V únoru vyjde album Bečvou od Tomáše Niesnera

V únoru vyjde album Bečvou od Tomáše Niesnera

Tisk

Niesner200Kabinet Records ve spolupráci se slovenským labelem Warm Winters Ltd. vydává 17.2. tuzemský ambientní poklad. Album Bečvou od Tomáše Niesnera, které vyšlo vyšlo v dubnu roku 2022 digitálně a na kazetě právě u Warm Winters Ltd. se tak dočká exkluzivní modré vinylové verze. Křest proběhne 15.3. v brněnském Kabinetu MÚZ, kde bude speciálním hostem Adam Badí Donoval, který vede vydavatelství Warm Winters Ltd. a také zajistil master nahrávky. Další křty proběhnou 16.3. v pražském Atriu na Žižkově a 17.3. v bratislavském prostoru LOM.

 

O albu Bečvou se od vydání mluví doma i v zahraničí jen v superlativech. Ve výročním žebříčku magazínu Fullmoon v kategorii domácích desek roku 2022 se nahrávka umístila na 5. místě. Tomáš Niesner figuruje také v nominacích na album roku 2022, které zveřejnily Hudební ceny Vinyla a Ceny české hudební kritiky Apollo. Desky s environmentálním přesahem si všimli i v zahraničí. Konkrétně vyhlášený server The Quietus nebo kultovní magazín The Wire, v jehož žebříčku top 100 alb za rok 2022 se Bečvou objevilo.

Bečva je moravská řeka ležící ve východní části České republiky. V září 2020 způsobilo několik úniků chemikálií do řeky otravu a následnou smrt čtyřiceti tun živočichů volně žijících ve vodním toku. Bezprecedentní katastrofa. Bečva byla všudypřítomnou součástí mládí Tomáše Niesnera, který vyrůstal v Přerově a tato ekologická katastrofa ho hluboce zasáhla. Ve snaze lépe porozumět řece a inspirován knihou Wernera Herzoga ‚Of Walking in Ice‘ se Niesner vydal na cestu dlouhou více než 100 km. Od pramene Bečvy k jejímu soutoku s řekou Moravou.

Album Bečvou je svým způsobem cestopisem a zvukovou kronikou této cesty. Skládá se z terénních nahrávek z břehů řeky a na rozdíl od mnoha Niesnerových předchozích nahrávek hraje nejen na kytaru, ale taky na citeru a modulární syntezátor. Kombuje prvky fingerstyle kytary, musique concrete a dronu, jako elementární tapisérii obklopujících textur, třpytivých kytarových motivů a vzletných zvuků syntezátorů. Bečvou v jednu chvíli připomíná meandrující improvizace East of the Valley Blues, v dalších připomíná extatické minimalistické kompozice Cateriny Barbieri a osciluje mezi náladami jako děs a naděje. Bečvou je dosud nejkomplexnější výpovědí Tomáše Niesnera, která fascinuje jak formou konceptu, tak provedením.

Niesner Becvou

TOMÁŠ NIESNER - Bečvou // 17.2.2023 // Kabinet Records

17.2.2023 release alba na 12" LP modrého vinylu
Už nyní předprodej na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Více informací:

Bandcamp: https://tomniesner.bandcamp.com/
Spotify: https://spoti.fi/3GSIM38
Youtube: https://bit.ly/3VZEVG5
Kabinet Records: https://www.kabinetrecords.cz/
Instagram: https://www.instagram.com/niesner.tomas/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Prager: „Když jsem vstoupil do knižního světa, všichni z oboru říkali, že je to běh na dlouho trať – tak běžím. “

ales pragerLetos na jaře jste si na webu K21 mohli přečíst rozhovor "Kniha, kterou má cenu číst" se začínajícím táborským spisovatelem Alešem Pragerem. A protože je Aleš ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Iluze paměti odkrývá falešné vzpomínky

iluze pameti200Pokud máte chuť se hodně zamyslet, upustit od všech tak zvaně ezoterických blábolů, a věříte výhradně vědě, sáhněte po knize Iluze paměti, která vám možná otevře oči. Když tomu všemu uvěříte…

 

 

 

...

Divadlo

Peníze vás otráví i napnou

Penize Dan a jeho matka perexDěj se rozbíhá: Jojco a Mirec  - dva vulgární výrostci se ženou dodávkou vyloupit banku. Jsou nezkušení, ustrašení, nervózní a nejistí.

 

Film

Gladiátor je taky sportovec

200filmFilm Gladiátor (2000) byl ve své době jedním z nejlepších filmů vůbec. Více než dvouhodinové drama, které kombinuje zručné švihání mečem a citové vydírání, je výsledkem nejenom značné filmové evoluce, ale taky té společenské. Russell Crowe v něm totiž...