Vedou Tata Bojs Jedna nula?

Vedou Tata Bojs Jedna nula?

Tisk

tata bojs 200Pět let čekání je u konce! Po prvních dvou ochutnávkách v podobě singlů Zvony a Kraftwerk in Saint Tropez přicházejí Tata Bojs s fanoušky již dlouho vyhlíženým novým řadovým albem. To dostalo název Jedna nula, který v sobě skrývá hned několik výkladů tohoto slovního spojení.

 

 

Kapela z Hanspaulky jím reflektuje fakt, že se jedná o v pořadí desátý studiový počin. Stejně tak je v něm zároveň skryt i odkaz na binární soustavu, tedy základní vzorec digitálního světa, který je stále běžnější součástí našich životů. A promítá se i v obalu novinky, jejž vizuální umělec a frontman Tata Bojs Milan Cais vytvořil právě za použití moderních digitálních technologií a pomocí scanneru převedl členy skupiny na "jedničky a nuly".

Nula v názvu alba též symbolizuje jakési "nic" a jedna naopak "něco". Čísla, která jsou hned za sebou, ale zároveň tvoří velký kontrast. Tematicky nejblíž je tomu asi píseň nazvaná Velký třesk. Ta je o vztahu prázdnoty, kterou v sobě člověk může pocítit z různých důvodů, prázdnoty, která nastává po smrti, a prázdnoty, která tu byla předtím, než vznikl svět.

V neposlední řadě je i Jedna nula určitým synonymem pro vítězství, v něž všichni doufáme. Nové album Tata Bojs s sebou ale nenese jen vážná a hluboká témata, spoustu prostoru tu má i typická tatáčovská lehkost, vtip, ironie a zvukové barvy s jejich charakteristickým rukopisem. Jedním z takových kousků je třeba hitová Minoritní, náladou velmi veselá píseň s mrazivě ironickým textem, který skladbě dodává určité napětí, jež má kapela dlouhodobě ráda. Do podobné kategorie lze zařadit i v úvodu zmíněnou singlovku Kraftwerk in Saint Tropez, taneční pecku 220 Travoltů či "mardošovskou" textovou slovní hříčku Spolek holek. Na desce pak nechybí ani pilotní singl Zvony, jenž v létě zněl velmi často i z rozhlasového éteru. Samostatnou kapitolou je pak skladba Tajemství, ve které se jako velmi speciální host objevuje Emma Smetana.

Novinka Jedna nula, která opět vznikla v producentském tandemu Milan Cais a Dušan Neuwerth a za spolupráce řady dalších osobností (Marcel Bárta - saxofon, sCore orchestra a třeba i bývalý člen TB Marek Doubrava - aranže smyčců), svou zvukovou i obsahovou vybroušeností potvrzuje, že Tata Bojs formu rozhodně neztrácejí, právě naopak! A že je nových písní na desítce přesně deset (+ jedno intro), je dalším chytrým dílem vypiplané skládačky jedniček a nul...



Tata Bojs podesáté a opět perfektně, hravě a chytře.

tata bojs


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kateřina Kuchařová: „Nenechte se zlákat lacinými sliby na letácích a bojujte s námi proti okrádání seniorů“

Petice kucharova 200V českých kinech je nyní film Silvie Dymákové, Šmejdi, který poukazuje na nekalé praktiky při předváděcích akcí. U této příležitosti vznikla ve spojení tvůrců filmu, sdružení dTest a deníku

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Julia Childová - Umění francouzské kuchyně

umen 200Podtitulem této knihy je „Světoznámá bible kulinářského umění, základní příručka všech milovníků francouzské kuchyně“.

...

Divadlo

Do divadla i o prázdninách! Pozvěte přátele na promítání

letní pohodaUžijte si divadlo z pohodlí domova, třeba ve společnosti přátel při letní grilovačce. Na Dramoxu najdete stovky inscenací, které jste během roku nestihli vidět nebo které už mají po derniéře. Dobrá zpráva pro všechny divadelní fanoušky – o zážitk...

Film

Walt Disney a hledání genderových stereotypů

200filmHodnocení odkazu Walta Disneye (nebo Disneyho?), ať již jeho samého, nebo studia nesoucího jeho jméno, se zpravidla odvíjelo ve dvou rovinách. Jedna zdůrazňovala kýčovitost produktů, druhá obdivovala obchodní talent. Nalezneme však také badatele, kteř...