Společný koncert: Hradišťan & Jiří Pavlica, Hana a Petr Ulrychovi, Javory Beat

Společný koncert: Hradišťan & Jiří Pavlica, Hana a Petr Ulrychovi, Javory Beat

Tisk

hradistan 200Dvojalbum plné písní tak známých, že řada z nich už zcela zlidověla, nese název Společný koncert. Jedná se o live záznam společného koncertu Hradišťanu a Javory Beatu, jejichž repertoár má mnoho společného, a to nejen hudebně, ale i svojí poetikou. Poslechněte si nové a občas i nečekané verze písní, které přinášejí radost posluchačům už desítky let.

 

 

Není třeba zdůrazňovat, že jak Hradišťan s Jiřím Pavlicou, tak i Hana a Petr Ulrychovi a "jejich" Javory patří mezi stálice české hudební scény. Vzájemně je spojuje charakter a obsah písní, jejich melodika či inspirační zdroje, a v neposlední řadě také lidský aspekt - vlídný a upřímný přístup k posluchačům. Navíc Jiří Pavlica, který stojí v čele Hradišťanu, byl také po nějakou dobu členem skupiny Javory, jak se zmiňuje v úvodním slovu k albu: „Poprvé jsme se s Petrem setkali ve skupině Javory už koncem 70. let minulého století. Pak jsme se vydali každý svou vlastní cestou hledání a objevování, cestou autorské tvorby a usilování o originální výpověď, která se na jedné straně silně inspirovala kořeny zejména moravské tradiční hudební kultury a na druhé straně chtěla rezonovat se současným světem. Možná už tenkrát zde byly počátky toho, čemu se později začalo říkat world music.”

Není překvapením, že soubory připravily sérii společných koncertů, ale především to, že se tak stalo až nyní. Pro tuto příležitost vznikl speciální program, kde hlavní a nejzajímavější částí koncertů tvoří písně interpretované oběma kapelami společně. Nahrávka vycházející na CD pochází z jednoho z mnoha koncertů, jež se uskutečnily v posledních dvou letech – konkrétně 21. 11. 2021 v Domě kultury v Kroměříži. Na nahrávce rezonují písně, které se během let nezávisle na sobě staly hity a naplnily repertoár obou kapel – Ideál, Zvláštní znamení, Modlitba za vodu, Javory, Krátký popis léta, Modlitba. Tyto, ale i další písně mají však daleko širší vyznění – dotýkají se duše člověka, jeho tužeb i snah o harmonii v nás i kolem nás.

Album: Společný koncert

Umělci: Hradišťan & Jiří Pavlica, Hana a Petr Ulrychovi, Javory Beat
účinkují:

HRADIŠŤAN
Jiří Pavlica — housle, zpěv
Alice Holubová — zpěv
David Burda — klarinet, flétny, zpěv
Josef Fojta — klávesy, perkuse, zpěv
Milan Gablas — kontrabas, zpěv
Roman Gill — kvinton, zpěv
Milan Malina — cimbál, zpěv

JAVORY BEAT
Hana Ulrychová – zpěv
Petr Ulrych – kytara, zpěv
Milan Strouhal – elektrická kytara, zpěv
Ondřej Strouhal – klávesy, zpěv
Jakub Šimáně – baskytara, zpěv
Ctibor Bártek – perkuse, zpěv

Nahráno na koncertě v Domě kultury v Kroměříži 21. 11. 2021

Mix a mastering: Broněk Šmid
Hudební režie: David Burda, Jakub Šimáně
Zvuk: Vladislav Švestka, Martin Štěpánek
Záznam: Jakub Šimáně
Grafické zpracování obalu: Zuzana Hřebíčková

Datum vydání: 20.5.2022

hradistan

Více informací:

Link: www.indies.eu/alba/5930/spolecny-koncert-2cd/
Multilink: www.indies.eu/support/tunevoyage/hradistan22
www.hradistan.cz
www.javory.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lehce nostalgicky, silně melodicky a zvukově průzračně, to je nové album Luboše Pospíšila

Luboš PospíšilI když mám odmalička slabost pro sličné zpěvačky, v poslední době tíhnu po hudbě, kterou vyprodukovali bardi Vladimír Mišík, Michal Prokop a Luboš Pospíšil! Jejich poslední alba jsou totiž jedinečná, krásně vyzrálá...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pozor v knihovně je kocour aneb zábavné vzdělávání od Kláry Smolíkové

KocourKláře Smolíkové vyšel v letošním roce již druhý příběh s knihomolem Davidem a kocourem Koniášem. Tentokrát nese kniha název Pozor, v knihovně je kocour a vyšla u nakladatelství Mladá fronta.

...

Divadlo

Prostory Roxy a NoD slaví 20 let!

narozeniny roxy be twentyDruhé kulatiny oslaví kluby, jejichž adresa je známá tisícům lidí v celé zemi. Mimořádný věk si žádá mimořádnou oslavu a tou rozhodně program, nazvaný BE TWENTY, je! Svůj program má Roxy i

Film

Filmy z karlovarského festivalu

54kviff 200Letošní karlovarský filmový festival skončil a oceněné tituly jsou již známy. Nebudu se k nim vracet, protože zajímavější než snímky ze soutěžních sekcí, zpravidla druhořadé, méně přínosné i přitažlivé, jsou díla uváděná mimo soutěž. Soustředí...