Chrudimské hradby čeká zteč

Chrudimské hradby čeká zteč

Tisk

chrudim hradby200U příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel se v Chrudimi 16.dubna 2013 uskuteční Putování po hradbách, jehož součástí budou nejen komentované prohlídky hradeb s průvodcem, ukázky výcviku dravých ptáků, ale i možnost zkusit si hradby ztéci.

 

 

Nejstarší písemná zmínka o chrudimské hradu pochází z roku 1055, kdy zde zemřel český kníže Břetislav I. Chrudimbyla jako královské město založena kolem roku 1260 a na základě práva hradebního začala i výstavbou opevnění. Písemně jsou hradby doloženy až k roku 1349, dle archeologických nálezů ale pocházejí již z druhé poloviny 13.století.

Fortifikace se skládala ze dvou samostatných opevnění, a to jádra a předměstí. Jádro bylo přístupné dvěmi bránami, brankou a dvěmi fortnami. Druhá opevňovací linie (parkánová hradba) z 15.století obkroužila město v linii před hlavní městskou hradbou. Z bran se dochovala Pardubická fortna, čtverhranná věž s brankou poprvé vzpomínána v roce 1459, jež sloužila jako průchod pro pěší v severní části městského opevnění, a Tmavá fortna, zvaná Chrudimáky Myší díra, v jižní části hradeb.

chrudim Pardubicka fortna

Myší díra je úzká chodba dlouhá 27,5 m, která byla v hradbách proražena v roce 1439. Původně jí mohl projít jen jeden člověk. Svoji dnešní podobu získala v roce 1841, kdy byla rozšířena a bíle omítnuta.

Z hradeb se zachovala značná část, včetně bašt, věžic a znatelného průběhu příkopu. Nejvýznamnější památkou je bašta Prachárna, která stojí v severovýchodním nároží městského opevnění. Byla postavena v roce 1435 a určena pro obranu ručními palnými zbraněmi. Jedná se o nejmladší prvek městského opevnění. V současné době se zde nachází expozice o městském opevnění.

chrudim pracharna

Program:

dopolední program pro školy (9–13 hodin)
poznávání hradebního opevnění a sportovní vyžití (zdolávání hradeb)
komentované prohlídky hradeb s průvodcem ve 14 a 16 hodin (sraz v Soukenické ulici) zpřístupnění Bašty Prachárna (9–16 hodin)
v 15.30 hodin ukázka historického šermu na Resselově náměstí

chrudim hradby2

Bližší informace: chrudim.eu

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spisovatelka Sylva Lauerová ví, jak zkrotit drzé opice

200lSpisovatelka a básnířka Sylva Lauerová je autorkou, která se rozhodně nebojí otevírat tabuizovaná či hůře stravitelná témata. Ve svých románech i básních se dotýká hlubin lidské psychiky, duchovna, různých podob lásky a sexu, společenských témat. Díky tomu, že ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Břevnovský klášter slaví výročí

br perexPrvní mužský benediktinský klášter v Čechách, ležící na polovině cesty mezi Pražským hradem a Bílou horou, založili před 1020 lety, roku 993 pražský biskup Vojtěch a český kníže Boleslav II. Podle legendy se název kláštera odvozuje od břevna, které l...

Z archivu...


Literatura

Cesta k cizím jazykům

cesta-k cizim jazykum 200V listopadu vydalo nakladatelství Grada geniální příručku pro všechny, kteří by se chtěli zdokonalit v cizím jazyce. Na svědomí ji má erudovaná lingvistka Dagmar Sieglová a v knihkupectvích ji najdete pod názvem Ces...

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

sugar200Sugar – to je světoznámý muzikál, který vznikl podle scénáře k legendární filmové komedii Někdo to rád horké. Co všechno se může stát, když si dva muzikanti hrají s gangstery na schovávanou. V pátek 12. dubna ji uvede v premiéře Moravské divadlo Olomouc.<...

Film

38. Letní filmová škola: Na jihovýchod do ráje

letni filmova skola 38. Letní filmová škola v Uherském Hradišti ( LFŠ), která se každoročně koná na přelomu července a srpna, je minulostí. Na Slovácko přilákala přes pět tisíc návštěvníků a řadu významných hostů. Pro výroční cenu Aso...