Konference otevřela diskusi o kulturním dědictví a edukaci

Konference otevřela diskusi o kulturním dědictví a edukaci

Tisk

pama200Koncem září zorganizovalo územní odborné pracoviště NPÚ v Telči mezinárodní konferenci na téma Edukace jako cesta ke zkvalitňování péče o kulturní dědictví. Konferenci pořádaly Národní památkový ústav, Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze a Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně. 

 

Konference otevřela odbornou diskusi k otázkám souvisejícím s proměnami péče o kulturní dědictví ve 21. století. Hlavním tématem bylo hledání cest, jak co nejlépe zpřístupňovat vzdělávací potenciál kulturního dědictví ve správě památkových institucí.

Na setkání vystoupili nejen čeští odborníci, ale i zástupci předních britských a francouzských památkových institucí, které se vzděláváním v oblasti péče o kulturní dědictví zabývají.

Současně byly představeny také výsledky projektu Vzdělávací role Národního památkového ústavu: Edukace jako klíčový nástroj zkvalitnění péče o kulturní dědictví České republiky, který byl v letech 2012–2015 podpořen z programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity Ministerstva kultury ČR.

pama

 

Osou a pilířem celé konference se stal průběh, výsledky a závěry projektu s pracovním názvem Památky nás baví. Projekt, realizovaný v letech 2012–2015. Projekt významně přispěl k rozvoji kulturního dědictví ČR. Příspěvky zahraničních účastníků konference osvětlily podmínky, díky nimž se v Evropě rozvíjelo společenské využití kulturního dědictví. Na konferenci zazněl i příspěvek o problematice památek v kulturním výboru Evropského parlamentu. Evropský parlament si význam a společenské využití památek uvědomuje. Řada konferenčních příspěvků se soustředila na dílčí projekty programu Památky nás baví. Jde například o aktivity, probíhající na hradě a zámku Bečov, v Hradci nad Moravicí, v Telči a v Kroměříži, v oblasti industriálního dědictví Ostravy, nebo na řadě církevních památek.

 

podle podkladů Národního památkového ústavu, www.npu.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Originální kapela The Yellow Socks tvoří vlastní songy ve stylu 50. let

The Yellow SocksMilan Cyrus hraje nestárnoucí hity. Nezajímá ho moderní hudba, ale evergreeny. Se svou kapelou The Yellow Socks tvoří vlastní songy ve stylu 50. let a vystupují v kostýmech, které evokují tehdejší dobu. Co na sebe te...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Sezona 2015 byla pro hrady a zámky úspěšná, Lucemburský rok by se jí mohl vyrovnat

kruml200Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) navštívilo v roce 2015 rekordních více než 5 milionů návštěvníků. Prolomení této magické hranice je výsledkem přetrvávajícího zájmu návštěvníků o kl...

Z archivu...


Literatura

Lípy mají rozhodně něco do sebe

Lipy vlidne i majestatne 200Nakladatelství Kazda se dlouhodobě zaměřuje na knihy o přírodě a buduje tak ve čtenářích lásku k ní. Jedním takovým titulem je i ten o lípách, který je opravdu určen k potěše oka i ducha.

...

Divadlo

Jak vnímáme divadlo v divadle i mimo ně

scenologie valentaVětšina knih o divadle zkoumá, jak se divadlo tvoří - nedávno byly na těchto stránkách probírány například dvě Hyvnarovy knihy o herectví. Nyní následují další dva svazky, nahlížené ovšem jakoby z opačné strany: sledují, jak diva...

Film

Streamovací platforma DAFilms uvádí exkluzivní retrospektivu uznávaného dokumentaristy Martina Marečka

Marecek perexKolekci sedmi snímků českého režiséra, dokumentaristy, filmového pedagoga a dramaturga uvádí od 17. do 24. března 2024 dafilms.cz u příležitosti filmařova životního jubilea.

...