Červnová oslavenkyně Helena Vondráčková míří Vzhůru k výškám

Červnová oslavenkyně Helena Vondráčková míří Vzhůru k výškám

Tisk

helena 200Ve čtvrtek 24. června slaví narozeniny jedna z nejlepších českých zpěvaček Helena Vondráčková, která zpívá profesionálně více než padesát let. Když v září roku 1965 začínala v pražském divadle Rokoko, bylo jí osmnáct let. Od té doby natočila stovky písní, desítky hitů a je stále in. I v éře covidové pandemii natočila album Tvrdohlavá, která přináší patnáct původních písniček včetně dvou duetů, přičemž by ráda podnikla odkládané turné Vzhůru k výškám.

 

Snad jen s výjimkou dechovky a country je naší nejuniverzálnější pop zpěvačkou, protože zazpívala prakticky všechno - swing, jazz, šansony, balady, funky, náročné muzikálové árie či slavné filmové melodie. Díky tomu se stala naší nejúspěšnější interpretkou v zahraničí, která měla úspěch i se svým šarmem, tanečním uměním, stepem, hrou na klavír a bicí, jazykovými schopnostmi.

Helena Vondráčková se narodila 24. června 1947 v Praze, ale dětství a rané mladí strávila ve východočeském městečku Slatiňany. Rok před maturitou, což bylo v roce 1964, vyhrála v pražské Lucerně talentovou soutěž Hledáme nové zpěváky.

Její pěvecká kariéra začala v roce 1965 v pražském divadle Rokoko. Hned na začátku začala spolupracovat s výsostně profesionálním týmem, což se projevilo úspěchem v podobě titulu Zlatý slavík za rok 1965. Svůj talent pěvecko-herecký talent rozvíjela v divadle Rokoko (1965 – 1968), potom v triu Golden Kids (1968 – 1970).

Od roku 1971 vystupuje sólově. Jako naše první zpěvačka povýšila statické zpívání u mikrofonu na hodnotnou podívanou s tancem, stepem a hrou na klavír a conga. Během své kariéry nazpívala na 1600 písní, vydala více téměř 70 sólových alb pro český trh a dalších "dvacítku" pro zahraničí – včetně tří LP pro Japonsko.

Během let se za jejími zády vystřídala řada kapel, například Strýci Luďka Švábenského, rockovou skupinou Bacily, Orchestr Gustava Broma nebo kapelou Alegro. V posledních letech ji doprovází skupina Charlie Band. 

helena foto 1

Ikonická zpěvačka a její mezinárodní renomé

Její repertoár je sestaven z písní mnoha žánrových odstínů. Od popu přes šansony, jazz až po velké muzikálové árie. Z domácích autorů spolupracuje prakticky od svých začátků jen s těmi nejlepšími z nejlepších. Dříve to byli Bohuslav Ondráček, Jindřich Brabec, Zdeněk Marat, Zdeněk Borovec, Jiřina Fikejzová, Pavel Vrba, Vladimír Poštulka nebo Zdeněk Rytíř, dnes pro ni píší vedle Vítězslava Hádla, Vaša Patejdla a Ondřeje Soukupa také David Deyl, Lešek Wronka či Karel Mařík, zatímco texty jí píší Eduard Krečmar, Václav Kopta, Petr Šiška, Jan Krůta nebo Gabriela Osvaldová. Přitom pár písní jí před časem věnoval i anglický hitmaker Les Reed.

Ikonická zpěvačka se objevila také v řadě filmů (Šíleně smutná princezna, Zpívající film, Příliš krásná dívka, Jen ho nechte, ať se bojí, Romance za korunu, Kameňák 2, Ženská pomsta), stovkách televizních pořadů i medailonů a několika muzikálech (Bídníci, Kočky, Baron Prášil, Mona Lisa, Mamma Mia!, Muž se železnou maskou, Hello, Dolly!).

Helena Vondráčková je držitelkou mnoha prestižních cen a uznání doma i v zahraničí. V tuzemsku vyzpívala ve své době Děčínskou kotvu i Bratislavskou lyru. Je majitelkou Zlatého slavíka a plejády stříbrných a bronzových slavíků, dvou Zlatých andělů a neskutečné řady Zlatých a Platinových desek. Mimochodem, s Karlem Gottem a Hanou Zagorovou patří ke třem nejúspěšnějším českých interpretům.

helena foto 2

Přitom s úspěchem vystupovala v pařížské Olympii, ale její kvality ocenil i britský hudební časopis Music Week, který jí udělil titul Hvězda roku. Velké festivalové úspěchy slavila v Rio de Janeiru či v polských Sopotech, ale také na mezinárodních soutěžích v Aténách, Cannes, Tokiu či Istanbulu.

