Musica Bohemica a Dagmar Pecková vystoupí v Praze na dvou vánočních koncertech Exaltatio

Musica Bohemica a Dagmar Pecková vystoupí v Praze na dvou vánočních koncertech Exaltatio

Tisk

vanocni koncert200V neděli 18. prosince a ve středu 21. prosince 2022 se uskuteční v kostele Šimona a Judy v Dušní ulici na Starém městě pražském dva výjimečné koncerty s názvem Exaltatio. Společně vystoupí Musica Bohemica pod vedením Jaroslava Krčka, Dagmar Pecková a mladý talentovaný tenorista Marek Žihla student pražské konzervatoře.

 

Dagmar Pecková začala s Musicou Bohemicou spolupracovat před čtyřmi lety, v roce 2018, vydáním prvního společného CD s názvem Nativitas, neboli Zrození. Jaroslav Krček vybral a zinstrumentoval vánoční písně staré Evropy jako oslavu zrození života, zrození dítěte, zrození nového lidského pokolení, zrození víry, která svou podstatou dobra získává lidstvo už víc než dva tisíce let. Tato výjimečná nahrávka se držela v žebříčku nejprodávanějšího CD Supraphonu plných deset týdnů (!) na prvním místě.

Druhé CD Exaltatio – Povýšení, pozvednutí syna Božího na nebesa, je opět složeno z předvánočních a vánočních zpěvů celého starého křesťanského světa. Vzniklo 2020, v době pandemie, kdy lidé pomalu začínali ztrácet víru v to dobré. To je i názor Dagmar Peckové, která tvrdí, že lidé by neměli nikdy ztrácet naději. Ani tehdy, ani dnes, v době války a energetické krize. K tomu nám vždy pomůže krásná píseň a modlitba nejenom v době adventní. Protože to přesně je posláním umění. Povznést člověka nad všední starost a popřemýšlet o povrchním světě.

"Musím zkonstatovat, že přítomnost pana Jaroslava Krčka ve mně při každém setkání vyvolá krásný pocit a dodá radost moji duši. Moudrost, životní zkušenost, temperament, profesionalita a absolutní “muzikant”, to jsou navýsost umělecké atributy. A spolupráce s takovým člověkem mě naplňuje absolutním blahem. Jaroslav Krček je mou životní i uměleckou inspirací," říká Dagmar Pecková.

vanocni koncert foto 1

Dost možná by mohlo čtenáře i zajímat, jak si mezinárodně proslulá diva řekla o spolupráci? Je to totiž velmi vtipná historka a věřte, že ji i Jaroslav Krček, hudební skladatel a umělecký šéf dnes už legendárního komorního hudebního souboru Musica Bohamica, rád vypravuje.

"Před přibližně pěti lety jsem byla pozvaná na koncert, kde jako host právě vystupoval Jaroslav Krček se svou Musicou Bohemicou," vzpomíná Dagmar Pecková. "Samozřejmě, že jsem tento ansámbl znala z koncertů, stejně tak, jako Jaroslava Krčka z režijní kabiny při přípravě mých nahrávek. Na koncert jsem přišla unavená a opravdu jsem si před vstupem do hlediště kladla otázku, jestli to nemám vzdát a raději si odpočinout. To se následně dělo bylo jako ve snu. Musica Bohemica hrála absolutně čistou intonací a svou rytmikou mě okamžitě probrala z letargie. Šéf Krček dirigoval, hrál na několik nástrojů, zpíval a dokonce jsem měla jednu chvíli pocit, že se vznáší. Po koncertě jsem vlítla do šatny pana Krčka jako torpédo a zvěstovala mu, že s ním natočím CD. Byl polonahý a měl co dělat, aby zakryl v tu chvíli to nejnutnější. Chvíli mi trvalo sehnat na produkci peníze, ale pak jsme nahrávali a byl to krásný pocit. Naše společné koncerty se po celé republice setkaly s maximálním úspěchem. Právě vánoční písně a koledy tak, jak jsou na obou nahrávkách, odpovídají nejvíce originalitě doby, ve kterých vznikaly. Ať už lidové popěvky, nebo písně renesanční a barokní. Je až neuvěřitelné, kolik krásných písní s vánoční a mariánskou tematikou v Evropě máme."

vanocni koncert foto 2

Tak jako tak jsou protagonisté rádi, že se letos v Praze opět společně objeví na dvou exluzivních koncertech a potěší tak jejich příznivce a posluchače vskutku krásnými a líbeznými písněmi. Vždyť co je pro předvánoční čas nejdůležitější. Shon a hysterie v přípravě svátků? Určitě ne. Zastavit se, zklidnit a zamyslet se nad koloběhem světa. A to se vám na jejich koncertě respektive obou koncertech v Praze zcela jistě podaří.

vanocni koncert foto3

Zdroj foto: archiv Dagmar Pecková a Jana Krištofovičová


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tuomas Seppälä (Amberian Dawn): „Mám v hlavě soukromé rádio.“

altFinští melodic metalisté Amberian Dawn vydali své první album v roce 2008. Nyní po čtyřech letech na hudební metalové scéně vydali čtvrté album s názvem Circus Black, které obsahuje i duet se známým zpěvákem Timem Kotipe...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Naše normalizace: Cenné vzpomínky, ale selektivně vybrané
ImageNa osobních výpovědích je postaven sborník Naše normalizace vydaný občanským sdružením Člověk v tísni. Záměru nelze co vytknout - konkrétní lidské prožitky přiblíží jakoukoli dob...

Divadlo

Komedie s Drábkem

drabek perexPřiznám se, že jsem si své dojmy z premiéry hry Jedenácté přikázání aneb Mucholapka nechala pořádně uležet. Ne snad, že bych byla tak líná anebo vytížená, ale ona je to s tím režisérem Drábkem prostě těžká práce. Je totiž jiný a ...

Film

3Kino nám zpřístupní středoevropské filmy, které bychom jinak sotva spatřili

3Kino perexKaždoročně se v listopadu pořádává rozsáhlá přehlídka 3KINO a ani letošek není výjimkou. Zájemci, kteří si musí vyčlenit volný čas na období mezi 3. až 12. listopadem, se mohou těšit na filmy vzniklé na teritoriu střední Evropy, kromě Česka ta...