Český rok podle Josefa Lady

Český rok podle Josefa Lady

Tisk

Lada cesky rok perexJak vypadal český rok v minulosti? Jaké tradice doprovázely jednotlivá roční období? O tom se rozepsal známý český spisovatel Josef Lada ve své knize Český rok Josefa Lady. Ta je určená primárně dětem, ale dokáže zaujmout i dospělé, kteří by se rádi dozvěděli, jak kdysi vypadal běžný život a kteří si pořád pamatují, jaké to je být dítětem.

 


Jednotlivé příběhy napsal Josef Ladana základě svých vzpomínek. Postupně vás provede veselým jarem plným naděje, rozmarným létem, barevných podzimem a chladnou, ale kouzelnou zimou, kterou korunují vánoční svátky, čas radosti a veselosti. Příběhy jsou doplněné Ladovými ilustracemi, které z knihy dělají opravdové mistrovské dílo.


Zajímavé jsou povídky o příchodu jara, domečku pro čmeláka, stavění hráze, strašidlech, teplých letních nocích, pečení brambor, návštěve Mikuláše, nejkrásnějším dni v roce – Štědrém večeru, a taky o narození Jezulátka. Mezi jednotlivými příběhy se nachází půvabné básničky Michala Černíka, jednoho z nejpřednějších českých básniků. Jsou to klasické rýmované verše o přírodě – například o jarní přeháňce, probouzení sluníčka, stydlivém kosu, počítání hrušek nebo o prvních sněhových vločkách.


Kniha je citlivá a laskavá a pohladí po duši. Nenajdete v ní tedy žádnou akci ani napětí. “Jen” jednoduché, ale přesto poutavé a zábavné čtení o dávno minulých časech. Díky již zmiňované jednoduchosti děti příběhy bez problemů pochopí a co víc, užijí si jejich nostalgickou atmosféru. Stejně tak si snadno zapamatují veselé básničky.

 Lada cesky rok


ČESKÝ ROK JOSEFA LADY
Autoří: Josef Lada, Michal Černík
Vydáno: Pikola, 2019
Žánr: kniha pro děti
Počet stran: 80

Hodnocení: 100 %

www.euromedia.cz/cesky-rok-josefa-lady-obrazky-a-vzpominky-josefa-lady/kniha/4891/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Honzou Vedralem o crowdfundingové kampani Headlineru

1 titulka-marpo-300x400Hudební magazín Headliner je na české scéně určitým unikátem. Navazuje totiž na kvalitní tištěné časopisy, ale v jeho stránkách si můžete listovat digitálně. Navíc velice často nabízí exklusivní obsah, který nik...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Naše fotoreportáž: Architektura pro Korunu aneb Lidé a architektura doby Karla IV.

Architektura200Výstava v pražské Valdštejnské jízdárně je pojatá jako procházka po středověkém městě. Průvodcem není nikdo jiný, než významný architekt Karla IV., Petr Parléř.

...

Z archivu...


Literatura

Naučte se pořádně využívat bylinky české zahrádky
 

bylinky 200Vydavatelství CPress se drží moderních trendů a tak vydalo knihu zaměřenou na bylinky z našich zahrad od zkušené farmářky z jižních Čech.

...

Divadlo

V disco-operním muzikálu Pudl a pudr představí Geisslers fantastické počátky divadla v Čechách

pudl a pudr 200Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede v neděli 25. září 2022 v Divadle VILA Štvanice pražskou premiéru autorského nově-barokního muzikálu Pudl a pudr. Představení roztančené v rytmu disco-opery je inspirováno pražskými divadelními ...

Film

Festival ANIFILM zveřejnil výběr soutěžních snímků a představuje svůj letošní vizuál

anifilm 2022 perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne letos v Liberci od 10. do 15. května. Představí se to nejlepší i nejnovější z animované tvorby, přijede řada tvůrců i fanoušků animace. Nyní skončila práce výběrové komise a ...