Rožmberkové pod drobnohledem

Rožmberkové pod drobnohledem

Tisk

rozmberkove 200V březnu vyšla v nakladatelství Universum v edici Šlechtické rody příručka Pavla Juříka Rožmberkové s podtitulem První po českém králi. Podíváme se pěkně podrobně na jeden z nejslavnějších českých rodů, jste pro, fandové dějin?

 



Kdo za tím stojí?

Pavel Juřík (* 1965) je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze a pracuje jako manažer v bankovním sektoru. Jeho zálibou je historie a cestování. Jeho první knihy se zabývaly historií a budoucností platebních karet. V posledních letech se kromě toho věnuje i historii české a moravské šlechty (Jihočeské dominium, Liechtensteinové, Historie a sídla knížecího rodu, Dominia pánů z Hradce, Slavatů a Czerninů, Šternberkové, Encyklopedie šlechtických rodů, Kolowratové, Lobkowiczové a Schwarzenbergové.

Co v knize najdeme?

Autor si dal mravenčí práci, když tuto publikaci sestavoval – a jde to vidět už z Obsahu. Zde máme Úvodní slovo, poté Dějiny rodu Rožmberků (ty se dále dělí na Rod Vítkovců, Pány z Krumlova, Pány z Rožmberka a potom se důkladně podíváme na dvě nejznámější postavy – Viléma z Rožmberku a Petra Voka z Rožmberku) a další velkou kapitolou jsou Vybraná sídla Vítkovců, pánů z Krumlova a Rožmberků. V závěru nalezneme zjednodušený rodokmen, použitou literaturu, zdroje obrázků a poděkování. Nechybí nepřeberné množství barevných fotografií a popisků nejrůznějších věcí – jak míst, interiérů a exteriérů sídel, tak dobové portréty či erby.

Proč se začíst?

Máte-li zájem o historii nebo se rádi touláte po naší krásné vlasti, jistě natrefíte na jméno jednoho z nejvlivnějších rodů minulosti, Rožmberků. A pan Juřík nám přinesl ucelený pohled na historii ale i odkaz tohoto rodu a myslím, že nejen dějepisáři budou s výsledkem jeho práce spokojeni.

rozmberkove

Název: Rožmberkové
Autor: Pavel Juřík
Žánr: naučná literatura, dějiny
Nakladatelství: Universum
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 200
Hodnocení: 75 %

Odkaz na web: https://www.euromedia.cz/rozmberkove/kniha/10734/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

THOMAS ENGER: "Detektivku jsem zkoušel psát 15 let"

enger tomas200Jaké bylo vaše dětství? Protože pokud bychom soudili podle vašich knih, tak nic moc idylického ….
Narodil jsem se v Oslu roku 1973 do rodiny fyzioterapeutky a učitele francouzštiny a angličtiny (když bylo třeba i němčiny...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

MOJE PRÁZDNINOVÉ HVĚZDY

hvezda Leonardo da Vinci 200Co má společného trojice mužů, jenž dělí od sebe staletí? Všichni byli něčím neobvyklým a předběhli svou dobu. U všech si musím pokládat stejnou otázku „je možné, aby tohle vše zvládl jeden člověk“?

Z archivu...


Literatura

Cesta za tajemstvími minulosti i současnosti

Sprizneni perexGenealog Jefferson Tayte pátrá po minulosti jiných lidí, tu svou však nezná. Jediná stopa, kterou má, je fotografie ženy, která ho porodila. Ta žena měla něco společného s nacistickou propagandou. Proto Jefferson s profesorkou Jean Sum...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede Klec bláznů, jiskřivou francouzskou komedii o lásce, partnerství a kráse být sám sebou

Klec bláznů200Klec bláznů, kultovní francouzskou komedii Jeana Poireta vyprávějící o lásce milujících rodičů, o vztahu dlouholetých partnerů i o kráse být sám sebou, chystá v režii Daniela Hrbka Švandovo divadlo v Praze. Hru známou českému publiku i díky ...

Film

Úspěšný film Fotograf je novinkou na DVD

foto 200Křest novinky na DVD filmu Fotograf proběhl 12. 5 v pražské galerii Goap za účasti fotografa Jana Saudka, režisérky filmu Ireny Pavláskové, představitelky hlavní ženské role Marie Málkové a herečky Zu...