Výroční kompilace dvacítky nejproslulejších písní Ivety Bartošové vydal Supraphon

Výroční kompilace dvacítky nejproslulejších písní Ivety Bartošové vydal Supraphon

Tisk

ivet 1Nejen první duety Ivety Bartošové a Petra Sepešiho, ale i další sólové Ivetiny nahrávky, natočené v letech 1984 - 2012, přináší nejnovější kolekce nazvaná Knoflíky lásky. Album přináší nejen zpěvaččiny první hity jako Hej, pane diskžokej, Málo mě zná, Víš, lásko nebo Léto, ale třeba i pozdější skladby Můžeš lhát, Ztráta paměti, Buď chvála řádkům a Není cesta zpátky, které představují suverénní interpretku. To dokládá i slovenská lidová Láska, bože, láska...

Obdivuhodná je i její umělecká cesta lemovaná v drtivé většině původními písničkami, protože Iveta Bartošová sázela vždy na původní tvorbu. Dokládají to všechna alba a zcela zákonitě i toto další retrospektivní, o kterém je právě řeč.

Ivetě Bartošové dal osud k dispozici lidsky i umělecky turbulentní, tragicky ukončený, ale muzikou obdivuhodně naplněný život. Tato nová kompilace ve dvaceti skladbách přináší to nejlepší, kariéru talentované zpěvačky zvukově dokonale ilustrující. Její spolupracovník Pavel Vaculík, hudební skladatel stojící na samém začátku i konci jejího nahrávání, vybral snímky z téměř tří dekád let vydávání alb a singlů, řadících zpěvačku mezi domácí elitu. Od titulního duetu s Petrem Sepešim až po závěrečnou slovenskou lidovou tu najdete jasné důvody velké posluchačské obliby a hvězdnosti sympatické a talentované mladé ženy.

Iveta Bartošová

"Moje spolupráce s Ivetou a Petrou trvala jen krátce, do léta 1985, ale za tu krátkou dobu jsme udělali neskutečně mnoho práce. Po smrti Petra Sepešiho se naše cesty rozešly. Iveta začala zpívat sama. Vypracovala se na jednu z předních zpěvaček populární hudby showbyznysu. Získala všechna prestižní ocenění té doby a stala se skutečnou hvězdou. Určitě to byl její velký talent a píle, ale také spolupráce s Ladislavem Štaidlem. Moje další pracovní setkání s Ivetou bylo v roce 1998, kdy jsme ještě s dalšími autory pracovali na Ivetině comebacku, po její určité stagnaci v sólové dráze. Comeback byl závratný a Iveta byla opět na vrcholu své kariéry. Naše další spolupráce byla v roce 2012. Tehdy jsem netušil, že opravdu poslední," vzpomíná Pavel Vaculík.

Ale nejen Pavel Vaculík, ale také Karel Svoboda, Petr Hejduk, František Janeček, Michal Penk, Ondřej Soukup, Pavel Krejča a logicky také Ladislav Štaidl nabídli silné melodie. Textaři Eduard Pergner, Jan Krůta, Zdeněk Rytíř, Vladimír Kočandrle, Zdeněk Borovec nebo Pavel Vrba našli ta nejvhodnější témata. Zpěvačku bohužel neprovázely jen medové dny, ale její písničky o lásce trvale oslovily mnoho posluchaček i posluchačů, oceňujících kvalitní líbivost a výrazný pěvecký projev v osvědčeném středoproudém repertoáru. Bylo by jí letos teprve 55 let...

ivet 1

Popová princezna Iveta Bartošová

Léta patřila Iveta Bartošová mezi nejpopulárnější české zpěvačky, léta se jí dařilo. Natočila řadu hitů, které se hrají dodnes. Přesto měla její kdysi tolik závratná kariéra poslední dobou sestupnou tendenci. Svůj život ukončila 29. dubna 2014 skokem pod jedoucí vlak.
Iveta Bartošová se narodila - stejně jako její o patnáct minut starší sestra Ivana - 8. dubna 1966, dětství strávila ve vísce pod Beskydami. Už jako dítě byla muzikální, což se projevilo ve školním pěveckém sboru. Později, to už studovala na gymnáziu ve Frenštátě pod Radhoštěm, zpívala s tanečním orchestrem Dianthus. Poslouchala tehdy Barbru Streisand a Helenu Vondráčkovou, milovala Karla Gotta. Tenkrát mohla jen stěží tušit, že s ním bude za pár let spolupracovat.

