Vychází soundtrack filmu Zátopek skladatelky a hudebnice Beaty Hlavenkové

Vychází soundtrack filmu Zátopek skladatelky a hudebnice Beaty Hlavenkové

Tisk

hlavenkova 200Den 26. srpen bude patřit Zátopkovi ve filmu i na vinylu. Do českých kin vstupuje film Davida Ondříčka Zátopek a vychází také soundtrack Zátopek skladatelky, zpěvačky, pianistky, producentky a dvojnásobné držitelky Ceny Anděl, Beaty Hlavenkové.

 

 

Ze soundtracku k filmu Zátopek zaznívá velkolepost orchestru, ale i intimita klavírní hry Hlavenkové. K nahrávání byli přizváni také hosté - trumpetista Oskar Török a basista Rasťo Uhrík.

Na výsledném zvuku čtrnácti skladeb se podílejí motivy postav nebo běhu v určitých tempech - BPM - vycházející z průměrné rychlosti Zátopkova běhu, náznaky lidové melodiky, efektově procesovaný zvuk, čistý klavír, orchestr, hlas, samply a jejich kombinace.

Příběh se na desce prolíná v lehce jiné souslednosti než ve filmu. Motivy jsou zkráceny, prodlouženy či spojeny, aby fungovala celistvost samotného soundtracku.

Veškerá dema vznikala ve studiu Czechmate Beaty Hlavenkové, orchestrální party pak natočila spolu se sCore Orchestra pod vedením dirigentky Michaely Rosza Růžičkové v hudebním studiu České televize, finální mix zpracoval zvukový mistr Michal Pekárek a mastering alba připravil Matouš Godík.

„Práce to byla moc krásná, náročná, ale o to víc vzrušující. Bavilo mě dotýkat se lidových písní, které byly oblíbené u Emila a Dany, bavilo mě hudebně pracovat s tempem jeho běhu, bavilo mě hledat cestu hudebního vyjádření, které bude slušet tomuto výjimečnému filmu. A dostat do světa i zlomek našeho hudebního dědictví, stejně jako nás ve světě reprezentuje Zátopkova osobnost a úspěchy. Těšilo mě pracovat se zvuky, klavírem, sound designem, orchestrem, triem a vše kombinovat. Myslím, že odvaha je společnou nití pro celý děj a postavy, stejně tak jako pro tvůrce tohoto filmu,“ říká Hlavenková.

Soundtrack Zátopek vychází na LP i digitálně u českého vydavatelství Minority Records. Limitovaná edice obsahuje 180 gramový sytě červený vinyl a výpravný 16 stránkový booklet s velkoformátovými fotografiemi z filmu. Obal alba graficky zpracovali Aleš Najbrt a Jakub Spurný ze Studia Najbrt.

„Musím říct, že jsem se zamiloval do dokonalého vinylu k filmu Zátopek. Když mě nikdo nevidí, potají se s ním doma mazlím,“ dodává režisér filmu, David Ondříček.

hlavenkova vinyl

Hlavenková je jednou z nejvýraznějších českých muzikantek s nezaměnitelným nadžánrovým autorským rukopisem. Je držitelkou dvou Cen Anděl - za album Theodoros (2013) a jako Interpretka roku 2019. Je autorkou filmové hudby k filmu Dukla 61, vydala pět sólových alb, 29. října vychází její nové album Žijutě.

Beata Hlavenková spolupracovala s řadou tuzemských i zahraničních muzikantů, nejdéle pak s Lenkou Dusilovou, se kterou vytvořila projekty Eternal Seekers a Baromantiku. Skládá hudbu pro divadlo věnuje se také tvorbě pro děti či mentoringu nebo pedagogické činnosti na NYU v Praze.

Přečtěte si rozhovor s Beatou Hlavenkovou.

hlavenkova2

Interpret: BEATA HLAVENKOVÁ

Album: Zátopek Soundtrack
Kat. číslo.: MIN56
Formáty alba: LP/DL
Vydavatel: Minority Records
Datum vydání: 26. srpen 2021

hlavenkova cover

 

Zdroj foto: Marcel Rozhoň, Anežka Horová

Více informací:
minorityrecords.com
beatahlavenkova.com
luckymanfilms.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barvitý a zajímavý život prožívá Alexander Goldscheider, což dokládají nejen jeho memoáry, ale i jeho hudba

alexander perexMuž mnoha tváří. Nebo také renesanční muž. Tak bych charakterizoval Alexandra Goldscheidera (ročník 1950), který se prosadil už před mnoha lety v československé pop music jako hitmaker, aranžér, producent, novinář… Nicméně po emigraci se ko...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Upozaděný filmař Ladislav Helge
ImageZ českých režisérů patří Ladislav Helge (narozen v roce 1927) mezi nejvíce upozaděné. Po roce 1968, kdy byl propuštěn z Barrandova, už nenatočil jediný film. A přitom právě on patřil k tvůrcům, kteří u...

Divadlo

Divadelní rekonstrukce vraždy Alexandra Litviněnka

Prilis drahy jed perexAlexandr Litviněnko (Petr Lněnička), bývalý agent KGB a FSB, emigroval v roce 2000 do Velké Británie poté, co se stal v Rusku nežádoucím kvůli zveřejnění nezákonných praktik tamějších tajných služeb. S manželkou Marin...

Film

Čas je jejím sluhou, nikoliv pánem


princezna zakleta v case perexPrincezna Ellena (Natalia Germani) je od narození prokletá. Kletba, kterou na ni uvrhla čarodějnice Murien (Simona Zmrzlá), se má naplnit o jejích dvacátých narozeninách. Na její oslavě se plán...