Jože Plečnik: Pražský hrad & Zacherlův dům

Jože Plečnik: Pražský hrad & Zacherlův dům

Tisk

plecnik 1Jože Plečnik, byl slovinský architekt a urbanista, který působil ve Vídni, v Praze a Lublani. Výstava k 60. výročí úmrtí Jože Plečnika představuje v Rakouském kulturním fóru v Praze architektova hlavní díla v Praze a ve Vídni.
 
 
Plečnik jako hradní architekt
Pražský hrad se stal po vyhlášení samostatnosti Československé republiky v roce 1918 oficiálním sídlem prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.
Spolek výtvarných umělců Mánes doporučil Plečnika prezidentu Masarykovi v roce 1919 architekta, který byl o rok později jmenován architektem hradním.
Pro Slovince Jože Plečnika kromě mezinárodní proslulosti svědčilo tehdy již téměř desetileté působení v Praze, či statut profesora pražské uměleckoprůmyslové školy. Plečnik byl současně profesorem na technické univerzitě v Lublani.

Při rekonstrukci Pražského hradu šlo o to přeměnit od doby tereziánské přestavby zanedbávané sídlo českých knížat a králů v symbol mladého demokratického státu. Na úpravách Pražského hradu pracoval Plečnik spolu s architektem Rothmayerem do roku 1934.
Při adaptaci Pražského hradu Plečnik rekonstruoval I. hradní nádvoří, navrhl a realizoval úpravy zahrad Rajské, Na Valech a Na Baště, nebo vstupní sloupovou síň ke Španělskému sálu u Matyášovy brány.
 
plecnik 2
V prostoru III. nádvoří umístil 18 metrů vysoký monolit z mrákotínské žuly. Pro propojení tohoto nádvoří se zahradou Na Valech navrhl Plečnik tzv. Býčí schodiště. Plečnik rovněž navrhl tzv. Masarykovu vyhlídku s vinicí na hraně horního Jeleního příkopu, která se stala oblíbeným místem odpočinku TGM.
 
plecnik 4
Při úpravách interiérů Pražského hradu Plečnik rekonstruoval v Novém královském paláci prezidentův byt.
Spolu s Rothmayerem pracoval i na úpravě interiérů a zámeckého parku v prezidentově rezidenci v Lánech.
Nové exteriéry i interiéry byly navrhovány za použití převážně domácích materiálů, se smyslem pro detail. Celým prostorem Pražského hradu postupně prostupovala symbolika odkazující na dějiny státu i demokratické tradice.
V letech 1928 až 1932 se stavěl podle Plečnikova návrhu kostel Nejsvětějšího srdce Páně na Vinohradech. Kostel je od roku 2010 národní kulturní památkou.
 
plecnik 3
Jože Plečnik: Pražský hrad & Zacherlův dům, výstava do – 18. 8.2017, Praha 1, RKF, Jungmannovo náměstí 18, Praha 1. Vstup volný
Zdroj: Rakouské kulturní fórum v Praze

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vždy se snažím, aby lidé odcházeli z koncertu s prožitkem, říká David Deyl

Deyl perexTři alba, několik hitů i videoklipů a řadu koncertů má na svém kontě zpěvák David Deyl. Do kolekce jeho úspěchů patří rovněž několik cen, které posbíral jednak v tuzemsku, jednak na festivalech v zahraničí. Hodně se toho naučil od Heleny Vondráčkov...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dvě Markéty. Nenávist a láska Jana Jindřicha Lucemburského

MarketyMožná jste už slyšeli o ošklivé vévodkyni Markétě Pyskaté. Právě o ní je román Jaroslavy Černé. Knížka se jmenuje Dvě Markéty s podtitulem Nenávist a láska Jana Jindřicha Lucemburského. Vydalo ji nakladatelství Alpress. Pojďte se teď spolu se m...

Z archivu...


Literatura

Vzkříšení? Vzkříšení!


sl 200Na každou novou knihu Martina C. Putny se těším jak malá. Putna totiž dokáže své téma poutavě přiblížit a vždy je u něj záruka poctivě odvedené práce. Tentokrát se pustil do básně Slávy dcera – upřímně, kdo ji dnes četl celou a hlavně ...

Divadlo

Konec mafiánů Na zábradlí

chlapci200Moje první návštěva pražského Divadla Na zábradlí po rekonstrukci mě zavedla na hru Dobří chlapci. Pod názvem je možné si představit mnoho variací o tom, o jaké dobré chlapce jde. Realita je ovšem taková, že si divadlo vzalo na paškál samotné mafi...

Film

V pasáži proběhne výjimečná projekce filmu "Pasáž"

pasaz 200Máme pro vás pozvánku na promítání unikátního filmu "Pasáž" režiséra Juraje Herze, a to 8. dubna od 19:00 v 3Kino ArtPasáži.

...