Nové jméno na české hudební scéně zní Indican

Nové jméno na české hudební scéně zní Indican

Tisk

Indican 200V rámci oslav Dnů evropského dědictví v Olomouci se 10. září odehraje pódiová premiéra nového hudebního projektu Indican, který doprovodí Moravská filharmonie Olomouc pod vedením dirigenta Jana Kučery.

 

 

V Indican se setkávají značně různorodé kulturní kořeny - romské, české i indiánské. Na inspirující etnickou směsici odkazuje kapelní název, důležitá je však také širší symbolika. Indican coby Indie, kolébka Romů, independent (svoboda), in deo (v Bohu), i anglické sloveso can, tedy “moci”.

Hybnou silou Indican jsou zpěvák Jiří Jirák, kytarista Tomáš Velzel a basák Filip Lorenc. Na kontě mají projekt Two Men (2005 - 2009), Jirák je mimo jiné spoluzakladatelem kapely Nylon Jail. Písně Two Men žily i po kapelním rozpadu během nepravidelných hudebních setkání, chuť dále hrát vedla letos na jaře k vytvoření Indican, kde zazní starší i zcela nové kusy. Motivací kapely je bourání bariér a spolupráce mezi kulturami a rasami.

„Do tvorby Indican se promítá hned několik silných osobních zkušeností a životních postojů. Mám za sebou docela intenzivní křesťanskou minulost, kdy jsem se chtěl stát katolickým knězem a řeholníkem. I proto vycházejí některé texty z biblických příběhů, jiné se váží k indiánské tématice a vztahu k přírodě. Poukazují na duševní rozkol, zradu, víru a naději. Ale také reflektuji vlastní vzpomínky. Třeba když mě máma učila trpělivosti pomocí rčení “hop na krávu a je tele,“ směje se Jirák. „Věřím, že spolu všichni můžeme tvořit a fungovat, bez předsudků a nesváru. A to i v oblasti hudby. V září se totiž na olomouckém Horním náměstí protne rock s vynikající Moravskou filharmonií Olomouc. Lepší zahájení svého hudebního života si Indican nemohl přát,“ dodává.

Indican

Trojice kolem sebe soustředila zkušené hudebnice a hudebníky české scény např. písničkářku a pianistku Alenu Pohlovou nebo bubenici Kláru Böhm. Na koncert 10. září si Indican kromě Moravské filharmonie Olomouc přizvali také elektronickou a rytmickou sekci. Fotografií se zhostil známý fotograf Jindřich Štreit.

Vstup volný, možnost zakoupení místa k sezení za 50 Kč. Předprodej v Informačním centru Olomouc od 1. 9. 2020. Akce probíhá za podpory statutárního města Olomouce a Olomouckého kraje.

Více informací:
indican.eu
ded.olomouc.eu

FB událost: www.facebook.com/events/304992977508281

 

Autor foto: Jindřich Štreit


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Laura a její tygři zahrají v Lucerna Music Baru pro tygry a pokřtí nové album

laura200V neděli 17. března v pražském Lucerna Music Baru představí kapela Laura a její tygři nové album Zoo Zoo! vydávané kompletně online. Písničky pro děti inspirované životem zvířat z pražské Zoo nazpíval společně s kapelou dětský sbor Ústecké Bambini. Role ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Ukulele jam, válka očima dospívajícího dítěte

ukulele jam perex
Pamatujete si na kazety v kazeťáku? Devadesátá léta, která byla těsně před těmi tanečními zlatými devadesátkami? Už do téhle doby je situována předchozí kniha z Arga, Abych přežila, ze Severní Koreje, a pokud si dobře vzpomínáte...

Divadlo

Divadlo Šumperk uvede premiéru legendárního příběhu Přelet nad kukaččím hnízdem

prelet200Přelet nad kukaččím hnízdem bude první premiérou nové sezóny v Divadle Šumperk. Proběhne v sobotu 10. září a v dramaturgii Michaela Sodomky, překladu Luďka Kárla a režii Jiřího Š. Hájka se představí oblíbení šumperští herci.

...

Film

Ranhojič v přestrojení

ranhojic perexVýpravnou historickou podívanou Ranhojič natočil německý režisér Philipp Stölzl podle stejnojmenného románu Noaha Gordona, známého též z českého překladu. Diváky zavádí do Ang...