Radůza vydává album Kupředu plout, které nahrála v rámci úspěšného koncertu se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu

Radůza vydává album Kupředu plout, které nahrála v rámci úspěšného koncertu se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu

Tisk

RADUZA 200Kupředu plout je dílo, které napsala Radůza speciálně na objednávku Symfonického orchestru Českého rozhlasu a uskutečnilo se ve společném koncertním provedení oblíbené písničkářky, její doprovodné kapely a SOČRu pod dirigentskou taktovkou Jana Kučery 3. 12. 2018 ve Foru Karlín v Praze. Na CD i v digitálních formátech vychází u Supraphonu 30. 10. 2020.

 

Tento netradiční formou výjimečný hudební projekt zpracovává osud Anity Garibaldi, která je v Latinské Americe a v Itálii velmi populární hrdinkou. Celý příběh sleduje Anitinu pouť z rodné Brazílie až do Itálie, kde se se svým mužem zapojila do hnutí italského risorgimenta a spolu s ním usilovala o sjednocení Itálie. „V příběhu této výjimečné ženy, jež je v Itálii a Latinské Americe zvána Hrdinka dvou světů, jsem se zaměřila na její vztah s Garibaldim, vyprávěný očima sotva dospělého mladíka, který ji platonicky miloval. Spíše než politickou situaci Itálie v polovině 19. století a risorgimento řeším vztah dvou lidí na pozadí historických událostí. I její vztah s Garibaldim je totiž předmětem legend, které o Anitě kolují, a myslím, že stojí za přiblížení českému publiku. Také mě zajímá zamýšlet se nad tím, jak žili obyčejní i výjimeční lidé ve výjimečných časech,“ uvedla Radůza.

Písničkářka Radůza zvolila pro tento námět hudební ztvárnění nejvíce se blížící melodramu. Koncertní záznam tak obsahuje její původní a dříve nevydané písničky, některé zazní samostatně či s její kapelou, kterou tvoří kytarista Josef Štěpánek a perkusista Miloš Dvořáček, ale i s doprovodem symfonického orchestru. Celým hudebním dílem posluchače provází hlas herce Miloše Stránského.

„Radůze se neobyčejně povedlo spojení hudby a slova v silném příběhu o životní lásce. Člověk neměl ani na chvilku čas vydechnout. Napjatě jsem sledoval každý takt jejích písní, či v nitru rezonující slova Miloše Stránského,“ prozradil Jakub Čížek, ředitel SOČRu. 

RADUZA 1

„Nebyla to moje první zkušenost s orchestrem. Tento projekt byl výjimečný proto, že jsem napsala celovečerní program speciálně pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Dirigentem byl můj spolužák z konzervatoře Jan Kučera a i v orchestru bylo hodně mých spolužáků, takže na mě byli hodní a já jsem se cítila dobře, což je na finálním výsledku znát,“ ještě dodává s úsměvem Radůza k právě vydávanému albu, které výmluvně pojmenovala Kupředu plout a vyjde v pátek 30. 10. 2020 na CD i ve všech digitálních formátech.

Raduza obal

Zdroj foto: Martin Kubica

Více informací: https://lnk.to/RaduzaKupreduPlout


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Brabec: Conneryho miluju, ale naštval mě, pacholek! (2.část )

Brabec perexVyprávění Vladimíra Brabce pokračuje a vy se dozvíte, jak se stalo, že nocoval na italském hřbitově mezi nebožtíky, že chystá knihu, proč ho naštval Sir Thomas Sean Connery, o čem si popovídal s Mastroiannim a proč Jack Lemmon nepřijel do Karlo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Květiny a dřeviny pro radost

kvetiny a dreviny pro radost 200V červenci vyšla pod hlavičkou nakladatelství Universum encyklopedie zahradníka Miloslava Ryšána Květiny a dřeviny pro radost, která nabízí přes pět set druhů ozkoušených a dobře se pěstujících rostlin, k...

Divadlo

Absolventka Harvardu a velitel zvláštních jednotek. Muzikál IAGO láká diváky na moderní pojetí Othella

Othello Lukas Adamec Iago J. Ledecky DSC1934 zarlivostMinulý týden proběhla v pražském divadle Hybernia poslední tisková ...

Film

Před dvaceti lety padla první klapka Snowboarďáků. Výročí kultovní komedie oslaví v kině Lucerna

snowboardaci200Legendární komedie Karla Janáka o teenagerech Rendym a Jáchymovi (Vojtěch Kotek a Jiří Mádl), kteří hodlají pokořit zasněžené horské svahy a získat obdiv půvabných dívek, i když na prkně stáli zatím jen v počítačové herně, se vrací na vel...