Tomáš Kympl a moderní trendy současné elektronické hudby? To je jeho album RED

Tomáš Kympl a moderní trendy současné elektronické hudby? To je jeho album RED

Tisk

tomas kyml200Aktuální album RED Tomáše Kympla volně navazuje a rozvíjí jeho loňskou nahrávku Kernel Panic, z níž singl Wifi zvítězil v prestižní britské mezinárodní hudební soutěži UKSC. Snažil se dál posunout hranice svých skladatelských a producentských možností. RED obsahuje celkem jedenáct skladeb, které je určeno pro všechny zvukové a hudební požitkáře, pro které to může být balzám pro uši i pro duši. Posluchače tak vtáhne do planetárních cest v nekonečném vesmíru. Stačí přivřít nebo zavřít oči a vychutnávat si, co tvůrce vymyslel...

 

Názvy skladeb jako Black, Red, White nebo Yellow jsou inspirovány multikulturním prostředím, ve kterém se Kympl pohybuje. Nervózní energie v bublavých beatech, třpytivé lehké textury, planetární smyčce a vzdálené vokály vykreslují obraz světa, který je pustý, ale ne prázdný. Nabitá elektronika a mysteriózní basy znějí jako prostředí, které se připravuje na odplatu za staletí lidského zneužívání.

"Můj tip pro poslech desky je, dát si ji takzvaně na sluchátka a užít si naplno její panoramatický děj. Trochu si při ní zameditovat, nechat tvořit vlastní fantazii, ale především, unášet se svobodným chill out proudem," tvrdí Tomáš Kympl.

Na otázku, s kým a kde nahrávce spolupracoval, odpověděl: "V první řadě s Vesmírem, s jeho nekonečností, laskavostí a inspirativní energií. Vlastně se jen ladím na jeho frekvence a snažím se je zachytit. Technicky - všechny elektronické i akustické nástroje jsem si nahrál v Praze a Londýně sám. Důraz jsem kladl na party bicích nástrojů, extatické trance akordy, basové a vokální linky. Dalšími partnery jsou OSA - Partner, Pexels, Cottonbro studio a Biotech studio..."

tomas kympl foto1

A moje pocity a nálady z alba? RED? I když už v první skladbě Black cítím jakési varování, stejně mě to láká pokračovat v započatém letu, navíc když mi vzápětí další skladba Green připomene něco, jakýsi moment či pocit, na který jsem už téměř zapomněl. A když mám dojem, že mi skladba Brown napovídá, že bych měl lehce zpomalit, tak dokonce zastavím a spočinu, abych se mohl porozhlédnout. Příjemné spočinutí či snění pokračuje i v následujícím chvílích, když ve mně i kolem mně zní Purple. Umím si to vychutnat, ale jízda pokračuje dál. V následující Pink si chvíli připadám jako v území nikoho, tak krásně sám, ale stejně mám pocit, že to brzo ožije, protože už jsem zase někde jinde. V Grey se ztrácím v říši zrcadel a vábivých ozvěn, ale šťastný let pokračuje i ve skladbě Red, kde čiší radost, temperament a energie, ale já dobře vnímám také zdravý vokál. Extáze a zároveň uvolnění mi dopřává Orange, ale vlastně i Blue, kdy mám navíc pocit, že mě někdo očekává v zóně příletů. A pak je tu najednou Yellow, známé lidské hlasy a zvuky, a poté poslední nahrávka White - a mě napadá, že vystupuju na pevnou zem, a i když se svět žene dopředu jak zběsilý, já si stejně jedu ve svém rytmu.

Všechny elektronické i akustické nástroje na albu si autor nahrál sám. Zvláštní důraz kladl na party bicích nástrojů, extatické trance akordy, basové a vokální linky. Použití klasických analogových syntetyzátorů v kombinaci s moderními VST instrumenty (tzn. virtuálními nástroji) dodává nahrávce charakteristický zvuk.

tomas kympl foto2

„Snažil jsem se dál posunout hranice svých skladatelských a producentských možností. Můj tip pro poslech této desky je, dát si ji takzvaně na sluchátka a užít si naplno její panoramatický děj. Trochu si při ní zameditovat, ale především, nechat se unášet jejím svobodným chill out proudem. Věřím, že se posluchačům budou líbit také moderní trendy současné elektronické hudby," říká Tomáš Kympl.

tomas kympl foto3

Album můžete získat v naší soutěži: Vyhrajte nové album Tomáše Kympla

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

My Odyssey - mentoringový program pro ženy ve sportu

mentoring perexV květnu 2022 odstartoval druhý ročník mentoringového programu pro ženy působící na manažerských či exekutivních pozicích ve sportovních organizacích, a také pro sportovní trenérky. Tento mentoringový program je organizován Komisí rovných...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Sluníčko Helena Illnerová hovoří o světle

Illnerova perexČeská fyzioložka a biochemička Helena Illnerová je i ve světě uznávanou autoritou v oboru chronobiologie. V knize s příhodným názvem Čas pro světlo se může čtenář ponořit do dobrodružství vědeckého výzkumu, ...

Divadlo

Brněnské kolo aneb Jak ukrást Věstonickou Venuši
vestonickavenuse perMěstské divadlo Brno jako úvodní představení na Open air scéně, v překrásném prostředí Biskupského dvojka, s osvětleným chrámem sv. Petra a Pavla v pozadí, uvedlo další muzikálovou světovou premiéru. (Uf to byla dlouhá věta, a...

Film

Zimní příběh nemá se zimou nic společného

Zimni pribeh 200Film Zimní příběh (2014) je tak trochu mýtický, romantický i poetický. Herci Collin Farrell a nevinná Jessica Brown Findlay v něm prožívají nečekaně zajímavé a originální romantické sit...