Plzeňské Finále opět přichází

Plzeňské Finále opět přichází

Tisk

FP perexŠkarohlíd by mohl namítnout, že ocenění určených pro domácí audiovizuální tvorbu je nějak moc - vedle Českých lvů jsou to Trilobiti, dále ceny filmové kritiky a nyní též Zlatí ledňáčci udělovaní festivalem Finále Plzeň. Jeho letošní, již sedmadvacátý ročník se uskuteční ve dnech 27. dubna až 3. května 2014 a ledňáčci vyletí rovnou čtyři - jeden určený pro hrané a animované filmy, druhý pro dokumenty a zbývající dva si rozdělí televizní tvorba, a to jednak komediální, jednak dramatická. Tomu odpovídá i trojice mezinárodních porot, které budou jednotlivé segmenty bedlivě zkoumat. A navíc budou uděleny nestatutární ceny, například divácká nebo dvě ocenění zaštítěná Asociací českých filmových klubů.


Plzeňské Finále lze směle nazvat společným česko-slovenským podnikem, protože v něm jsou uvedeny snímky (ne všechny ovšem soutěží) z obou republik kdysi tvořících společný stát. Novinkou je ovšem zařazení televizních sekcí, v nichž se utkají přes dvě desítky pořadů, divákům již zpravidla důvěrně známé - stejně jako u filmových titulů je také zde podmínkou, aby již měly premiéru, tedy byly odvysílané.

FP image

Kromě "oficiálního" programu však pořadatelé nabídnou i speciální projekce řekněme výroční, věnované především význačným umělcům slavícím v těchto dnech kulaté životní jubileum. Nevešli se ovšem všichni, kdož by si to zasloužili - takže si účastníci Finále připomenou jedině Juraje Herze (Sladké hry minulého léta), v danou chvíli předsedu jedné z porot, dále Věru Plívovou-Šimkovou (Lišáci, Myšáci a Šibeničák) a rovněž Miroslava Ondříčka, kameramana světového věhlasu, jenž se proslavil nejen spoluprací s Milošem Formanem.

Od něho Finále uvede tři žánrově odlišná díla, která v zahraničí natočil s jinými neméně váženými režiséry – Andersonovu anglickou tragikomedii Šťastný to muž (je to střední část i u nás známého triptychu, tvořeného dále filmy Kdyby... a Nemocnice Britannia, spojeného touž postavou ztvárněnou Malcolmem McDowellem) a dále dva americké snímky - jak Nicholsovo drama o politické aktivistce Silkwoodová, u nás kdysi uvedené ve verzi zkrácené o celých 40 minut, tak Čas probuzení od Penny Marshallové, která se v něm zabývá vážným zdravotním postižením. I v těchto titulech se setkáme se slavnými herci: se Streepovou, Cher, De Nirem...

Není to ovšem jedné, co Finále, rozprostraněné do celkem pěti projekčních sálů, jakoby navíc nabídne. Zájemci se budou moci seznámit rovněž s průřezem současné slovinské kinematografie, ve zvláštním uvedení se představí poněkud mimoběžné, svérázné české filmové produkty, ať již je snímek Hany, během tří nocí natočený v jednom dlouhém, nepřetržitém záběru, nebo záznam manipulativní jevištní show Jaroslava Duška Čtyři dohody. Přidány jsou dvě televizní předpremiéry (Osmy, Poslední cyklista - viz snímek) a rovněž několik koprodukčních děl vzniklých ve spolupráci s někým jiným než obvyklým Slovenskem. I když v některých případech se zdá, že ona spolupráce nebyla ani tak tvůrčí jako spíše technické, takže ve výsledku se spíše jedná o realizaci pouhé zakázky ze zahraničí.

