Nová historie lidstva pod tíhou vědeckých důkazů

Nová historie lidstva pod tíhou vědeckých důkazů

Tisk

Usvit-vseho prebal 2D-200Po deseti letech tvůrčího vědeckého úsilí Davida Graebera a Davida Wengrowa vyšla jejich společná publikace „Úsvit všeho. Nová historie lidstva“. Jak je zjevné z titulu knihy, jde o nic víc a nic míň než o zachycení nejstarší lidské historie v jejím novátorském převyprávění.


Autoři se rozhodli na základě vědeckých důkazů z předcházejích třiceti let podat nový obraz posledních třiceti tisíc let vývoje lidské společnosti. Vybrali si k tomu objevné narativní schéma, které se neopírá o systematickou kritiku dosavadní literatury, jen se o ní korektivně zmiňuje v místech, kde je to vhodné. V čem jejich přístup spočívá?

Poukazují na dosavadní vědecké představy, které předpokládají původní rovnost sběračů a lovců, jež přešla díky zemědělské revoluci, vzniku měst a státu ve vytvoření společenské nerovnosti, které se rozhodli nahradit příběhem z hlediska nových faktů věrohodnějším, založeným na předchozích desetiletích archeologického a antropologického výzkumu.

Svou koncepci nastiňují takto:
„Jen pro představu, jak odlišný je nově vznikající obrázek: v současnosti je zřejmé, že lidská společenství se před zavedením zemědělství neomezovala na malé rovnostářské tlupy. Svět lovců a sběračů, který existoval před zemědělskou revolucí, byl naopak plný odvážných společenských experimentů a podobal se karnevalovému průvodu politických zřízení v mnohem větší míře, než jak tvrdí fádní abstrakce evoluční teorie. Zemědělství zase neznamenalo počátek soukromého vlastnictví ani nezvratný krok k nerovnosti. Ve skutečnosti byla řada prvních zemědělských společenství relativně svobodná, co se týká postavení a hierarchie. A ani vznik měst nevytesal třídní rozdíly do kamene: překvapivě vysoký počet prvních měst byl uspořádán podle značně rovnostářských principů bez potřeby autoritářských vůdců, ambiciózních politiků-válečníků, a dokonce i panovačných úředníků.“

Autoři vycházejí ze zpochybnění poznávacích postojů založených na úvahách J. J. Rousseaua o původu nerovnosti, ukazují dosud netušené kořeny osvícenských teorií v tzv. „domorodé kritice“, kterou vznášeli příslušníci původních amerických národů po objevení Nového světa vůči fungování společenského uspořádání Evropy, a dospívají k mnohostrannému objevnému zobrazení společenských struktur v minulosti Ameriky, Evropy i Asie.

Usvit-vseho prebal 2D-202x300

Úsvit všeho. Nová historie lidstva
Autoři: David Rolfe Graeber, David Wengrow
Původní název: The Dawn of Everything (2021)
Žánr: popularizující literatura
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Rok vydání: 2024, pevná vazba s přebalem
Počet stran: 648

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: https://www.melvil.cz/kniha-usvit-vseho/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nadační fond PRiorita: „Máme rádi filmy a myslíme si, že by bylo dobré, aby se na ně mohli dívat všichni.“

priorita rumlK rozhovoru jsme tentokrát přizvali pana Pavla Hronka z Nadačního fondu priorita. Tento nadační fond pomáhá neziskovým organizacím s médii a aktuálně se podílí na tvorbě audiokomentářů k filmům, o kterých se dozvíte více.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dějiny Skandinávie v češtině

dejiny skandinavie perexZatížení náloží knih, především detektivek a thrillerů, ze severu Evropy nám dává jisté obeznámení s tímto koutem světa. Ale měli bychom se také seznámit s historií zemí, které jsou dnes v různých průzkumech a žebříč...

Z archivu...


Literatura

Hacienda od Isabel Cañas: Koloniální horor uchopený za oba konce

haciendaČtete rádi příběhy o tajemných místech, nadpřirozených a temných jevech i niterných prožitcích? Pak vám asi není cizí žánr gotického románu. I když by se zdálo, že tomuto žánru už minimálně před stopadesáti lety odzvonil prokletý umíráček, okr...

Divadlo

Je přátelství víc než láska?

stara kapela200Studentská, a třebaže jen platonicky prožitá láska poznamená člověka na celý život. Ve většině případů zanechají tyto leckdy i první příznaky zamilovanosti příjemné vzpomínky. Najdou se však případy, které vyjdou z tohoto neopětovaného...

Film

Za čtyři týdny začíná 23. ročník Filmového festivalu Litoměřice. Festival nese téma hranice

Millennium MamboOd 25. do 27. srpna proběhne 23. ročník Filmového festivalu Litoměřice – FIFELI. Přehlídka aktuální, experimentální i kultovní filmové tvorby z Česka i zahraničí je jedinou ucelenou událostí svého druhu na severu Čech. Festival nabídne ve t...