Historie, současnost a budoucnost technické památky

Historie, současnost a budoucnost technické památky

Tisk

kolo200Národní technické muzeum ve spolupráci s městskou částí Praha 7 představilo veřejnosti současný stav a plány, týkající se budoucnosti Letenského kolotoče. Kolotoč je již léta neodmyslitelnou součástí Letné. Jeho záchrana byla jedním z prvních projektů, do kterých se radnice sedmé městské části po volbách pustila. 

 

Letenský kolotoč je jedním z nejstarších podlahových kolotočů na světě. V Letenských sadech byl postaven v roce 1894 a až do roku 2004 sloužil k zábavě Pražanů. V kolotoči se jezdilo na 19 koních různých velikostí. Zajímavostí interiéru této technické památky je sloup středové točny, který byl vyzdoben třemi rytíři v brnění.
V roce 2004 památku v kritickém stavu zakoupilo za finanční podpory Ministerstva kultury ČR Národní technické muzeum, které provedlo nejnutnější záchranné práce. Za finanční podpory ministerstva kultury se nyní připravuje oprava vlastního novorenesančního pavilonu a jeho technologického zařízení.
Již více než rok se MČ Praha 7 a Národní technické muzeum snaží zajistit finanční prostředky také na obnovu interiéru kolotoče a rekonstrukci koní, aby bylo možné uvést kolotoč opět do pohybu.
Památka, s níž si mnoho Pražanů spojuje své dětství, patří neodmyslitelně ke koloritu pražské Letné a hlavního města vůbec.

kolo00


Z historie kolotoče

Píše se rok 1892 nebo 1893 a na Vinohradech poprvé roztáčí dřevěný kolotoč a na něm devatenáct různě velkých koňů. V roce 1894 se kolotoč stěhuje na Letnou, kde stojí dodnes. Je nejstarším dochovaným kolotočem v Evropě a chráněnou technickou památkou. Kolotoč tvoří původní renesanční dřevěný pavilon s půdorysem pravidelného  o rozpětí 12 metrů, trámovou konstrukcí s prkennými výplněmi, jehlanovou střechou zakončenou lucernou ve výši 7,7 metru. Střecha byla původně kryta plechem. Na svislou hřídel ve středu stavby je upevněna točna. Kolotoč obsahuje vycpaniny 18 koní různých velikostí. Součástí kolotoče byl i secesní skříňový orchestrion.

kolo7

Původně kolotoč na Vinohradech poháněl člověk, který pod podlahou chodil dokola a tlačil před sebou vzpěru podlahy. Při přesunu na Letnou byl tento pohon nahrazen strojním převodem, takže byl kolotoč poháněn strojníkem stojícím pod podlahou ručně pomocí kliky. Elektromotor byl ke kolotoči prvně zabudován ve 30. letech 20. století.

www.ntm.cz  a www.letenskykolotoč.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudba je moje životní vášeň

kristina 200

Mladičká studentka psychologie Kristýna Lištiaková je sympatickou písničkářskou s oduševnělými texty a nádherou barvou hlasu. Zpívá o spříznění duší a lásce, která se nedá na míru ušít…

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Don Miguel Ruiz, Don Jose Ruiz: Pátá dohoda

200tradDnes již legendární Pátá dohoda se dočkala velmi zvláštního zpracování. Můžete si ji vzít s sebou do kapsy, do kabelky a potěšit se s toltéckou moudrostí, kdy jen budete chtít. Stejně jako Čtyři dohody se dočkaly karetního vydání, stalo se tak i s Pátou ...

Z archivu...


Literatura

Poselství megalitů řeší tajemství známých kolosů

megality perexPrastaré stavby z obrovských monolitických kamenů se nacházejí na mnoha místech po celém světě a jsou proslulé svou tajemnou energií. Jejich existence vzbuzuje řadu konspirací poukoušející se vysvětlit nejen účel těchto konstrukcí, ale ta...

Divadlo

Simona Stašová a Svatopluk Skopal si střihnou manželství po italsku

filumena marturanoTragikomedii Filumena Marturano italského režiséra, dramatika a herce Eduarda De Filippa připravuje Simona Stašová spolu se svým dvorním režisérem Zdeňkem Kaločem.

Film

Film Občan K. aneb Co se do výstavy nevešlo?

obcan k ztohovenDo kin právě míří film ukazující pozadí unikátního projektu Občan K. Projekt, který přibližně před dvěma lety vzbudil pozornost mnoha lidí, včetně policejních složek, nenásilnou i když trochu kontroverzní metodou připomíná,...