Melodický hardcore, emo, punková přímočarost a DIY přístup, to je Krásná doba

Melodický hardcore, emo, punková přímočarost a DIY přístup, to je Krásná doba

Tisk

rutka 200Kapela Rutka Laskier vydala 28. října u brněnského labelu Kabinet Records 10" vinylové EP Krásná doba, které bude zároveň k dispozici v digitální podobě na všech streamovacích platformách a Bandcamp.

 

 

EP Krásná doba vznikalo během světové pandemie (někdy od začátku roku 2020 až do podzimu 2021). Rutka Laskier opět nahrávala kompletně v duchu DIY, pod taktovkou baskytaristy Pavla Sikory ve zkušebně/studiu v Hrušovanech nad Jevišovkou. Kapela chtěla udělat hudebně údernější a přímočařejší punkovou desku, proto se členové rozhodli pro kratší formát EP na 10" vinylu, který bude včetně kapsy průzračný. To značí pomyslnou ztrátu závoje naivity a pohled na svět bez okolků. O cover se opět postaral šestý nehrající člen Radim Kašpárek.

Krásná Doba byla ovlivněna brněnskými nálevnami, mosteckými zastavárnami, životem na sídlišti plném drog a chlastu, stupňujícím se násilím ve světě, agresivní polarizovanou společností a pandemií, která všechny tyto temné lidské proudy umocnila. Bylo-li předchozí LP Protiklady spíše lyrické, tak na Krásné době jsou texty více epické a bez hlubších niterních rozborů vyprávějí konkrétní příběhy skutečných lidí. Šelest stromů nahradilo střílení do lidí. Srdce bušící jako vyplašený pták nahradilo piko, maty a pornografie. Kamarádi se propadají do závislostí a dluhových pastí.

Kapela Rutka Laskier vznikla v roce 2014 jako krátkodobý projekt, s centrálou v Hrušovanech nad Jevišovkou. V témže roce vydala i svoje debutové EP. Od té doby fungují v původní sestavě, jako kapela. Po kazetovém splitu s Pacino vydali roku 2018 LP Protiklady, a na podzim 2022 vyjde nová deska Krásná doba.

Rutka má svůj vlastní přístup k hudbě. Žánr nehraje roli. Z ambientních ploch se přes post rockové pasáže přesouvá do úderných punkových riffů, které vás můžou vyplivnout až k jazzovým motivům. Intenzivní komprimované výbuchy vzteku a hluku, dynamické gradace, rozpadající se melodie, které se po pár momentech chaosu opět znovuzrodí v nové podobě.

rutka 1

Zdroj foto: Tomáš Škoda

Více informací:

Bandcamp: https://rutkalaskier.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/rutkalaskierband/
Instagram: https://www.instagram.com/rutkalaskierband/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC4Lv8BZfYjMavAwulvSrKKg/featured
Kabinet Records: https://www.kabinetrecords.cz/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1WKgM5aH2p70UGnm31NfxM?si=RPKf83rqRGWidS5-YO5N9A


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Karel Fiala: „Z flašky nedýchám, z flašky chlastám“

200rDalším zpovídaným fotografem je Karel Fiala, který se věnuje fotografování pod vodou. Co vše ke vzniku  těch kouzelných rozevlátých fotek potřebuje? A jak to vlastně celé probíhá? Začtěte se o fotografování ve stavu bez tíže…

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Nepozornost, hyperaktivita a impulzivita: zápory i klady ADHD v dospělosti

adhd perexZamýšleli jste se někdy nad tím, proč se Váš kolega nebo nadřízený chová mírně chaoticky? Je impulzivní, nedokáže dokončit rozdělanou práci včas, chodí pozdě nebo Vás absolutně nevnímá?Je náladový, zbrklý, působí leckdy až nemotorně, ztřeštěně, poř...

Divadlo

Duchařská komedie o jednom velkém vánočním zázraku

Ti druzi 200Komedie Spirit Level, kterou v MdB uvedou pod názvem Ti druzí, sice obletěla úspěšně kus světa, ale o její autorce, přesněji o jejím životě se ví až podezřele málo. Anglická scenáristka a dramatička zůstává v téměř dokonalém utajení (důraz je na sl...

Film

V pasáži proběhne výjimečná projekce filmu "Pasáž"

pasaz 200Máme pro vás pozvánku na promítání unikátního filmu "Pasáž" režiséra Juraje Herze, a to 8. dubna od 19:00 v 3Kino ArtPasáži.

...