Kostel a fara Českobratrské církve evangelické v Olomouci zařazeny do seznamu kulturních památek

Kostel a fara Českobratrské církve evangelické v Olomouci zařazeny do seznamu kulturních památek

Tisk

Kostel Olomouc 200Tohoto statutu se dostalo navzájem propojeným sakrálním objektům stojícím na nábřeží řeky Moravy, které jsou nositeli architektonických i kulturně-historických hodnot a jejichž osud je zároveň úzce provázán s historií města Olomouce.

 

 

Když se podařilo české evangelické církevní obci v roce 1903 zakoupit městské pozemky za účelem stavby kostela a sborového domu, rozhodovala se mezi dvěma projekty k realizaci. Jeden vypracoval vídeňský architekt Josef Zlatohlávek, druhý v novogotickém stylu olomoucký stavební inženýr Cyrill Knob. Obec se nakonec rozhodla pro druhou variantu a podle Knobových návrhů postavila sborový dům. Na stavbu kostela již nedošlo a sál se štukovou stropní výzdobou v přízemí sborového domu, tzv. Betlémská kaple, sloužil po dlouhý čas jako modlitebna.

Kostel Olomouc2

 

Od myšlenky stavby kostela ale obec neustoupila. K jeho realizaci hledala nový styl, který by splňoval nároky moderního proudu architektury. Sbor oslovil německého architekta Otto Kuhlmanna. Základní kámen kostela byl položen 27. září 1914; dodnes je vidět zazděný v přízemí věže. Díky Velké válce se stavba protahovala a dokončena byla až v roce 1920. V roce 1921 došlo ke stavebním úpravám, rozšiřujícím modlitební prostor, který kapacitou nedostačoval. Roku 1977 byla opravena fasáda objektu a zároveň byly pořízeny nové věžní hodiny a zavěšen zvon. O deset let později byl upraven interiér kostelního sálu podle projektu architekta Josefa Bartáka. Poslední opravy, při nichž byl v objektu vybudován výtah do patra pro bezbariérový vstup, proběhly v roce 1997. Žádná z uvedených rekonstrukcí nenarušila celkový historický ráz objektu; kostel si tak uchoval tvář z roku 1913.

Architekt August Fritz Otto Kuhlmann (1873 – 1948) se zabýval sakrální evangelickou architekturou, kterou projektoval pro církevní sbory v Německu a na území dnešního Rakouska. Výrazně zasáhl i do sakrální tvorby v českých zemích. Zapsáním areálu kostela v Olomouci do seznamu kulturních památek se uzavřel soubor realizovaných projektů na stavby kostelů navržených Otto Kuhlmannem, na našem území.

www.npu.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Zmožek: Každá písnička má svůj životopis

Zmozek ZagorovaSupraphon k pětasedmdesátinám velkého melodika české populární hudby Jiřího Zmožka vydal Zlatou kolekci, která obsahuje 60 písní na 3CD. Hity Jiřího Zmožka patří k nejznámějším a nejúspěšnějším původním českým šlágrům, které u nás v osmdesátých letech vz...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jak bylo lidské tělo léčeno i cepováno

telo perexTrojice historiků Milena Lenderová, Daniela Tinková, Vladan Hanulík se různými aspekty naší tělesné schránky, pojednanými napříč dějinami, zabývala již v knize Dějiny těla (

Z archivu...


Literatura

Tiché roky přináší velmi silný a lidský příběh

tiche roky kniha 200Vydání Tichých roků Aleny Mornštejnové se podle mě stalo velkou událostí letošního jara. Po úspěchu autorčiny předešlé knihy Hana není divu a humbuk kolem ní považuji za opodstatněný.

 

...

Divadlo

Zlínu se „hra her“ povedla

hamlet 200Shakespearův Hamlet je jedním z nejvýraznějších představení 73. sezóny Městského divadla Zlín a také jí dal motiv v podobě otázky být či nebýt. Jedná se o jednu z 11 premiér, kterou si zlínští diváci mohou vychutnat.

...

Film

Vtipné i dojemné „sex-positive“ drama o hledání tělesné i duševní svobody

MMCPOddaná katolička Cruz prožila celý život podle pravidel, která jí vnutila rigidní španělská společnost. Denně chodí do kostela, uzavírá své tělo do korzetu, stará se o svého nemluvného manžela, pečuje o vnučku a strachuje se o dcer...