Držte si srdce zuby nehty

Držte si srdce zuby nehty

Tisk

zuby nehy 200Dámy z legendární kapely Zuby nehty rozhodly, Srdce ven! Od posledního řadového alba Kusy uplynulo sedm let a nyní Zuby nehty představují srdcové album obsahující třináct nových autorských písní. Opět tu je nezaměnitelná poetika, a to nejen v textech, ale i v rockových beatech, které hnětou folkové melodie s punkovým feelingem do originálního tvaru. Přesně takového, jaký umějí jen Zuby nehty.

 

„Někteří z nás odmítli vkročit do studia bez celoobličejové masky, jiní bez pleťové masky,“ komentují Marka Míková a Kateřina Jirčíková největší zádrhel, který způsobila „doba covidová“ při samotném natáčení alba. Zcela bez komplikací se to ale přece jen neobešlo. Před nástupem do studia došlo na personální změnu. „Krátce před natáčením se námi rozloučila naše bubenice Hanka, a tak bylo potřeba kuráže, zvednout hlavu a jít dál. Jana Kaplanová s námi už kdysi hrávala a teď přinesla nový vítr z Podkrkonoší s lehkostí sobě vlastní. A ještě přidala v některých písních trumpetu.“

Zuby nehty produkují písničky, které mají základy v postpunkrockových letech z počátků období legendárního Dybbuku. Ale navíc k tomu dokáží snoubit do harmonického celku ostatní žánry, jako je alternativa či folk, a celé to vygradují inteligentními a vtipnými texty. Srdce ven je jako obvykle poskládáno z písniček jednotlivých členů kapely a jde zase o barevnou mozaiku. Stejně jako na předchozím albu Kusy i tady je třináct skladeb a ani na novém nechybí další pokračování (tentokrát už sedmé) písně Paní. Baskytarista Jan Maxa si pochvaluje také atmosféru ve studiu Jámor Ondřeje Ježka. „Natáčelo se celkem svižně, od října do prosince loňského roku. Měli jsme poctivou přípravu a dlouho předtím jsme psali a zkoušeli. Vše bylo připraveno, a tak jsme nakonec přizvali jen ty naše, vnitřní ­ a o to milejší ­ hosty. Pavla s námi naživo normálně nehraje, ale jsme moc rádi, že se k nám ve studiu připojila. Marvin je skvělý bubeník i člověk. A Ondřej nás vždy mile překvapí tím, co a na co do našich nahrávek přidá.“

„Najít název alba je vždycky oříšek,“ přiznávají Zuby nehty.

Seděli jsme u táboráku na soustředění a trochu si lámali hlavy. Ani jeden z názvů se nezdál. Ptačí, Vlčí, Paví, Braní – následovaly záchvaty smíchu a bujaré veselí. Pak se někdo zeptal: „Jaký slovo bys řekla, když pomyslíš na naši kapelu?“ a Kateřina řekla: „Srdce.“ Marka řekla: „Chodby“ a Alice špitla: „Tak co Srdce ven?“ A pak bylo ticho. Takový to, kdy se člověk dívá do ohýnku a je mu dobře. Ten výkřik vymyslela Pavla v písničce Vlčí a perfektně sedl do dnešních dní a do našeho statu quo.

S obalem jsme oslovili Goldu ze Znouzectnosti. Jednou totiž udělal skvělý plakát pro náš společný koncert a všichni tušili, že je to pozoruhodně spřízněná duše. To se taky potvrdilo. Na obalu pracoval zvolna, ale každý obrázek, který přiletěl, nás cupoval na kousky. Trefoval se přesně.

Podobné souznění probíhalo ve studio Jámor u Ondřeje. Jeho okřídlená věta: „Chyba je dárek“ kapelu ve studiu osvobodí, a když k tomu sem tam přiletí některá z jeho hlášek, jako „Padá tlak, něco si přej…“, začne bezděky vznikat něco zevnitř kapely a je to neopakovatelné.

Ten čas, co koronavirus přetrhl veřejné vystupování, byl pro nás svým způsobem i blahodárný. Mohli jsme uvařit nové CD a teď se těšíme, až ho sníme.“


zuby nehty obalka

O skupině

Skupina existuje pod názvem Zuby nehty od roku 1987, její historie však začíná již v roce 1980 založením kytarového dua Plyn Pavly Fediukové (Slabá, Jonssonová; kytara, baskytara, zpěv) a Hany Kubíčkové (Řepová; kytara, později bicí, zpěv). Zásadním pro další vývoj skupiny bylo setkání s Markou Horákovou (Míková; piano, baskytara, zpěv).