Po boku Karla Gotta dokonce hned dvakrát v proslulé newyorské koncertní síni Carnegie Hall. Se svými úspěchy nejen v celé střední Evropě nebo v zemích Sovětského svazu, ale také v Jižní Americe, Japonsku, Kanadě a Austrálii, se stala naší mezinárodně nejúspěšnější zpěvačkou.

S Jiřím Kornem byli žádanou dvojicí prakticky v celé střední Evropě. Pro cizinu nahrávala v angličtině a němčině, ale také ve francouzštině, italštině nebo polštině. V Polsku je od roku 1977, kdy vyhrála sopotský festival, stále populární. Stejně jako v Německu, kde vystupuje dodnes hlavně v televizních programech.

Působivou složkou jejích vystoupení jsou kostýmy – vždy efektní a originální. Je vidět, že ani v této oblasti neponechává Helena Vondráčková nic náhodě a spolupracuje jen s těmi nejlepšími z nejlepších. To jsou ostatně průvodní znaky všech jejích dosavadních projektů a potažmo celé její umělecké kariéry.

Díky programu ČT 3 si televizní publikum připomnělo neskutečné množství hudebně-zábavných programů, v nichž Helena Vondráčková doslova kralovala. Těch roztancovaných písniček s náročnou choreografií, recitálů stejně jako pořadů, v nichž hrála anebo je moderovala, patří ke zlatému fondu televizní zábavy. 

helena foto 3

Nejen tvrdohlavá, ale i moderní a elegantní

Když měla v roce 2017 kulatiny, oslavila je se svým publikem a řadou hostů na několika „mamutích“ koncertech v Česku i na Slovensku. Zajímavá byla i zpěvaččina albová produkce – vedle retrospektivního kompletu 5CD Diamantová kolekce (kde vyšlo v premiéře devět novinek) vyšlo i novinkové šansonové album Dávno vím svý. A nakladatelství Brána vydalo při té příležitosti výpravnou knihu Helena v proudu času.

Zatímco předcházející již zmíněné album Dávno vím svý překvapilo komorní atmosférou a šansonovým výrazem, nejnovější album Tvrdohlavá sází na o poznání barvitější tóny i nálady a posouvá zpěvaččinu hudební tvář. Může za to využití živých muzikantů, ale také chytrá dramaturgie a zpěvaččin perfektní výkon. Její zralý kumšt i um a hudebnost všech zúčastněných se line celým albem.

I když od kultovního alba Vodopád uteklo dvacet let, mám pocit, že i zpěvaččino nejnovější album Tvrdohlavá se dere do života a překvapuje čímsi novým. Stejně tak je elegantní obal CD s bookletem s písňovými texty a krásnými fotografiemi zpěvačky.

helena foto 4

Hity

Červená řeka – Chytila jsem motýlka – Růže kvetou dál – To se nikdo nedoví (s Waldemarem Matuškou) - Přejdi Jordán – Miláčku – Kam zmizel ten starý song - Archiméde – Má tě rád - Malovaný džbánku – Dvě malá křídla - To se zvládne - Lásko má, já stůňu - A ty se ptáš, co já – Tentokrát se budu smát já – Sblížení – Každá trampota má svou mez (s Jiřím Kornem) - Já půjdu dál – Sladké mámení – Déja vu ( s Martinem Maxou) - Dlouhá noc – Vodopád – To tehdy padal déšť - Samba - Nebudeme sedět doma - Vzhůru k výškám - Dávno vím svý - 2000 perel - Máš sílu vstát - Čas je proti nám - Parta přátel - Já půjdu dál

helena foto 5

Foto Robert Rohál a archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Portico Quartet: Praha je úžasné město. Má bohatou historii hudby a kultury a ty holky…:-)


mladi ladi jazz 200Na festivalu Mladí ladí jazz, který započal už v neděli v Praze, se v pátek 4. dubna představí anglická skupina Portico Quartet. Do Prahy se vrací po dvou letech a my jsme je u této příležit...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Dvé ženy. Stejné jméno. Jeden vysněný život


Chci tvuj zivot perexKelly Medinová se cítí osamělá. Její syn před rokem odešel na univerzitu a její život je od té doby prázdný. Když se náhodou dozví, že ve městě žije žena se stejným jménem, jaké má ona, nedokáže na ni přestat my...

Divadlo

Vyhynutí včelstev – naše smrt

altFalešní proroci hlásali konec světa už sice bezpočtukrát, zatím to chválabohu nikdy nevyšlo, na druhé straně nemusí být takováto představa totálního zániku planety Země pouhopouhou utopií. Naplnit ji mohou, ač se to na první pohled může zdát nereálné, i

Film

Cool Girl! – Nový český film vycházející z knižní předlohy Leny Valenové

Cool Girl 200Česká talentovaná YA spisovatelka Lena Valenová si plní svůj sen. Na motivy její knihy Cool Girl!, která vyšla v online nakladatelství Pointa v roce 2019, vznikl stejnojmenný film, který míří do kin již 25. května.

...