3. listopad: Ulovte si na Hubertův svátek svoji lišku

3. listopad: Ulovte si na Hubertův svátek svoji lišku

Tisk

Hubertova jízdaUž před mnoha tisíci lety naši předkové věřili, že úspěšný lov je potřeba si pojistit a tak jeho patronům a bohům přinášeli před plánovaným honem oběti. Například v daleké Babylonii se ochráncem lovců stal Nimrud, odtud pochází také známé označení myslivce jako „nimrod“.

 

Dnes je patronem lovů, honů a myslivosti vůbec svatý Hubert (656 – 727 n. l.), synek akvitánského vévody Bernarda, který vyrůstal na dvoře franského krále Theodorika III. (654 – 691). Svoje chvíle trávil hlavně dvorskými radovánkami, hodováním a nejrůznějšími hrami. Jeho zásluhou si také myslivci připíjejí levou rukou, protože pravačkou prý má ve zvyku objímat bohyni lovu Dianu.

Hříšníka překvapil jelen
Během svého rozmařilého života plného každodenních bohatýrských lovů ale Hubert jednoho dne spatří nevšední zjevení. Proti němu náhle vyrazí majestátní jelen a uprostřed jeho paroží do daleka zlatě září kříž. Vyděšený lovec před mohutným zvířetem poklekne na kolena se slovy: „Ó pane, jsem příčinou tvého utrpení“ a pod vlivem neuvěřitelného zážitku jde nenapravitelný hříšník do sebe a rozhodne se dát se na pokání.

Hubertova jízda

Syn nařizuje otevřít hrob
Vstupuje do řad církve a pod vedením maastrichtského biskupa Lamberta přijímá kněžské svěcení. Po smrti svého ochránce pak zastává v Lutychu úřad biskupa, kde ho v jeho funkci po jeho smrti vystřídá jeho syn Floribert. Ten také dává 3. listopadu 744 příkaz otevřít Hubertův hrob a přenést otcovy ostatky do sarkofágu. Právě na tuto památku potom myslivci slaví každoročně 3. listopadu svůj svátek. Legenda o jelenovi se ale objevuje až ve 14. – 15. století.
 
Zvíře představuje jezdec
Hubertova jízda rok co rok na podzim uzavírá jezdeckou sezonu. Je připomínkou tradice anglických parforsních honů, kdy šlechta na koních vyrážela na hon na lišku. Postupně se ale hon změnil ve společenskou slavnost, kde lišku představuje jeden z jezdců s pachovou stopou zvířete. Cílem je hlavně předvést své jezdecké umění a v závěru plným tryskem jezdce-lišku dohonit a ukořistit mu liščí ocas připevněný na rameni. Večer následuje poslední leč, tedy hostina, během níž proběhne soud s účastníky, kteří porušili pravidla honu.

Hubertova jízda

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s organizátorem Chillibraní

chillibrani logoO akci Chillibraní jsme už na našem webu informovali a nyní přinášíme rozhovor s pořadatelem této akce Petrem Klemešem. Ten nám prozradil, co vše tam návštěvníky čeká, ale také kolik by toho sám zvládl? Jaké je jeho oblíbené chilli?...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kultura a totalita III – Revoluce

kultura totalita 200Filozofická fakulta Univerzity Karlovy začala vydávat volnou řadu sborníků Kultura a totalita.

 

...

Z archivu...


Literatura

Lobo a nejen storka jménem Incident na pánských záchodcích

lobo coverKaždý rok se pravidelně setkáváme s novou komiksovou knížkou a o trampotách velkýho šéfa, lovce lidí, věhlasného Loba. V září vydalo nakladatelství Crew Lobo – Incident na pánských záchodcích a další příběhy. Kdo by se netěšil na pořádnou řežbu, klas...

Divadlo

Dream job nebo mediální pakáž?

MP DJ perexJe poslední týden před volbami a v redakci nejmenovaného periodika vládne napětí. Nestačí, že musí celý tým během předvolebního týdne dělat přesčasy, aby byly pokryty všechny důležité události, ale je potřebné zveřejnovat všechno dřív, než konku...

Film

Karel Zeman a jeho kouzelný svět

zeman09Česká animovaná tvorba měla ve svých počátcích - zejména v 50. letech - dva mezinárodně uznávané velikány: v Praze Jiřího Trnku a ve Zlíně Karla Zemana. Oba posloužili komunistickému režimu jako svého druhu výkladní skříň, když skrze ně mohl tvrdit, jak št...