V Praze a Brně začíná 7. ročník festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest

V Praze a Brně začíná 7. ročník festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest

Tisk

neviditelna christian schwochowOd středy do neděle se v pražských kinech Lucerna a Atlas a v brněnském komorním kinu Art uskuteční sedmý ročník festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest. Akce proběhne za podpory Goethe-Institutu v Praze, Rakouského kulturního fóra v Praze a Švýcarského velvyslanectví. Diváci budou mít jedinečnou šanci seznámit se s autorskými filmy, na které v běžné distribuci nenarazí, ačkoli třeba německá a rakouská kinematografie je v posledních letech na vrcholu a i letošní produkce slibuje silný ročník.

 

Letošnímu ročníku festivalu budou dominovat snímky o ženských hrdinkách a s tématy ženské identity. V hlavní sekci, která letos příznačně ponese název Fokus Frau, se představí drama Barbara, jehož režisér Christian Petzold bude exkluzívním hostem festivalu. Držitel Stříbrného medvěda z letošního Berlinale se řadí k poměrně početnému zástupu filmů věnujícím se otázkám střetu člověka s komunistickým režimem. Barbara je příběhem osamělé lékařky z připravující se na útěk z NDR. Ještě o něco aktuálněji působí téma celovečerního debutu režiséra Davida Wnendta, který se ve snímku Bojovnice věnuje problematice neonacismu mezi současnou německou mládeží. Jedno z pozoruhodných autorských děl letošního Fresh Film Festu je příběhem Marisy, jejíž hledání vlastní identity znamená i osobní zkušenost s neonacistickým hnutím. Zajímavý komentář k otázce multikulturalismu slibuje uvedení filmu Kuma, který do české distribuce vstoupil již v létě. Podobně jako snímek Cizinka režisérky Feo Aladag sledující osudy členů turecké rodiny usazené v Berlíně se rakouská Kuma režiséra Umuta Dağa soustředí na životy kurdských přistěhovalců ve Vídni. A tématu konfliktu hodnot západní civilizace s muslimskými tradicemi se věnuje také švýcarská autorka Maria Müller (další z festivalových hostů), která se v dokumentárním filmu Zahalenépokouší o nový pohled na problematiku šátku.

barbara christian petzold

V sekci Berlín ve filmu bude stát za pozornost opětovné uvedení snímku o mladém homosexuálovi Coming Out z roku 1990, za nějž režisér Heiner Carow získal Stříbrného medvěda na Berlinale. Název filmu odkazuje na převzatý výraz, který označuje moment identifikace člověka s vlastní sexuální orientací.    

Tradiční přehlídkou dokumentárních filmů je sekce Die Doku. Přestože půjde o méně apelativní snímky než v předchozích sekcích, například dokument o historii skateboardingu This Ain’t California už zaznamenal řadu mezinárodních festivalových úspěchů. Osobně bych si přál vidět snímek s názvem Peak režiséra Hannese Langa, který loni na festivalu dokumentárních filmů v Lipsku získal cenu Goethe-Institutu za nejlepší dokument. Líčí proměnu alpské krajiny a životního stylu tamních obyvatel.

Poslední ze sekcí Das Filmfest Spezial ovládnou filmy inspirované rozmanitou oblastí mezilidských vztahů. Jedním z nich je drama Tabu, které vypráví o údajně incestním vztahu mezi rakouským básníkem Georgem Traklem (autorem proslulé sbírky Šebestián ve snu) a jeho sestrou Grete. Snad přítomnost většinou vážných dramat osvěží humor komedie Hotel Lux režiséra Leandera Haußmanna, který vypravuje příběh komika Hanse Zeisiga v době, kdy se vlády v Německu zmocní nacisté.         

neviditelna

Vedle zmiňovaných tvůrců Petzolda a Müllerové se mezi hosty 7. ročníku Das Filmfestu objeví ještě německá herečka Corrina Harfouch (role Magdy Goebbelsové ve filmu Pád třetí říše), německá filmařka Katarina Peters, klavírní umělec Volker Bertelmann (vystupující pod pseudonymem Hauschka), skateboardisté Marco Sladek a Mirko Mielke a rakouský režisér a scénárista Peter Payer.

das film fest

Zdroj foto: dasfilmfest.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál: Zámek Sychrov

Sychrov 200Milí čtenáři, prázdniny se již chýlí ke konci a s nimi končí i náš turistický seriál v němž jsme nahlíželi pod pokličku různých turistických cílů. Seznámili jsme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podívali jsme se na zoubek strašidlům ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jak se žilo v období po největších politických represích

Cesko 200Obsáhlý sborník Československo v letech 1954-1962 má jednu mimořádnou přednost: v poměrně krátkých, stručných a přehledných statích mapuje mnohá témata, která se daného období týkají. Kniha, zaměřená převážně na české prostředí, je rozčleněna do něko...


Literatura

Ladislav Špaček do každé knihovny

Spacek obchodni perexNakladatelství Fragment nedávno vydalo velmi poučnou a praktickou knihu od mistra etikety Ladislava Špačka s názvem Úspěšný obchodní zástupce, která se zabýv...

Divadlo

V Činoherním klubu straší! Divadlo uvede v české premiéře westendový hit 2:22 – DUCHAŘSKÝ PŘÍBĚH

duch1Činoherní klub zahájí novou sezónu premiérou světově úspěšné hry britského dramatika Dannyho Robinse 2:22 – DUCHAŘSKÝ PŘÍBĚH v režii Braňa Holička. Vztahový thriller od autora populárních a oceňovaných podcastů BBC UNCANNY a THE BA...

Film

Thrillerová Carrie z roku 1976 má co říci i dnes

200filmNovela Carrie má pro kariéru mistra literárního hororu Stephena Kinga zcela zásadní význam. Díky jejímu komerčnímu úspěchu mohl rezignovat na učitelské řemeslo a začít se plně věnovat psaní, což se později ukázalo jako vynikající volba. Vzhledem ke zmiňov...