Výstava Velká válka 1914–1918: Technika v míru, technika ve válce

Výstava Velká válka 1914–1918: Technika v míru, technika ve válce

Tisk

valka200Až do konce roku 2015 mohou zájemci o historii navštívit v Technickém muzeu v Brně výstavu Velká válka 1914–1918: Technika v míru, technika ve válce. Výstava přibližuje válečné události a rozvoj techniky na počátku 20. století. Na výstavu navazují bohaté doprovodné a vzdělávací programy.

 

Expozice návštěvníkům připomíná události první světové války z pohledu rakousko-uherské armády, zejména pak vojáků, pocházejících z Čech. Dále představuje výrobky vybraných továren z Čech, Moravy a Slezska a postupnou orientaci průmyslu na válečnou produkci.

valka1

 

Návštěvníci si mohou prohlédnout zbraně, vojenskou techniku, ukázky uniforem, výstroje a osobních věcí vojáků. Muzeum se touto akcí připojilo k projektu Legiovlak, který organizuje Československá obec legionářská. Zájemci si mohou repliku legionářského vlaku prohlédnout na brněnském nádraží v Králově Poli do 5. listopadu. Projekt pomáhá obnovovat povědomí o významu legií a jejich zásluhách na vzniku samostatného československého státu. První světová válka svým rozsahem a intenzitou neměla do počátku 20. století obdobu.

valka3

Postupně se do ní zapojilo 32 zemí, z toho 28 na straně Dohody a 4 na straně Centrálních mocností. Počet obyvatel válčících států dosáhl půldruhé miliardy, což představovalo tři čtvrtiny světové populace. Bojovalo se v Evropě, Asii a Africe na území o rozloze čtyř miliónů čtverečních kilometrů. Po válce prakticky neexistovala rodina, které by se události nedotkly, nebylo snad člověka, který by neztratil někoho ze svých nejbližších na některé z válečných front.   

valka6

            

Výstava obsahuje řadu interaktivních prvků, které si návštěvníci mohou sami vyzkoušet. K výstavě Velká válka 1914–1918: Technika v míru, technika ve válce nabízí muzeum pro školní a zájmové skupiny interaktivní program s názvem Na frontě či ve frontě.  K výstavě připravilo muzeum také tři doprovodné projekty: Po stopách piety, Podívej se na ten pomník a Byla válka byla.


www.technicalmuzeum.cz , ilustrační foto, Technické muzeum Brno


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Yvona Žertová

yvon 200V říjnu letošního roku načne režisérka Yvona Žertová jedenáctý rok s Toboganem. Zdalipak oslavili s moderátorem Alešem Cibulkou své desetiletí? I na to jsme se paní režisérky zeptali.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

CHALUPY V ČECHÁCH

chalupy 200Nakladatelství Argo pokračuje ve vydávání pramenné edice CHALUPY V ČECHÁCH NA HISTORICKÝCH STAVEBNÍCH PLÁNECH. První část byla věnována jižní a západní oblasti (viz http://w...

Z archivu...


Literatura

Zajeďte si i vy Šalinou do stanice touha

salina-do-stanice-touha 200V nakladatelství HOST vyšly nedávno hned dvě brněnské knihy – povídkový Krvavý Bronx a humoristická Šalina do stanice touha. Vydejte se na jízdu spisovatelky Ivy Hadj Moussa i vy.

Divadlo

Burani slavnostně otevřeli novou divadelní sezonu

VýstřižekDivadlo BURAN TEATR je už hodně let součás...

Film

Zahajovací večer Severského filmového podzimu

sfp 200Severský filmový klub zahájil ve čtvrtek 9. listopadu v kině Lucerna další ročník festivalu Severský filmový podzim. Jeho cílem je přiblížit divákům severskou filmovou tvorbu a vybrat to nejlepší co se v poslední době urodilo. Filmy se promítají v originálním znění s českými ...