V roce 1983 prošla několika talentovými soutěžemi amatérských zpěváků, které ji nominovaly do Jihlavy na 16. ročník festivalu Mladá píseň. Probojovala se mezi deset nejlepších a seznámila se tam s Petrem Sepešim, který tehdy získal druhou cenu. Oba se tenkrát natolik zalíbili lidem kolem Tanečního orchestru Československého rozhlasu (skladatel Pavel Vaculík a další), že měsíc po soutěži dostali pozvánku do nahrávacího studia.

ivet perex

Začali vystupovat jako duo, natočili první písničky (Červenám, Knoflíky lásky), dostali se do televize, nahráli první společné album - a měli ohromný úspěch. Ale jejich společná dráha neměla dlouhého trvání - v létě 1985 Petr Sepeši tragicky zahynul ve své škodovce na železničním přejezdu, kde ho smetl přijíždějící vlak, který on neviděl.

Tehdy se Iveta vrátila opět na Moravu, ale tehdejší první velkou krizi nakonec překonala. Začala zpívat ve skupině Balet (velkým hitem se stala písnička Hej pane diskžokej), později hostovala v programu skupiny Kroky Františka Janečka, s níž natočila další hit Léto.
Hvězdu z ní udělala spolupráce s Ladislavem Štaidlem, který jí psal písničky a vybíral repertoár. Zpěvačka začala působit v jeho orchestru, který ji doprovázel i na nahrávkách. Vystupovala také v show Karla Gotta, což ještě zvýšilo její lesk. Právě spolupráce s tímto týmem ji přinesla prvního Zlatého slavíka, tím začala její velká éra.

Později měla za zády jiné kapely, rozrostla se sbírka jejích hitů i "slavíků", vystupovala jako sólistka s vlastní show, objevila se v televizní opeře Plaváček (1986) i ve filmu Svatba upírů (1993) a samozřejmě v několika muzikálech (Dracula, Pomáda, Monte Cristo, Johanka z Arcu, Miss Saigon, Bídníci). Měla horší i lepší období, ale stále to byla popová princezna, které publikum leccos odpustilo.

ivet3

Pozvolný "sešup" nastal až v poslední letech jejího života. Doma měla syna Artura, kterého má s Ladislavem Štaidlem, ale dost možná jí chybělo to podstatné pro její uměleckou kariéru - dramaturg a člověk, který by ji umělecky vedl.

Ale to už její rozháraný osobní život nabíral směr, který nevypadal příznivě. Zpěvačka navíc trpěla zdravotními problémy, její poslední vystoupení měly daleko do někdejších nablýskaných show. Nepovedlo se ani manželství s Jiřím Pomejem, ale ani další vztahy. A krátce po své druhé svatbě spáchala sebevraždu. Co po ní zůstalo, jsou stovky písniček, z nichž mnohé se jí povedly - ve svém žánru byla přece jenom zdatná profesionálka a navíc zpěvačka s kouzlem osobnosti.


Foto archiv Supraphon


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kromě Óčka, který mám většinou doma puštěný jako kulisu, si nic moc nepouštim,“ přiznává Petr Hrdlička

skwor peta hrdlickaSkupina Škwor dala českému rockovému světu především cover písně Shut  Sraž nás na kolena, ale od té doby už urazila velký kus cesty. Poslední album Drsný kraj je toho důkazem. Zpěvák a...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Poznejte nakladatelství: Host se představuje

host 200Na českém knižním trhu se čtenáři setkávají s celou řadou nakladatelských značek. Některé z nich vám nyní přiblížíme v seriálu o českých nakladatelstvích - takto se nám představují, takto vidí své profily, takový je jejich záměr. Myslíme si, že vám, ...

Divadlo

Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž

ceskolipsky divadelni podzimLetošní, již 36. ročník festivalu Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž, kterou měla před lety, kdy se do České Lípy sjížděly amatérské soubory z celých Čech i ...

Film

Negativní postavy mám raději, říká čerstvý padesátník, herec Roman Luknár

roman luknar perexZnámou tváří je Roman Luknár už od svých dětských let, kdy začal hrát ve slovenském filmu a televizi, zatímco české publikum se s ním seznámilo až poměrně nedávno. To už byl vystudovaným hercem, ale do Česka si zpravidla jen tak...