SLAVNÉ VILY ČECH, MORAVY, SLEZSKA A ÚSTECKÉHO KRAJE

SLAVNÉ VILY ČECH, MORAVY, SLEZSKA A ÚSTECKÉHO KRAJE

Tisk

slavne vily cr200Nápad zmapovat a přiblížit široké veřejnosti zajímavé vilové stavby vznikl v roce 2007. Vznikl tím velký a rozsáhlý projekt, na kterém se podílely desítky nadšenců z řad historiků a pracovníků archívů. Projekt, který ve své závěrečné fázi umožňuje uvidět na jednom místě to nejlepší, co ve vilové architektuře za posledních sto let vznikalo. Při této práci nebyla ani nouze o různá vesměs pozitivní a zajímavá překvapení. Celý projekt nemohl vzniknout bez účinné finanční podpory. Proto také úvodní projevy na vernisáži v Ústí nad Labem, kam putovní výstava na svůj závěr doputovala, se nesly v duchu vzájemného poděkování. Výstava na našem území sice končí, ale čeká ji ještě jedna důležitá cesta, a to představit se v Bruselu.


Již při základním výzkumu se zjistilo, že navzdory těžební minulosti v ústeckém kraji a demoliční aktivitě v Ústí nad Labem je stále ještě co ukázat široké veřejnosti, a proto vznikl po zajištění dalších finančních prostředků další projekt ukazující i vily ústeckého kraje.

Výstava je koncipována tak, aby každý objekt měl svůj panel se všemi informacemi, které se podařilo dohledat nejen z pohledu architektury, ale i eventuelní osudy jednotlivých majitelů. Pro některé vily se povedlo zajistit i makety, které dotváří ucelený pohled celé expozice. Jsou k vidění vily z 19., ale i 21. století, které prošly výběrem odborné komise, protože jejich počet musel být omezen. I tak exponáty ukazují průřez obdobími a jednotlivými slohy. Před výstavní místností je umístěno „prkno“ projektantů, kde návštěvník názorně vidí, jak se dříve projekt tvořil.

slavne vily2

Víte, který majitel hrál na varhany a podle délky tónů si nechal dimenzovat stavbu? I to zjistíte na výstavě.

O celém projektu slavných vil ať v rámci Česka nebo ústeckého kraje vznikly poutavé knížky s fotodokumentací, aby tato záslužná práci byla přiblížena i lidem, kteří výstavu nemohli navštívit nebo si ji chtějí znovu přiblížit.

slavne vily4
Pramen: ústecké muzeum

Více fotografií najdete na našem facebooku.

Foto: autor


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Yael: „S Tinou sa mi spolupracovalo výborne. Je proste frajerka“

jael 200Slovenský rapper YAEL s exotickými kořeny vydává svoje první EP s názvem BAY B. Co nám o něm prozradil a jaké má další plány?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Otroctví v Novém světě

otroctvi v novem svete 200Pod dojmem stále živých hrůz, které vyhřezly ve 20. století, ať již diktované rasově, etnicky nebo třídně, ustupují do pozadí neméně děsivé jevy, které se děly v předešlých časech, často po celá dlouhá staletí. Avš...

Z archivu...


Literatura

Nová kniha Blanky Faltové Nezvi si vraha do života

NezviSiVrahaDoZivotaKniha Blanky Faltové Nezvi si vraha do života je označená jako kniha plná napětí a erotiky. Pod tím bych si představila úplně něco jiného, než ve skutečnosti je. Napětí je celkem jasné – občas se ráda bojím....

Divadlo

Asanace neví, co chce svým divákům říct
ImageAsanace v pražském Divadle Na zábradlí je prvním jevištním ztvárněním jedné z her Václava Havla, kterého se autor nedožil. S inscenačním týmem ale i přes svůj vážný zdravotní stav spoluprac...

Film

Hollywoodský matador Clint Eastwood se dočkal bohaté knižní Retrospektivy

clint IIIClint Eastwood patří k největším hollywoodským legendám a ikonám. Nejdříve si vybudoval jméno jako úspěšný herec, byť s trochu omezeným rejstříkem, posléze také jako výtečný a dvěma Oscary (western Nesmiřitelní, d...