Patrimonium pro futuro - památky děkují

Patrimonium pro futuro - památky děkují

Tisk

patrimonium 200Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro s podtitulem Společenské ocenění příkladů dobré praxe vyhlašuje a uděluje NPÚ od roku 2014 ve snaze zhodnotit a vyzdvihnout, co se v oblasti památkové péče podařilo, a ocenit ty, kteří se o úspěšné dílo přičinili.Na cenu jsou odborníky z regionálních pracovišť NPÚ nominovány maximálně 2 pozitivní příklady z každého kraje, jež soupeří o ocenění ve čtyřech kategoriích: obnova památky, restaurování; objev, nález roku; prezentace hodnot; záchrana památky.

Nominace za rok 2015 uzavřela pracoviště NPÚ počátkem května 2016; do celostátního kola vyslala 25 uchazečů o cenu, z toho 13 památkových obnov, 7 prezentačních počinů, 4 zachráněné památky a 1 archeologický objev.

Celostátní hodnocení probíhá v několika fázích. Členové odborné komise nejprve vypracují k nominacím expertní posudky. Poté navrhnou vítěze a návrhy předloží ředitelce Národního památkového ústavu, která ocenění uděluje. Generální ředitelka NPÚ může rovněž udělit mimořádné ocenění, případně vyzdvihnout za přínos památkové péči výraznou osobnost. V loňském roce se mohla do hodnocení poprvé zapojit i veřejnost. Formou hlasování na stránkách NPÚ vybírají účastníci z nominovaných počinů ten, který je nejvíce zaujal. Při slavnostním udílení získává cenu veřejnosti Památky děkují. O Cenu NPÚ Patrimonium pro futuro letos soupeří 13 památkových obnov, 7 prezentačních počinů, 4 zachráněné památky a 1 archeologický objev. Ocenění pro vlastníky a příznivce památek nesoucí podtitul „příklady dobré praxe“ mají letos šanci získat čtyři z pětadvaceti pozitivních počinů v oblasti památkové péče, nominovaných krajskými pracovišti NPÚ. Největší konkurence panuje v kategorii obnova památky, restaurování, v níž bude porota vybírat ze 13 navržených příkladných památkových obnov, naopak v kategorii objev, nález roku je jen jeden zástupce. Ve výsledku se ve třetím ročníku Ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro sešlo 25 kandidátů ve čtyřech kategoriích. Z několika restaurátorských počinů budou hodnotitelé vybírat v kategorii obnova památek, restaurování. Je mezi nimi obnova renesančních vrat a maleb průčelí kláštera ve Vyšším Brodě, obnova maleb původního rytířského sálu zámku ve Svijanech či restaurování mozaiky křížové cesty na Sv. Hostýně. Konkurenci v téže kategorii pro ně představují například celková revitalizace Maiselovy synagogy v Praze, kláštera Broumov nebo Národního hřebčína v Kladrubech.
V kategorii objev, nález roku je letos jediný kandidát na ocenění – archeologický výzkum areálu kultury zvoncovitých pohárů nedaleko Brodku u Prostějova. Jde o významný úspěch české vědy i v evropském měřítku.
V kategorii prezentace hodnot, do níž mohou být nominovány výstavy, nové instalace, publikace, mediální či odborné prezentace památkových témat atp., se setkávají nová stálá expozice ve vile architekta Rothmayera v Praze, Centrum třeboňského rybníkářského dědictví otevřené v Třeboni, již ukončená výstava Bez hranic. Umění v Krušnohoří mezi gotikou a renesancí, ale také webový portál Památky a příroda Karlovarska a mnohostranná činnost spolku Ochránci památek pevnosti Josefov.
Kategorie záchrana památky obsahuje čtyři nominace. Jde o záchranu zříceniny hradu Templštejn u Znojma, záchranu hradu Hartenberg v Hřebenech u Sokolova a záchranu a konzervaci městských hradeb ve Frýdlantě. Zcela odlišné povahy je poslední nominace v této kategorii – záchrana sochy Směrník Václava Urby, která stojí před budovou NPÚ, ÚOP v Ostravě, a iniciativa za záchranu nádražní budovy v Havířově.
O vítězích jednotlivých kategorií bude rozhodovat komise, sestavená z členů vědecké rady NPÚ a dalších institucí, kteří nominované počiny vyhodnotí a navrhnou generální ředitelce NPÚ vítěze. Slavnostní vyhlášení a předání cen se uskuteční 21. září při příležitosti Dnů evropského kulturního dědictví.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Jiří Šubrt: „I modelky a modelové jsou lidé a chovají se jako lidé“

200rozMísto celebrit jsme tentokrát vyzpovídali jiného umělce, a totiž fotografa Jiřího Šubrta. Zaměřuje se na různé typy fotografií a na vše má jasný názor. Přečtěte si o modelkách, křivkách a lásce k fotografování…

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Třetí největší pivovarnická soutěž světa má vítěze - Český minipivovar uspěl v mezinárodní konkurenci

Pivovar200Stovky malých i velkých pivovarů se utkaly v Českých Budějovicích o cenu Zlatá pivní pečeť 2016. Hlavní cenu získal Světlý nefiltrovaný ležák 11 % - Jan Wünsch z Pivovaru Jílovice. Soutěž s rekordní účastí pivovarů se konala počátkem února v rámci Me...

Z archivu...


Literatura

Cos to udělal?

cos to udelal 200V červenci vyšel pod hlavičkou nakladatelství Kalibr debutový román amerického autora Matthewa Farrella, který se ptá Cos to udělal? Rodinné tajemství, vyšetřování zvrhlé vraždy, komplikované vztahy, to vše vás čeká v této knize.

...

Divadlo

Rodina Homolkových se vrací! Švandovo divadlo uvede současnou adaptaci kultovní filmové komedie

ecce homo 200Babi Homolková, děda Homolka, Heduš, Ludva i nezbedná dvojčata se vrací! Osmapadesát let od natočení slavného filmu Ecce homo Homolka Jaroslava Papouška se hašteřivá rodinka poprvé objeví na divadelní scéně. Inscenace Ecce homo Homolka v režii m...

Film

Spolu s filmem vychází i kniha o Všech dobrých rodácích

200filmO co všechno se Národní filmový archiv, už nějakou dobu pod novým vedením, zasloužil? Hodlá zastavit letitý, mimořádně záslužný a svou informační šíří nenahraditelný časopis Filmový přehled, v posledním roce odsouzený živořit ve výhradně internetové podo...