Zavzpomínejte na devadesátá léta v báječné publikaci

Zavzpomínejte na devadesátá léta v báječné publikaci

Tisk

devadesatkyDevadesátá léta dvacátého století byla pro obyvatele Československa a následně České republiky hodně specifické období. Po pádu komunismu se najednou mohlo volně cestovat kamkoli, na trhu bylo rázem dostupné snad všechno možné zboží a v kinech bylo možno vidět ty nejnovější hollywoodské trháky. Pro ty, kteří v té době vyrůstali, šlo o dobu snad ještě specifičtější, protože možné bylo úplně všechno, mobily neexistovaly, takže rodičům stačilo jen říct, kam a s kým jdete a kdy se vrátíte.

devadesatky II

Family Frost i TV Nova

Johana Fundová je ročník 1989, takže patřila k těm, kteří byli dětmi. Když před časem založila facebookovou stránku Pure devadesátky, určitě netušila, jakou vlnu popularity vyvolá. Možná i proto se rozhodla, že sepíše knihu, která zavzpomíná přímo na období devadesátých let se vším všudy. Kniha se jmenuje Devadesátky! a její podtitul zní Roky nespoutané svobody a rozebírá snad úplně vše. Autorka neopominula tehdejší kulturu, styly oblékání, muziku, která frčela, zboží v obchodech i naprosto bizarní věci, které mohly být k vidění jen v devadesátých letech (dnes už ikonická fotografie otevření restaurace ze sítě McDonald’s, na níž si na hamburgeru pochutnává Felix Slováček, vedle něhož sedí Dáda Patrasová a u vedlejšího stolu se do konverzace zapojuje Karel Svoboda).

Celkově je kniha řešena uživatelsky hodně příjemně, protože je rozdělena na jednotlivá odvětví, jejichž specifika zcela přesně popíše. Nechybí tu tedy autentický leták pojízdné firmy Family Frost, která se stala smyslem života pro mnohé děti, neboť ty ji každou sobotu netrpělivě očekávaly a všem bylo úplně jedno, že v nanucích a zmrzlinách je řada éček, nezdravých látek a z poloviny je tvoří voda. Připomene se i televizní program, jemuž samozřejmě dominovala v roce 1994 vzniklá TV Nova se všemi bizáry v podobě Kolotočů, Áček, pořadu Tabu, Peříček, Do-Re-Mi, Rychlých Prachů (které byly tehdy „slušný pořad“) atd.

Reklamy, fast foody i erotika

Nechybí samozřejmě ani vzpomínka na gastronomii a otevírání řetězců McDonald’s a KFC a budování obřích obchodních center, v nichž bylo možné na jednom místě koupit úplně všechno. Připomenuty jsou i počátky bulváru u nás včetně jedné z titulních stran Rytmu Života, komiks Zelený Raoul, ale třeba i vzniky prvních reklam, které opravdu stály za to a byly roztomilé svým neumětelstvím. Chybět nesmí ani teleshopping s legendárním Horstem Fuchsem a zmíněny jsou i významné sportovní a kulturní události. Speciální kapitolu si zasloužila i erotika, která byla tehdy opravdu extrémně otevřená a pád železné opony ji ovlivnil asi nejvíc ze všech odvětví.

devadesatky

Slavné osobnosti tehdejší doby

Velkým plusem je, že autorka se nespoléhá jen na suchý popis, ale podařilo se jí sehnat i názory tehdy klíčových osobností, mezi něž patří Roman Šmucler, Slávek Boura nebo Pavlína Wolfová. Právě tyto rozhovory a sloupce knihu perfektně oživují a čtenáři odhalí, co stálo v pozadí mnohdy totálně podivných rozhodnutí, a že některé formáty vznikly na koleni ze dne na den.

Kniha je navíc psaná velmi čtivě a jednoduše a je natolik vtahující, že se dá za pár hodin přečíst celá a někteří si u ní zavzpomínají na doby svého dětství a dospívání a zpětně si uvědomí, jak bláznivá a opravdu otevřená tehdejší doba byla a jakou svobodu v porovnání s dnešní dobou všichni měli.

O úspěchu knihy, která je vskutku povedená, svědčí i to, že už byl proveden několikátý dotisk, neb vždy po vydání byl ten předchozí rychle rozebrán.

Kartičky, mobily i tamagochi

Johaně Fundové patří dík za to, že veškeré informace dala dohromady a sehnala tolik osobností, které byly ochotné se s ní podělit o své zážitky. Chcete-li tedy zavzpomínat na doby, kdy roušku nosil jen Michael Jackson, sbíraly se hokejové a basketbalové kartičky, o přestávkách se hrály pogy, ti lepší měli své tamagochi a první mobilní telefony a kdy se ze školy spěchalo domů, abychom stihli nejnovější epizodu Vražedného pobřeží nebo, pokud jsme na to měli techniku, si přehráli novější filmový hit z videopůjčovny, neváhejte a pořiďte si knihu Devadesátky! Nebudete litovat.

Název: Devadesátky! (Roky nespoutané svobody)
Autor: Johana Fundová
Vydavatelství: CPress ve společnosti Albatrosmedia
Počet stran: 288
Hodnocení: 100 %
Zdroj fotografií: Knihy Dobrovský, Albatrosmedia

www.albatrosmedia.cz/tituly/56341923/devadesatky/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Romantikem jsem byl a zůstávám jím, říká divadelní a televizní herec Josef Vrána

josef vrana200I když má za sebou téměř čtyřicet let u divadla, je Josef Vrána rovněž vyhledávaným filmovým a televizním hercem, jehož určitě znáte. Jednou z divadelních novinek je komedie britského dramatika Davida Lodge Bez zábran, kde hraje slavného au...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak se vyvíjelo uspořádání českého státu

stat200V rámci rozsáhlého cyklu Velkých dějin Koruny české začala vycházet i tematická řada monograficky zaměřených svazků. Naposledy vyšla Lidová kultura (psali jsme o ní ZDE), nyní následuje díl nazvaný Stát. Zkoumá, jak se v průběhu věků (v tomto případě zhrub...

Z archivu...


Literatura

Recenze: Správné otázky od Debbie Ford

spravne otazky200Jaká je síla lidské duše? Naší osobnosti? Autorka s těmito myšlenkami přišla naprosto revolučně snad ještě po boku Louise L. Hay. Dvě průkopnice? Možná… Rozhodně je z této knihy znát vyzrálost, vybroušenost. Z textů Debbie Ford načerpát...

Divadlo

Jára Cimrman na Vás dýchne v několika českých kinech

jara cimrman ceske nebeGénius samotný se nám ukáže skrze Divadlo Járy Cimrmana, které slaví 45 let od svého založení. U této příležitosti dojde 4. října k historicky prvnímu přímému satelitnímu přenosu z České republiky, díky kterému se na p...

Film

Andělé všedního dne mají přehled

andele perexNový český film Andělé všedního dne byl natočený režisérkou Alicí Nellis podle úspěšné stejnojmené knihy spisovatele Michala Viewegha. Na motivy jeho knih vzniklo již několik českých filmů.