Cheb zpřístupnil další část klášterních zahrad

Cheb zpřístupnil další část klášterních zahrad

Tisk

cheb 200 Františkánský klášter s kostelem Zvěstování Panny Marie je jednou z nejvýznamnějších chebských památek. Letos mohou návštěvníci obdivovat obnovený rajský dvůr. Připravuje se také otevření takzvané zadní zahrady, která propojí klášterní exteriéry s vnitřními prostory. Vznikne tak prohlídkový okruh, který zájemcům představí již přístupné i nově opravené části areálu. Největší stavba kláštera, kostel Zvěstování Panny Marie, je součástí prohlídkového okruhu a příležitostně se v něm pořádají koncerty.

Klášter byl založen ve 13. století na okraji tehdejšího středověkého města. Nejznámější je jeho dobře dochovaná gotická křížová chodba, která obklopuje nově zpřístupněný rajský dvůr. Klášterní zahrada je součástí komplexu kláštera. O podobě románské stavby kláštera a kostela mnoho nevíme, neboť při velkém požáru města v roce 1270 byly obě stavby zničeny. Klášterní, zahrada, na kterou navazoval uzavřený dvůr s pivovarem a hospodářskými budovami, byla koncem 30. let 20. století s otevřením národopisného muzea v zadní části konventních budov přeměněna na okrasnou. Po obsazení kláštera a internaci řeholníků, kterou provedly orgány totalitního komunistického režimu v roce 1950, byla zahrada opět proměněna v zeleninovou zahradu, tentokrát školní. V září 2002 byla zahrada znovu zpřístupněna veřejnosti.

cheb8

Klášter minoritů v Chebu byl založen někdy před rokem 1247. Stavby konventu, byly i s kostelem zničeny během velkého požáru města v roce 1270. Již 26. dubna 1285 byl však za přítomnosti krále Rudolfa Habsburského vysvěcen nový kostel Zvěstování Panny Marie. V jeho zdech proběhla svatba českého krále Václava II. s Rudolfovou dcerou Guttou.
Další úpravy proběhly na počátku 14.století. Výraznou změnou v dějinách kláštera byl rok 1464, tehdy papež Pius II. vydal příkaz, aby byl klášter předán františkánům. V 16. století potkal chebský klášter podobný osud jako většinu klášterů ve střední Evropě. Úpadek klášterního života znamenal, že konvent začal pustnout a byl i nakrátko opuštěn. Znovuožívá až po roce 1607. Doba rozkvětu kláštera spadá do počátku 18. století. Z té doby pochází i dnešní podoba kláštera.

cheb9

Františkáni přečkali i dobu josefínských reforem; definitivně ukončili své působení v Chebu až roku 1951, kdy byl řád z kláštera vyhnán. V roce 1991 byl klášter i kostel vrácen církvi. Dnes se areál otevírá turistům. Navštívit lze celý areál a zahradu, unikátní je zejména gotická křížová chodba. Dochovaly se v ní i zbytky nástěnných maleb z 15.století. Bude otevřena klášterní knihovna a bude se zde pořádat řada kulturních akcí. Kostel Zvěstování P. Marie je trojlodní stavba s klenutou křížovou klenbou.

foto: www.hrad-cheb.cz/cz/krizova-chodba-frantiskanskeho-klastera


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tanečník Jan Onder: „Společenské tance jsou těžké všechny, jsou ale krásné, protože je to pro dva!”

Onder kurzy 200Dnes vám přinášíme rozhovor s mladým charismatickým živlem Janem Onderem, jehož vášní je tanec. Se svou životní partnerkou Lucií Hunčárovou patří do elitní skupiny nejlepších tanečních párů u nás, často reprezentují Českou ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zpříjemněte si volné chvíle luštěním

krizovky-kouzlo domova 200Nakladatelství Fragment si připravilo pro své čtenáře velkou porci knížek s křížovkami. Na své si přijdou jak milovníci klasických švédských křížovek, tak nadšenci do osmisměrek nebo sudoku. Nechybí ani rébusy a zábavné test...

Z archivu...


Literatura

Petr Neužil: V hlavní roli srdce

v hlavni roli srdce perexSvětová kapacita v oboru kardiologie, profesor Petr Neužil (*1962), vydává v listopadu 2022 svůj deník doplněný vlastními povídkami pod názvem V hlavní roli srdce.

 

...

Divadlo

Ať vejde ten pravý. Švandovo divadlo uvede drama o lásce, dospívání, šikaně a blízkosti

At vejde ten pravy 200Prvním divadlem v metropoli, které už koncem května otevře dveře divákům, je pražské Švandovo divadlo: a publikum přivítá hned premiérou. Hru Ať vejde ten pravý nastudovanou podle světoznámé předlohy uvedou u Švandů v české...

Film

Svou kariéru, která měla na začátku mezinárodní lesk, bral herec Ivan Palúch s nadhledem

ivan paluch perexByl jen jeden slovenský herec, který v roce 1969 kráčel na festivalu v Cannes po červeném koberci a který tam byl tehdy zastoupen hned třemi filmy - českým snímkem Markéta Lazarová, kde měl roli A...