Tradiční Dny lidové architektury na severu Čech

Tradiční Dny lidové architektury na severu Čech

Tisk

architektura 200V sobotu 16. července začnou v Lipové na Děčínsku letošní Dny Lidové architektury Čech, Moravy a Slezska. Oslavy jsou letos zaměřené především na tzv. podstávkové domy českého Švýcarska a Šluknovska.

 

 

Podstávkový dům je dům se specifickou podpůrnou konstrukcí, která vynáší patro či střechu je základním stavebním typem této oblasti. Může být přízemní, patrový i s polopatrem; jeho přízemí bývá zčásti roubené a zčásti zděné, patro či polopatro pak roubené či hrázděné. Někdy je konstrukce domu překryta bedněním ze širokých prken nebo obkladem z břidlice či eternitu. Podstávka – často zdobená a vyřezávaná – vytváří před roubenou stěnou jakési slepé arkády, u patrových domů často bývá doplněna dlouhou pavlačí s prkenným, ozdobně vyřezávaným zábradlím.
Tento na našem území specifický typ venkovské architektury budou mít příležitost poznat návštěvníci a účastníci již třetího ročníku Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska. Stěžejní část budou tvořit přednášky odborníků na lidovou architekturu a komentované prohlídky domu v Lipové u Šluknova, jednoho z typických podstávkových domů regionu. Doplněny budou prohlídkami kostela svatých Šimona a Judy, ale také ukázkami stavebních řemesel.
Dny lidové architektury se konají i na jiných místech; v neděli 17. července například v Rumburku. 23. července oživí Dny lidové architektury Víseckou rychtu v Kravařích na Liberecku. Komentované prohlídky rychty doplní beseda a autogramiáda autorů knihy Lidové stavby Libereckého kraje i kulturní program. Až do 31. července pak trvá výstava Lidové památky českého Švýcarska v Krásné Lípě.
Dny lidové architektury mají oslovit, motivovat a inspirovat zástupce státní správy i samosprávy, odborné instituce a organizace, neziskové iniciativy, vlastníky, investory, projektanty, řemeslníky, odborníky i laiky cílevědomějšímu, ohleduplnějšímu a promyšlenějšímu přístupu k péči o jedinečné dochované kulturní dědictví. Mají být podnětem k hlubšímu poznání a pochopení hodnot a významu lidového stavitelství a posílení vědomí odpovědnosti za jeho uchování.

architektura1

Další vybrané akce

Lipová – podstávkový dům a jeho okolí: 16. 7. – slavnostní zahájení a celodenní doprovodný kulturní program, 17. 7. a celý následující týden – prohlídky podstávkového domu a kostela sv. Šimona a Judy s výkladem.

Doubice – Doubické muzeum – možnost návštěvy během celého víkendu, následující týden.

Jetřichovice – nedávno kompletně památkově obnovená usedlost Christiánův dvůr – komentovaná prohlídka exteriérů i interiérů s odborným výkladem.

Kopec – udržovaný podstávkový dům v malé osadě poblíž obce Brtníky: 16. – 24. 7. – možnost prohlídky s nahlédnutím do interiérů.

Krásná Lípa – Dům Českého Švýcarska – výstava Lidové památky Českého Švýcarska.

Rumburk – ulice s tkalcovskými domky z konce 18. století nedaleko centra města, vesnická památková rezervace – komentované prohlídky areálu s odborným výkladem a návštěva malé expozice v podstávkovém domě.

Studený – osada nedaleko České Kamenice s řadou dochovaných podstávkových domů. Dvě zážitkové trasy, vedoucí romantickou krajinou, spojující drobné sakrální a pietní památky; výchozím bodem je zachráněná přenesená historická hasičská zbrojnice, v níž je umístěno  informační centrum.
Foto: autor, www.npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ředitel Klášterních hudebních slavností: „Již se nebojím.“

Roman Janku 200Rozhovor s Romanem Janků, ředitelem hudebního festivalu, který neúnavně pořádá v srdci Jeseníků již 15 let. Letos má od 27. června do 13. září na programu symbolických 15 koncertů. Vystoupí mimo jiné světová harfistka a patronka festivalu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Petřín místo romantických vycházek, rozhledů i dolování

petrin perexMuzeum hlavního města Prahy otevřelo novou stálou expozici v suterénu Petřínské rozhledny „Petřín – místo vycházek, rozhledů i dolování“. Expozice umožní návštěvníkovi vytvořit si představu o proměnách vrchu Petřín v minulých s...

Z archivu...


Literatura

Zpověď – Z děcáku až na přehlídková mola

zpoved200„Jsem přesvědčená, že jsem byla v dětském domově a prožila všechny ty okamžiky právě proto, abych dnes mohla pochopit ostatní opuštěné děti a abych jim mohla nabídnout pomoc, jsem jedna z nich, a i když existují nepochybně děti, které mají silnější...

Divadlo

Rozloučení s pohádkou O perníkové chaloupce se nadmíru povedlo

pernikova chaloupka200Neděle 17. února 2013 se nesla ve zlínském Městském divadle v duchu loučení. Dětští diváci a jejich rodiče měli možnost naposledy vidět oblíbenou pohádku O perníkové chaloupce aneb Jenom jako....

Film

Šokující film Ghoul, nyní nově na DVD

ghoul 200

Horor s názvem Ghoul aneb Hlad má mnoho podob, který měl dvě premiéry, jednu v USA a druhou 26. února v Praze, nyní nově vychází 8. července na DVD i Blu-ray ve společnosti Magic Box. Režisérem je kaskadér a sc...