Sezona 2015 byla pro hrady a zámky úspěšná, Lucemburský rok by se jí mohl vyrovnat

Sezona 2015 byla pro hrady a zámky úspěšná, Lucemburský rok by se jí mohl vyrovnat

Tisk

kruml200Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) navštívilo v roce 2015 rekordních více než 5 milionů návštěvníků. Prolomení této magické hranice je výsledkem přetrvávajícího zájmu návštěvníků o klasické prohlídky interiérů s průvodcem i rostoucí obliby speciálních kulturních, zážitkových a vzdělávacích akcí, kterých správci památek připravují rok od roku více. S nadějí  kasteláni vyhlížejí i nadcházející sezonu, Lucemburský rok 2016, v němž oslavíme 700. výročí narození císaře a krále Karla IV., hrady a zámky připomenou historii Lucemburského rodu i každodenní život a kulturu jejich doby. 

 

Nejvíce zájemců nalákal hrad a zámek Český Krumlov, jenž přivítal více než 401 tisíc lidí. Zámek Lednice vidělo 386 tisíc lidí. Třetím nejnavštěvovanějším objektem je již tradičně státní zámek Hluboká s 273 tisíci příchozími;  do první pětice se vejdou ještě hrad Karlštejn, jenž navštívilo 214 tisíc zájemců, a komplex zámku a zahrad v Kroměříži se 193 tisíci návštěvníky.

Návštěvnickým hitem se stal hospitál Kuks, který prošel náročnou stavební obnovou díky projektu Kuks – Granátové jablko. Od konce března do prosince 2015 jej navštívilo 139 tisíc osob.

Kuks

 

Zimní provoz

Leden a únor jsou tradičně nejklidnější částí roku. Přesto jsou místa, která mají otevřeno i v zimě. Každý den je možné navštívit zámek Sychrov nebo Květnou zahradu v Kroměříži, denně kromě pondělí si lidé mohou prohlédnout hrad Rožmberk, hradní muzeum v Českém Krumlově, nebo Betlém Hlinsko, součást Souboru lidových staveb Vysočina. Další dny nebo o víkendech otvírají zámky Hluboká nad Vltavou, Mníšek pod Brdy a Valeč, hrady Karlštejn, Křivoklát a Nové Hrady, ale také vila Stiassni v Brně.  Některé památky organizují i v zimě akce, jimiž připomínají tradiční obyčeje našich předků.

Lucemburský rok

Velká očekávání mají kasteláni Národního památkového ústavu i od nastávající sezony, v jejímž centru bude 700. výročí narození českého krále a císaře Karla IV. Tuto slavnou událost připomene v prvé řadě hrad Karlštejn, který bude zároveň hlavním sídlem projektu Po stopách šlechtických rodů – s přídomkem Lucemburský rok. Další státní památky připomenou nejen Karlovo narození (především hrad Velhartice) a osobnost (např. klášter Kladruby speciálními prohlídkami věnovanými zájmům a životním láskám Karla IV. – cestám po Evropě, vzdělání, vojenství, umění, stavitelství, diplomacii, víře a ženám), ale i další členy lucemburského rodu. Vyvrcholením Lucemburského roku bude Hradozámecká noc na Karlštejně i na desítkách dalších památek, která proběhne v sobotu 27. srpna.

ilustrační foto autor, Hodnocení 85%, www.npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejen českou premiéru komedie M.A.S.H chystá Vršovické divadlo MANA, říká Věra Mašková

mana 200Rozvolňování po éře covidové pandemie je znát na koncertech, klubech a divadlech. Konečně! Také Vršovické divadlo MANA připravilo program, které nabídne třeba už v červnu na Letní scéně v Heroldových sadech. "Doufám, že našim divákům nabídneme to, co ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ve zlínském muzeu rozluštili gotický misál

Missal 200Historie některých věcí, knihy nevyjímaje, je často velmi zajímavá. Rozplétat jejich původ a osudy v běhu staletí je obvykle zajímavější než detektivní seriál. Podobně tomu bylo i u nenápadného starého zažloutlého ručně popsaného pergamenu, jenž b...


Literatura

Česká erotická tvorba: Hedvábná past Markéty Harasimové

hedvabna past 200V říjnu si česká autorka románů pro ženy Markéta Harasimová vydala ve svém nakladatelství MaHa knihu Hedvábná past, která na jedné straně řeší brutální vraždy žen a na straně druhé se věnuje milostnému životu hlavní hrdinky. Ideální č...

Divadlo

Tajem staré lišky Báry Hrzánové: Báječný životopis svérázné herečky

hrzanova 200Životopisné knihy jsou mojí vášní. Ne, že bych je vyhledávala, ale když se mi dostanou do ruky, nepohrdnu a patřičně si je vychutnávám: pokaždé totiž mají jinou chuť. Záleží na osobnosti, o které je tu psáno. Jinak si čtu o Nigelle Lawson, jinak o Frediem Mercurym.

...

Film

Zahajovací večer Severského filmového podzimu

sfp 200Severský filmový klub zahájil ve čtvrtek 9. listopadu v kině Lucerna další ročník festivalu Severský filmový podzim. Jeho cílem je přiblížit divákům severskou filmovou tvorbu a vybrat to nejlepší co se v poslední době urodilo. Filmy se promítají v originálním znění s českými ...