Rod Haugwitzů očima posledních potomků – výjimečná kniha právě vychází

Rod Haugwitzů očima posledních potomků – výjimečná kniha právě vychází

Tisk

200namV sobotu 21. 9. 2013 bude na Státním zámku v Náměšti nad Oslavou slavnostně představena kniha Johanny Haugwitz El-Kalak mapující osudy Náměšti, rodového sídla Haugwitzů, prostřednictvím životních příběhů jeho posledních majitelů.

 

 

Na vzniku knihy s názvem Panství Náměšť v proměnách času významnou měrou spolupracovalo územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči.

Výjimečná kniha, na jejímž vzniku se dále autorsky podíleli historikové z České republiky, Rakouska a USA, bude představena v rámci programu 23. Zámeckého koncertu na Státním zámku Náměšť nad Oslavou.

nam
Panství Náměšť v proměnách času přináší méně známá i zcela nová fakta o rodu Haugwitzů, jehož působení přesahovalo rozsah jedné oblasti, země, i regionu. Zaměřuje se na zajímavé osobnosti rodu z hlediska politiky, vědy i kultury a přibližuje významné milníky historie rodu 20. století. Neotřelost a výjimečnost knihy spočívá především v souběžném sledování osudů potomků posledních vlastníků panství a jejich rodového sídla.
Iniciátorkou vzniku knihy a její spoluautorkou je dcera posledních majitelů zámku v Náměšti nad Oslavou, paní Johanna Haugwitz El-Kalak, kterou k této myšlence vedly nejen motivy ryze osobní - kniha je věnována jejímu otci hraběti Jindřichu Haugwitzovi – ale také úzká spolupráce se správou zámku, v jejímž rámci byla např. úspěšně obnovena dlouholetá tradice pořádání zámeckých koncertů.„Národní památkový ústav si vždy cení spolupráce s potomky bývalých majitelů hradů a zámků, protože nám umožňuje nejen objekty lépe poznat a tím i autentičtěji instalovat interiéry, ale především nabídnout návštěvníkům zcela jiný pohled na tyto objekty,“ říká ředitelka ÚOP NPÚ v Telči Martina Veselá.

Kniha vychází v české a německé jazykové mutaci, v prodeji bude ode dne slavnostního představení. Výtěžek z jejího prodeje bude použit na částečné pokrytí restaurátorských prací na Státním zámku Náměšť nad Oslavou. Cena pro český trh je 399,- Kč.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Literární soutěže jsou jednou z nejlepších cest, jak dát o sobě vědět

Lucie Hlavinkova pesLucie Hlavinková, která se poprvé proslavila knížkou pro děti, je patronkou naší literární soutěže, která právě skončila a čeká na vyhlášení svých vítězů. Lucie nám na sebe prozradila, jak se stala spisovatelkou, čemu se nejraději v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Stratený list a jeho příběh

Strateny list perexRok 1938. Když je Rakousko připojené k nacistickému Německu, Židé se ocitnou v nebezpečí. Mladý Kristoff, který je učněm u židovského rytce známek, se rozhodne, že rodině, u které žije, pomůže. Faberovi jsou pro něj rodinou, kt...

Z archivu...


Literatura

Na Česko se řítí další Rudiš!

narodni trida rudis 200Nakladatelství Labyrint vydá 15. června novou knihu mladého českého prozaika Jaroslava Rudiše s názvem Národní třída.

...

Divadlo

Premiéra divadelní hry Kancl aneb když hranice mezi vtipem a trapností setřeme

kancl divadlo rokokoPrvní novinkou v sezoně Městských divadel pražských (MDP) se stala stejnojmenná jevištní verze britského sitcomu Kancl (The Office). Premiéra hry Kancl se tak uskutečnila ...

Film

Mezipatra: Břišní tanečníci i láska seniorek

jezero zen mezipatraTřináctý ročník festivalu Mezipatra bude v pražském kině Lucerna zahájen 8. listopadu ve 20 hodin slavnostním ceremoniálem a promítnutím kanadského filmu z roku 2010 Místy oblačno. Projekc...