové. Současné seskupení tvoří Patricie, Bára, Oly...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Papiňák: Malý soubor drobných úvah

Papinak krivancovaDostala se mi do rukou útlá knížka v měkké vazbě, tak akorát do kabelky. Napsala a vydala ji Ludmila Křivancová, která do ní shromáždila čtyřicet glos, čtyřicet svých náhledů na život.  Knížka se jmenu...

Divadlo

Pozemšťan. Premiéra ONE MAN SHOW v Divadle Bolka Polívky v Brně

Pozemstan perexDruhou premiérou letošní sezony byla pod patronací principála Bolka Polívky 5. dubna autorská inscenace Pozemšťan v podání herce Pavola Seriše a v režii Hany Mikoláškové. Komediální pantomimou a vlastními komentovanými vstupy herec vypráv...

Film

JAGNA odhalí obraz venkova 19. století očima uměleckého hnutí Mladé Polsko

BMP JagnaNejnovější film dvojice režisérů Doroty Kobiely Welchman a Hugha Welchmana, z jejichž dílny pochází i snímek nominovaný na Oscara S láskou Vincent, se letos na podzim dočká světové premiéry. Film JAGNA, vytvořený jedinečnou technikou animované malby, b...