Na výstavě ZLÍN 700 najdete opravdový poklad

Na výstavě ZLÍN 700 najdete opravdový poklad

Tisk

Zlin poklad200Výstava ZLÍN 700 vstoupila do druhé poloviny svého trvání. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně v ní nabízí návštěvníkům pohled do sedmi století historie města. O zajímavosti v nich není nouze.

 

 

Tou zřejmě největší raritou je poklad původně několika stovek zlatých a stříbrných mincí, který byl 20. března 1962 objeven ve Zlíně u Januštického potoka. Tehdy se prováděl výkop pro vodovod a u místa, jemuž se říkalo Zavrtálkův mlýn, si pracovník Oblastního muzea povšiml ouška nádoby, vyčnívajícího z hlíny.

Ten patřil k zelenému džbánku vysokému asi 20 cm, jehož hrdlo bylo zalito voskem. Do stěny džbánu byla vyříznuta úzká štěrbina. Po otevření v muzejní laboratoři byl hned nahoře nalezen zlatý dukát zabalený do listu kalendáře z roku 1686. Hlavní část pokladu však tvořily stříbrné tolary a patnáctníky, na dně se ukrýval už jen jeden zlatý dukát.

Pilný střádal ve džbánu uložil téměř půl kilogramu vzácných kovů v podobě 537 mincí. Nešlo jen o mince českého království. Zastoupeny byly i země habsburské monarchie, Slezska, Pomořan, Spojených nizozemských provincií, Burgundska a mnoha dalších. Z panovníků jsou tedy vyobrazeni třeba Rudolf II., Matyáš, Ferdinand II., Ferdinand III. i Leopold I., našly se i ražba saských vévodů Christiana a Jana Jiřího I., zastoupen je například i sedmihradský Zikmund Báthory.

Zlin poklad2

Kurátorka výstavy Yvona Činčová doplňuje: „Odhaduje se, že poklad byl uložen do země někdy po roce 1867, v období loupeživých vojenských vpádů na Moravu. Určení majitele i ve své době cenného pokladu je už těžší. Blízkost mlýna naznačuje možnost, že mohlo jít o majetek mlynářského rodu Janušků, jejichž mlýn stával v těchto místech už v roce 1613.“

Část tohoto pozoruhodného pokladu je k vidění právě ve výstavě ZLÍN 700, pro kterou byla zapůjčena z Moravského zemského muzea. Fotografování není bohužel povoleno, a tak milovníkům historie, kteří by tuto důležitou kapitolu zlínské historie vidět na vlastní oči, nezbývá než se do zlínské výstavy vypravit osobně.

Zlin poklad1

Více informací: www.muzeum-zlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Simona Šašková: Předmluva ke knize byla dokonalou zakázkou

Saskova perexSimona Šašková napsala předmluvu ke knize Melindy Folse: Konečně mám koně. Vzdala se úspěšné manažerské kariéry a šla za svým snem. Dnes je koučkou, lektorkou, kdy nejdůležitějším partnerem jsou koně. Klienty velmi vyhledávané koučování s kon...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Na výstavě ZLÍN 700 najdete opravdový poklad

Zlin poklad200Výstava ZLÍN 700 vstoupila do druhé poloviny svého trvání. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně v ní nabízí návštěvníkům pohled do sedmi století historie města. O zajímavosti v nich není nouze.

...

Z archivu...


Literatura

Jubilejní pohádkové Mýty 10 představují Dobrého prince

myty200Továrna na komiksy Crew nám v říjnu přinesla přímo pohádkový poklad – již desátý díl komiksové série Mýty, tentokráte s podtitulem Dobrý princ. Pořádná porce jedné z nejlepších komiksových sérií, co u nás nyní vychází, se zaměří na poměrně nenápadnou, ...

Divadlo

Velký Gatsby v režii Petra Gábora poprvé na českém jevišti

Gatsby 200Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského čeká v divadelní sezóně poslední titul – česká premiéra dramatizace jednoho z nejslavnějších románů moderní americké literatury Velký Gatsby. Očekávaná inscenace, kterou připravil kmenový režisér a...

Film

Let’s Dance: Revolution aneb filmová inspirace pro ctitele tanců „free style“

lets danceStačí krok a svět se změní. Do kin přichází čtvrté pokračování americké taneční série Let’s Dance, tentokrát s titulem Let’s Dance: Revolution. A taneční revoluce na pozadí rozpálených ulic v Miami plné úděsnýc...