Když Václav Hájek z Libočan bájil

Když Václav Hájek z Libočan bájil

Tisk

200histRoku 1760 uspořádali konšelé královského města Písku honosné oslavy tisíciletého výročí jeho založení, aniž tušili, že podlehli šalebné mystifikaci. Vycházeli totiž z autoritativní zmínky Václava Hájka z Libočan, učiněné v jeho Kronice české (1541). Vážení údové městské samosprávy ovšem nebyli výjimkou, hodnověrnost Hájkova spisu začal vyvracet až o několik desetiletí později Gelasius Dobner.

 

 

Postřehl, že ctihodný spisovatel zřejmě trpěl mánií přiřazovat i k bájným událostem, bezčasově zachyceným kanovníkem Kosmou, konkrétní datum. Každou kapitolu uvozuje příslušným rokem uvedeným v záhlaví. Tak třeba příchod Čechů do jejich budoucí vlasti Hájek klade do roku 644 (kdy uplynulo přesně 5 843 let od stvoření světa, jak vyvozoval z biblické dějepravy). Roku 722 se podle něho Libuše provdala za Přemysla. Každou událost dokázal obalit poutavým shlukem dalších podrobností, když s nepochybným vypravěčským umem vytvářel své řekněme alternativní dějiny počátků českého státu. Nic netušil o Sámově říši a o "moravském království" měl povědomí nanejvýš mlžnaté.

hi2

Ostatně i Moravané (coby cizozemci) mu vystupují stejně jako okolní národy - s Němci v první řadě - jako nepřátelé Čechů, byť je ochoten v souladu s dobovou aktualizací sjednocovat křesťanské národy do boje proti pohanským Turkům, nasouvající se v průběhu 16. století do střední Evropy. Takže se nedivme, že mentalitu a mravy své doby přisuzuje i dějům časově vzdáleným, jak to známe z výtvarného umění, jmenovitě z přenášení stávajícího odění do třeba i biblické minulosti. Pokud se mu nedostávalo informací, tak si je prostě vymyslel. Určitá nejistota pak přetrvává u těch období, kdy podkladů už sice měl dostatek, ale přesto - nepodléhal pokušení bájit i nadále?

Kronika česká, v původním vydání svým rozsahem nepochybně impozantní (obsahuje 528 velkých listů - viz obrázek), vypovídá o Hájkově koncepci ideálního všesjednocujícího křesťanského řádu, zatímco jakékoli rozbroje podle něho tuto předpokládanou idylu rozrušují - ať již se jednalo o husitství či slabou vládu Jiřího z Poděbrad i následných Jagellonců. To vysvětluje, že Hájek vlastně nikomu nestraní, ani městům, ani šlechtě, ani panovníkům. Nastoluje jakýsi vyšší princip mravní.

hi

Výmluvné je pojetí husitských válek, kdy Hájek odsuzuje ničivé běsnění bez ohledu, která strana konfliktu je rozpoutala, a soucit má nanejvýš s oběťmi. Není divu, že z posledního výboru z Kroniky, který vyšel před třemi desetiletími, vypadly právě kapitoly věnované husitské éře. Nynější kompletní vydání Kroniky české (samotný text pokrývá 1173 stran, nemluvě o dalších bezmála třech stovkách doprovodných stránek, které obsahují studie a rejstříky) je tedy mimořádně záslužné - už jen proto, že v takto úplné podobě vyšla Kronika naposledy před dvěma staletími.

Vliv Hájkova spisu, pozoruhodného i šíří zapracovaného materiálu, jako základního informačního zdroje přetrvával po celá staletí. Nahradil jej teprve František Palacký svými neméně monumentálními Dějinami - a od té doby se Kronika česká stává především předmětem historického zkoumání, píší se o ní diplomové práce. Důležité stati, které přibližují jak okolnosti prvního vytištění, tak Hájkovu koncepci, ostatně obsahuje i nynější vydání.

Nakladatelství Academia, které se o tento záslužný počin zasloužilo, náleží velká pochvala za pečlivost, jakou celému projektu věnovalo. Hájkův text je přepsán do současného jazykového úzu, byť s ponecháním původních archaismů - tak si třeba uvědomíme významové posuny u leckterých slov. Například výraz "poctivě" před půltisíciletím odkazoval k poctám, nikoli k poctivosti.

Rozdíl mezi nynějším přepisem a původní podobou dobře ozřejmí text Zlaté buly sicilské, přiřazený k roku 1212 - jako příloha jsou připojeny i dvě varianty výchozího tisku (s.1402-1403). Jak vyhlížel tisk v 16. století, ozřejmuje připojený obrázek, který odpovídá straně 1021 nynějšího vydání.

hi1

A zkuste uhodnout, který rok má Hájek na mysli, když poslední kapitolu svého spisování označí "léta tisícího pětistého sedmmezcítmého". Oznamuje v ní, že na den svatého Matěje byl Král Jeho Milost, král Ferdinandus, v kostele svatého Víta na hradě Pražském s velikou slavností korunován a nazejtří Královna Anna Její Milost v témž kostele také touž korunou českou korunována.

Václav Hájek z Libočan: Kronika česká (knižní vydání je transkribované do současné češtiny, přiložené CD obsahuje verzi transliterovanou, tedy přibližující původní tisk).
K vydání připravil, poznámkami opatřil, ediční poznámku napsal a rejstříky sestavil Jan Linka. Doslov napsal Petr Voit.

Vydalo nakladatelství Academia, Praha 2013, 1448 stran.
Hodnocení: 100%

Foto: Academia, www.ikaros.cz, www.muzeumd.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dům kultury v Kroměříži představuje noviny Afriky pod jednou střechou

Miroslav karasek perexSběratel Miroslav Karásek vystavuje od 3. ledna do 15. února ve foyer Domu kultury v Kroměříži část svojí ojedinělé sbírky novin z celého světa. Po úspěšné prezentaci asijských periodik se tentokrát věnuje periodickému tis...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Navštivte svět prvorepublikových kaváren a cukráren na pardubickém zámku

kavarny a cukrarny 200Východočeské muzeum v Pardubicích zve všechny milovníky kávy, čokolády a cukrovinek na výstavu Kavárny a cukrárny- fenomén společenského života, která návštěvníky přenese do dob prvorepubliko...

Z archivu...


Literatura

Sirotčinec slečny Peregrinové: Podivné město – pokračování podivuhodného dobrodružství

Sirotcinec Podivne mesto200První díl (Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti), kterým se Ransom Riggs dostal na žebříčky bestsellerů byl jednoznačně něčím zcela výjimečným. Použitím dobových fotografií vnesl do příběhu nenapodobitel...

Divadlo

Zamilovaný Shakespeare je působivý a plný nápadů

zamilovany shakespeare 200Už v minulé sezóně se zlínské divadlo pustilo do jevištní adaptace známého a oceňovaného filmu Zamilovaný Shakespeare. Jedná se o romanci, kde září Joseph Fiennes a Gwyneth Paltrow, kterou mají na starosti scenáristé...

Film

Milionář z chatrče Dev Patel jako rytíř kulatého stolu v novém celovečerním filmu Zelený rytíř

Zeleny rytir 200Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu, synovec krále Artuše, Sir Gawain, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel – obrovský a tajemný Zelený rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i s...