FP posledni cyklista

Poslední cyklista

Nemravy mezi diváky jistě potěší trojice komponovaných pořadů nazvaná Filmy s hvězdičkou. Prozradí, že nejen filmaři se snažili, ale také dokonce i v televizi občas vznikla nějaká ta "čuňačinka". A konečně pro diváky, které ani bezpočet pohyblivých obrázků neudolá, jsou určena autorská čtení, například Ireny Duskové, Jáchyma Topola nebo Jana Nováka. Z bohaté nabídky letošního Finále tedy každý může vybrat, co jej (snad) osloví a potěší.

Lze dozajista počítat s tím, že všechny čtyři Ledňáčky nějaká díla obdrží, šanci má nepochybně původně televizní, ale posléze do filmové podoby sestřižená Hořící keř, avšak domnívám se, že poroty by se neměly nechávat svazovat nikde nepsanou povinností nějaký titul bezpodmínečně ocenit. Jaké by bylo krásné, kdyby občas žádný film neocenily, protože si takovou poctu žádný nezaslouží. Stále klesající úroveň hrané i dokumentární tvorby (nemluvě o televizní, u jejíž soutěžní nabídky postrádám Případy 1. oddělení, asi nejkvalitnější „veřejnoprávní“ počin letošního roku) by si to zajisté zasloužila. O filmy umělecké - nebo spíše pseudoumělecké - diváci valný zájem nemají a produkty takzvaně zábavné se vyznačují někdy až otřesně pokleslým řemeslem.

FP horici ker

Hořící keř

Protože srovnání s úspěšnější minulostí vždy potěší (a připomínka jednotlivých roků ze slavných 60. let, jak se praktikovalo na uplynulých ročnících Finále, takové srovnání nabídla), dovolím si vznést svůj skromný návrh: což takhle zařadit připomínku let končících na stejnou číslici jako právě konané Finále? Takže v příštím roce (2015) by mohla být vybrána dávno zapomenutá, ale přitom unikátní dílka z let dávno minulých (1915, 1925, 1935, 1945... až 2005). Ujišťuji, že diváci by lapali po dechu a valili bulvy, protože třeba existuje filmík, jistěže kýčovitý a dnes směšný, který ovšem obsahuje bez nadsázky děsivé dokumentární záběry, v jakou obludu se mění člověk pod náporem neléčených pohlavních chorob...

Finále Plzeň

FP letak

Koná se od 27. dubna do 3. května 2014

Bližší údaje a program: www.festivalfinale.cz (Finále Plzeň, Dominikánská 3, 301 00 Plzeň)

Foto: Finále Plzeň, HBO, Česká televize


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Löbl: Jsem trošku pověrčivý

1Herce a zpěváka Tomáše Löbla můžete vidět na jevišti Divadla Kalich v muzikálech Osmý světadíl, Pomáda, Atlantida a Srdcový král. Kterou ze svých rolí má nejraději se dozvíte v následujícím rozhovoru, který  poskytlo Divadlo Kalich

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Velká jízda za tornády

torn 200Film V oku tornáda (2014) je o městě Silverton, kde se během pár dní objeví spousta tornád. Akční snímek je o jízdě v autech, lítání v autech a odfukování lidí i s budovami.

...

Literatura

Jak se z obdivu zrodilo přátelství

1Dnes již skoro zapomenutá herečka Jiřina Petrovická byla ve své době jednou z nejvýraznějších hereckých osobností a oporou činohry Národního divadla. Svým charakterem a šarmem okouzlila nejednoho kolegu a diváka sedícího v hledišti či u televize.

...

Divadlo

Vzpomínky legendární tanečnice Josefíny Bakerové

josephine-bakerova-pametiNakladatelství Ikar vydalo staronovou knížku pamětí legendární tanečnice Josefíny Bakerové. Tato publikace francouzského novináře a spisovatele Marcela Sauvage vyšla u n...

Film

Abraham Lincoln – Lovec upírů: dřevené kolíky, česnek a jde se likvidovat

Na počátku byla kniha, alespoň co se týče tohoto filmu. Napsal ji americký spisovatel Seth Grahame-Smith, který se dostal do povědomí již předcházejícím dílem Pýcha a předsudek a Zombíci. Nyní, na základě jeho předlohy, přichází do...