I mafián musí na záchod

I mafián musí na záchod

Tisk

oskar plakat 200Film Oskar (1991) je předělávkou slavné komedie s Luisem de Funésem. V hlavní roli zde vystupuje tentokrát Sylvester Stallone a dává do příběhu něco, co tomu tenkrát chybělo. Úspěšný a drsný mafián Angelo „Snaps“ je zde posazený do rodinného kolotoče běžných starostí.

 

 

Otec Angelovi na smrtelné posteli říká, aby nechal toho nečistého živobytí s drogami a hazardem! A tak se se svými kumpány stahuje do domu a vymýšlejí, jak založit počestnou živnost. Policii se takové chování zdá podezřelé, jako by se chystalo něco velkého.

Angelův osud vysloužilého mafiánského bosse se dá přirovnat ke chlapovi, který se vrací z války (a byl v ní dobrý). Konflikty se dlouhá léta řeší rázně a jednoduše, člověk je pořád v jednom kole a všude děsná spousta krve. Řešit najednou problémy se svatbou dcery nebo nálady neukojené manželky je jako z jiného světa, ale díky předchozí zkušenosti stále snadnější než pro toho, kdo nezažil nic.

A v tento jediný den, o kterém je vlastně celý film, má Angelo o zábavu postaráno. Zápletka je rafinovaná, plná nedorozumění, podvodů a překvapení. Angelův účetní žádá o ruku jeho dcery, přitom ani jeden z nich netuší, že o jeho dceru nejde. Účetní mu je ochotný dát za ni 50 000 dolarů!

Přitom Angelova skutečná dcera má poměr s bývalým řidičem limuzíny. Mezitím se kufřík s penězi neustále ztrácí a zase navrací. Jednou ho omylem vymění uklízečka a pak zase žena. Chudák Angelo asi čtyřikrát během hodiny vysypává před hostem namísto peněz dámské spodní prádlo.

oskar1

Spletitý kolotoč návštěv a malých nedorozumění vrcholí scénou, kdy se potkávají obě Angelovy manželky se svými dcerami a vše se konečně vyjasňuje. Hektický den, ve kterém musela hlava rodiny řešit spoustu vážných problémů, je úspěšně překonán. Nicméně není strukturovaný tak složitě, jak by se mohlo na první pohled zdát. Všechno, co tvůrci filmu pro dějový spád dělají, je série návštěv domácnosti různými lidmi.

Dokonce i mafián dobře ví, že každý člověk se něčím od toho druhého odlišuje, a pokud je někdo odhodlaný, jeho názor respektuje. Ženské starosti se dají občas přejít mávnutím ruky, ale jakmile před Angelem stojí samostatně myslící osobnost, přestává pro něj hrát vážnější roli majetek i společenské postavení. Říká se, že nejlepšími vůdci byli vždy zároveň lidé, kteří se byli schopni bleskurychle přizpůsobit novým výzvám. Někdy se necháme unášet tím, jak pohodlného postavení jsme dosáhli, ale přitom zapomínáme na prostý fakt, že ne všechno se bude vyvíjet tak, jak bychom očekávali.

oskar plakat

Oskar – Oscar
Rodinný / Komedie / Krimi
USA, 1991, 109 min
Režie: John Landis
Předloha: Claude Magnier (divadelní hra)
Scénář: Michael Barrie, Jim Mulholland
Kamera: Mac Ahlberg
Hudba: Elmer Bernstein
Hrají: Peter Riegert, ChazzPalminteri, JoeyTravolta, Sylvester Stallone, Don Ameche, EddieBracken, Yvonne De Carlo, Kurtwood Smith, Vincent Spano, Marisa Tomei, HarryShearer, William Atherton, KenHoward, Elizabeth Barondes, Ornella Muti, TimCurry, Linda Gray, Marshall Bell, Joe Dante, KirkDouglas, Art LaFleur, Richard Romanus, RickAvery

Hodnocení: 90 % (za nepůvodní scénář)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Singer: „Šílení vůbec nejsou umělci a další jim podobní. Praštění jsou přece – ti všichni ostatní….“

singer michal 200Na slovíčko jsme tentokrát pozvaii umělce Michala Singera, o jehož poslední výstavě s názvem Argonautika se v poslední době hodně mluvilo. Jak ho tento epos oslovil a jak dílo vznikalo, si můžete přeč...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

DVD Pohádkář

Pohadkar 200Český film Pohádkář, který vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy spisovatelky Barbary Nesvadbové, měl loni na podzim v kině svoji premiéru. Český lev ho ocenil za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli (Matěj Hádek), nejlepší kameru, zvuk i...


Literatura

Zamilovaná pohoda z Francie se vrací

Lituji recenze perexFrancouzská autorka Agnes Martin-Lugand se už u českých čtenářů zapsala srdcervoucím příběhem Diane, která přišla o svou rodinu a jela svou duši léčit do Irska, kde narazila na komplikovaného a charismatického Edwarda (Šťast...

Divadlo

Říjnové novinky na Dramoxu: divácky úspěšná Korespondence V+W i dojemných 4000 dnů

KorespondenceVW 1200x1200Online platforma Dramox.cz zahajuje podzimní sezónu hned několika diváckými hity. Pokud jste v Divadle Na Zábradlí nestihli jednu z nejúspěšnějších divadelních her posledních let Korespondence V+W, můžete se na ti teď podí...