Na hudební mapě Žižkova vzniká nový koncertní cyklus – Komorní řada Atria na Žižkově

Na hudební mapě Žižkova vzniká nový koncertní cyklus – Komorní řada Atria na Žižkově

Tisk

komorni rada 200Pražské Atrium na Žižkově přichází s novým cyklem koncertů – Komorní řadou. V červnu zahajuje prodej abonmá na čtyři koncerty předních českých souborů, mezi něž patří Bennewitzovo kvarteto či Epoque Quartet. Řadu na podzim zahájí její garant, Guarneri Trio Prague.

 

Žižkovské Atrium nově hostí abonentní cyklus komorních koncertů. Sází přitom na intimitu hudebního prožitku a těsný kontakt posluchače s interprety. Komorní hudba, původně komponována pro menší sály, může přirozeně vyniknout v menším prostoru bývalého barokního kostela. Posluchačům tam neunikne nejmenší hudební zašeptání a interpretům doslova uvidí na ruce.

“Když se podíváme na výtvarné znázornění komorních koncertů, když hráli Slavíkové, Lisztové a Chopinové, většinou vidíme sály kolem 80 až100 míst. Komorní hudba se nepsala pro velká divadla nebo koncertní zařízení – psala se pro malé sály. Má bezprostřednější sdělení interpreta k člověku, je nejen hudebně blízko, ale i pocitově blízko,” říká člen Guarneri Tria, klavírista a děkan HAMU Ivan Klánský.

Guarneri Trio Prague je garantem prvního ročníku Komorní řady. Hudebníci před nedávnem oslavili třicet pět let koncertní činnosti v původním složení a řadí se mezi přední interprety komorního odvětví klasické tvorby. V říjnu zahájí cyklus kanonickými díly triové literatury jako je Beethovenovo „Trio duchů“ či Haydnovo Klavírní trio G dur.

Jimi sestavený program celé řady je multižánrový a zahrnuje i argentinské tango a jazz. Epoque Quartet pro své vystoupení zvolil populárnější skladby, jako jsou Schindlerův seznam Johna Williamse, Jaco Pata Methenyho, Piazzollovo Libertango a mnoho dalších. Mladší generaci zastoupí houslista česko-palestinského původu, Milan Al-Ashhab, který zahraje s klavíristou Adamem Skoumalem. Posluchači uslyší Tartiniho „Ďáblův trylek“, Debussyho Clair de lune, ale i Skoumalovu autorskou tvorbu.

komorni rada plakat

Abonentní cyklus v dubnu 2023 uzavře neméně známé Bennewitzovo kvarteto, které zvolilo výběr smyčcových kvartetů: G dur Josepha Haydna, C dur Antonína Dvořáka a kvartet č. 3 „terezínského skladatele“ Viktora Ullmanna – jediný ze tří, který se od něj dodnes dochoval.

„Komorní řada Atria bude pro hudební studenty představovat masterclass v přímém přenosu. Mladšímu publiku může konvenovat zastoupení mladých umělců, jako je Milan Al-Ashhab a výběr populárnějšího repertoáru od Epoque Quartet. Výhodou pro všechny je ale abonmá, které zahrnuje slevu na vstupenky, welcome drink a garantované místo v sále,“ říká dramaturgyně klasické hudby Kristýna Borecká.

Senioři a studenti zakoupí abonentky za pouhých 800 korun, zatímco plná cena abonmá je 1200. "Posláním Atria je totiž zůstat přístupným pro co nejširší publikum a nabídnout kvalitní zážitek všem, kteří o něj mají zájem," dodává Marie Kašparová, ředitelka.

Komorní řada Atria na Žižkově 2022/2023

11. 12. 2022 – Guarneri Trio Prague

13. 12. 2022 – Epoque Quartet

14. 2. 2023 – Milan Al-Ashhab a Adam Skoumal

11. 4. 2023 – Bennewitzovo kvarteto


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Berchtold

berchtold 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Klíč ke štěstí a Obchod se štěstím

klic ke stesti200Ačkoliv jsou obě knížky útlé, nelze je číst naráz, plynule. Jednotlivé příběhy se postupně rozvinou a můžeme o nich zpětně přemýšlet, objevovat paralely, nechat je na sebe působit. Zjistíme, že jsme více usměvaví, pohodoví, příjemní k...

Divadlo

”Demokracie není právo do všeho mluvit, ale povinnost vědět, co mluvit,” říká Rudolf Jelínek

altJeden z nejznámějších českých herců všech věkových generací, Rudolf Jelínek, má za sebou neskutečnou filmovou a divadelní kariéru, bohaté zkušenosti s dabingem a lidé ho na ulici spíše než jménem oslovují jako majora Jiřího Hradce...

Film

Zahradnictví: Dezertér. Pohnutá atmosféra 50. let pod rouškou břitkého humoru

zahradnictviStrach, beznaděj, nejistota. Režisér Jan Hřebejk přichází s emotivně laděným koprodukčním dramatem z dob ponuré československé historie z let