Někteří lidé nemají roboty v lásce

Někteří lidé nemají roboty v lásce

Tisk

200filmFilm Náhradníci (2009) byl ve své době důkazem, že Bruce Willis jako herec ještě nepatří do starého železa. Akční žánr má své mouchy, protože kdo z nás si může jen tak vzít bouchačku a tím i spravedlnost do vlastních rukou? Naštěstí nikdo.

 

 

 

V nedaleké budoucnosti bude možné do těla implantovat prakticky cokoliv, co může tělo vyléčit nebo nějak vylepšit. Technika postupuje mílovými kroky a může zajít dokonce tak daleko, že umožní lidem místo sebe posílat do ulic a do práce dálkově ovládaného, lidského robota.

film1
Je jasné, že si na tuto technologii ještě pár let počkáme. Zatím nebylo možné naprogramovat pořádně ani Windows. Jenže to nebránilo americkým filmovým tvůrcům pustit se do dalšího skvělého snímku.

Bruce Willis v něm hraje Greera, agenta FBI, který řeší první vraždu dvou lidských robotů (náhradníků) na diskotéce. Naprostá většina civilizovaných lidí té doby žije zavřená ve svých pokojích, jsou tlustí, špinaví a nechutní. Ale jejich roboti mají sexy mladá těla plná vitality.

Celá zdejší realita stojí a padá na náhradnících. Chodí za lidi do práce, za zábavou, dokonce za lidi i souloží. Vypadají zkrátka dobře, protože i tlustá pihatá bába může chodit s tělem modelky. Zprostředkování reality prostřednictvím smyslového rozhraní je navíc tak věrné, že si člověk připadá, jakoby byl na daném místě namísto robota on sám.

Jenže ani tohle nemůže dopadnout tak jednoduše a přirozeně, jak se na první pohled zdá. Vědec, který náhradníky vymyslel a vyvinul, vede v těle náhradníka malý odboj. Normálně by nad tím každý jenom mávnul rukou, jenže on má k dispozici zbraň, která umožní zabít robota i jeho pána na dálku.

film2

Detektiv Greer se tak vydává hezky postaru, po svých vlastních biologických nohách do ulic vyřešit tenhle zvláštní problém. Protože nemá roboty zrovna v lásce, zachraňuje sice miliardy lidí před zabitím, ale zároveň zmáčknutím jedné jediné klávesy zabíjí všechny jejich roboty.

Každý z nás svou vlastní identitu přirozeně vylepšuje a leckdo jí věnuje značnou část své energie. Problém technologie je však v tom, že se neustále vyvíjí a nutí nás soustředit se hlavně na svou přítomnost, zatímco na budoucnost velký vliv nemá. Rozhodnutí jednoho člověka tak může změnit všechno, co budou dělat všichni ostatní.

film

Náhradníci/ Surrogates
Sci-Fi / Akční / Thriller
USA, 2009, 85 min

Režie: Jonathan Mostow
Scénář: Michael Ferris, John D. Brancato
Kamera: Oliver Wood
Hudba: Richard Marvin
Hrají: Bruce Willis, Rosamund Pike, Radha Mitchell, Ving Rhames, Valerie Azlynn, James Cromwell, Boris Kodjoe, Michael Cudlitz, Jack Noseworthy, Helena Mattsson, Ned Vaughn,Jordan Belfi, Devin Ratray, Jennifer Alden, Victor Webster, Dan Marshall, Robert Masiello, Rick Malambri, Trevor Donovan, Anya Monzikova, Evalena Marie
Hodnocení: 80%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sny se mi plní, říká Taťána Kročková, autorka knihy Tajemství snů a jak ho rozluštit

Taťána Kročkováá (1)Zatímco její první kniha se jmenuje Tajemství snů a jak ho rozluštit, která vyšla v minulých dnech, její další připravovanou publikací by měl být tentokrát - román. To o sobě v následujícím rozhovoru prozradila Taťána Kročková, zá...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Generace Jihlava

Generace 200Dokumentů v kinech můžeme stále vidět mimořádné množství - a zájem publika o ně zdá se neslábne. Z jedenácti českých filmů, které byly v prvním čtvrtletí letošního roku nasazeny do kin, jsou tři dokumenty. Zastoupení se tak pohybuje mezi pětinou...


Literatura

Oceňovaná francouzská detektivka?! – Lúzři – Tým v nemilosti

luzri 200Loni v dubnu vydalo nakladatelství XYZ debutový román francouzské autorky Sophie Hénaff s názvem Lúzři – Tým v nemilosti. Detektivní příběh získal řadu prestižních ocenění a láká jak na chytlavý název, tak fakt, že je prezentován jako „humoristická de...

Divadlo

Příhody lišky Bystroušky. Slavnostní otevření Janáčkova divadla po rekonstrukci

LB perexDalší fáze rekonstrukce budovy Janáčkova divadla je ukončena. Kolik se ozývalo škarohlídů, že se to k výročí sta let republiky nepodaří. Avšak 17.11. byl zahájen Mezinárodní hudební festival, věnovaný dílu Leoše Janáčka, právě operou, která zazněla ...

Film

Film Tělo Duše Pacient nově na YouTube

Tělo-duše-pacient PJak oznámit pacientovi, že jeho diagnóza je vážná? Jak uklidnit matku, jejíž dítě kolabuje? Jak se dokázat rozhodnout v krizové situaci? Lékařská profese vyžaduje nejen detailní znalost diagnostických a léčebných postupů, ale také os...