V roce 1983 byl skupině v rámci tažení proti „nové vlně se starým obsahem“ původní název zakázán, pokračovala tedy jako Dybbuk. Následujícího roku se ke skupině připojily dvě další hráčky ‒ Kateřina Nejepsová (Jirčíková; flétna, sax, zpěv) a Eva Trnková (kytara, zpěv). V tomto složení odehrála skupina stovky koncertů, zúčastnila se řady festivalů a vydala první oficiální nahrávku – EP v pantonské edici Rock Debut, které bylo kritikou i posluchači přijato s nadšením.

V roce 1987 se Dybbuk rozchází a Marka Míková s Pavlou Slabou a Naďou Bilincovou zakládají Zuby nehty. Členy skupiny jsou kromě zakládající dámské trojice i muži, např. Tomáš Míka nebo Michal Lang. Vzniká nový repertoár, Zuby nehty se na Dybbuk navazovat nepokoušejí.

Při natáčení „vzpomínkového“ alba Dybbuku (iniciovaném a produkovaném Mírou Wankem ze spřátelených UJD) se původní členky skupiny znovu scházejí a na propagačním turné k albu v roce 1991 už hrají i skladby Zubů nehtů. V té době se ke skupině přidává Alice Kalousková/Flesarová (dříve Už jsme doma, sax, zpěv). V tomto složení skupina vydává dvě alba (Utíkej – z nějž vychází stejnojmenný půlhodinový film pro ČT v režii Václava Kučery – a Král vysílá své vojsko) a zažívá hektické koncertní období: kromě četných domácích vystoupení hraje v Německu, Švýcarsku, Rakousku, Dánsku, Nizozemsku, Slovinsku atd. Roku 1997 vychází „dětské“ album Dítkám (na bicí tu hraje Marvin) obsahující jak předělané skladby z období Dybbuku, tak zbrusu nové písničky.

O dva roky později vychází album Loď odplouvá (bicí Jana Modráčková (dnes Kaplanová), kytara Jaroslav Svoboda, baskytara Martin Černý) a po turné k němu ukončuje skupina činnost. V roce 2003 vychází průřezové album Best of… & Rarity, na němž jsou i ukázky divadelní hudby z dílny ZN a několik zcela nových Pavliných a Marčiných písní.

Protože poptávka po vystoupeních kapely neustává, vracejí se ZN kolem roku 2008 zpět na pódia. V současnosti hrají v klubech a na nejrůznějších festivalech v ČR, příležitostně i v zahraničí (USA, Nizozemsko, Izrael). V roce 2014 kapela vydává po 15 letech řadové album, které nese název Kusy. V roce 2020 nahrazuje na postu bubenice Hanu Řepovou Jana Kaplanová.

Umělec: Zuby Nehty
Album: Srdce ven
1. Paví 02:25
2. El Capitan 04:11
3. Silueta 02:56
4. Ptačí 02:50
5. Metelice 03:05
6. Vlci 02:51
7. Vývar 01:40
8. Jmelí 02:49
9. Paní VII. 01:52
10. Kapka 02:26
11. Urubamba 03:41
12. Braní 03:00
13. San Francisco 04:31
Vydavatelství: Indies Scope
Datum vydání: 23. 4. 2021

Další informace:
Label: https://www.indies.eu/alba/5465/srdce-ven/
Link: http://bit.ly/srdceTUNE

https://www.facebook.com/zubynehty
https://www.zubynehty.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Polnišová: „Krásny scénár a vynikajúci herci. Čo viac s si herec môže priať.“

petra polnisova 200Petra Polnišová je jedna z hlavních představitelek hrdinek filmu Známí neznámí. Jak se jí hrálo s Martinem Hoffmanem, jaká byla nálada na place a proč byste měli tento film vidět?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Cesta kolem světa s jídlem a pivem

jidlo a pivo200Do České republiky se díky nakladatelství Omega dostala knížka australského kuchaře a autora knih Rossa Dobsona. Jedná se o skvělou kuchařku, takže doufám, že to není jeho poslední dílo, které u nás vyjde.

Divadlo

Nahlédněte do běžného dne manželského páru v důchodu

Happy end perexMuž a žena, kteří jsou spolu 60 let. Jejich svět se v průběhu let vtěsnal do jednoho bytu a oni se postupně stali jeden druhému nejen nejlepším přítelem, ale především pomocníkem.

 

...

Film

Něžnost

altV roce 1966 celý svět dojalo slavné francouzské milostné drama “Muž a žena“ o lásce naplňující životy ovdovělého muže a osamělé ženy. Režisér Claude Lelouch tímto něžným, vizuálně vzrušujícím filmem o lásce tak poprvé na sebe up...