Přehlídka světového varhanního umění v bazilice sv. Jakuba v Praze již po osmadvacáté

Přehlídka světového varhanního umění v bazilice sv. Jakuba v Praze již po osmadvacáté

Tisk

varhanni festival 200Již nyní je možné v předprodeji zakoupit vstupenky na sérii unikátních koncertů 28. Mezinárodního varhanního festivalu. Letošní ročník proběhne ve dnech 3. 8. – 21. 9. 2023, vždy ve čtvrtek v 19 hodin.

 

 

 

Největší varhany České republiky rozezní ruce i nohy předních umělců z Velké Británie, Francie, Polska, Itálie, Rakouska, Jižní Korei a samozřejmě nebude chybět zastoupení českých varhaníků. Již zahajovací koncert bude zcela výjimečný účastí světově proslulého Wayna Marshalla, který je vysoce oceňován pro svou muzikálnost a všestrannost jak za dirigentským pultem, tak u kláves.

„Každý umělec si vytvořil svůj originální program šitý na míru svatojakubským varhanám, které zazní v celé své barevnosti a osobitosti,“ láká ředitelka festivalu a titulární varhanice baziliky sv. Jakuba Irena Chřibková.

Program letošního ročníku přináší jak skladby klasického repertoáru, tak řadu kompozic málo hraných z pera amerických, kanadských a polských autorů. Nebude chybět ani oblíbená improvizace na daná témata z publika. Připomeneme si 140 let od narození významného českého varhanního skladatele a virtuoza Bedřicha Antonína Wiedermanna uvedením jeho duchovních písní v interpretaci sopranistky Jany Sibery, čerstvé držitelky Thálie. Dva koncerty budou patřit varhannímu mládí, které uspělo v loňském roce na Mezinárodní varhanní soutěži Petra Ebena v Opavě. Velkým lákadlem bude jistě vystoupení Francouze Baptista-Floriana Marle-Ouvrarda, který je nejen skvělým varhaníkem, ale i dopravním pilotem.

„Posluchači mají zároveň možnost navštívit jeden z nejpozoruhodnějších pražských chrámů, jakým je právě bazilika sv. Jakuba, s jeho nevšedním interiérem a proslulou akustikou. A protože hudba nepotřebuje tlumočníka, jsou tato hudební setkávání všestranně obohacující,“ uzavírá Chřibková.

Během každého koncertu probíhá videoprojekce, díky které mohou posluchači sledovat na plátně varhaníka při hře.

varhanni festival1

Organizátorem Mezinárodního varhanního festivalu je společenství Svatojakubské Audite Organum. Kromě této varhanní události roku pravidelně pořádá také Velikonoční a Vánoční koncerty. V roce 2010 vznikl Nadační fond Sancti Jacobi Organum, který si klade za cíl zachovat svatojakubské varhany budoucím generacím. Proto Nadační fond nyní zahajuje sbírku na jejich záchranu v podobě jejich celkové rekonstrukce. Jedině tak bude možné zajistit pokračování mezinárodního varhanního festivalu.

Varhany v bazilice u sv. Jakuba jsou se svými 4 manuály 91 znějícími rejstříky (hlasy) a 8 277 píšťalami největší v Praze i v celé České republice.

28. MEZINÁRODNÍ VARHANNÍ FESTIVAL
28th INTERNATIONAL ORGAN FESTIVAL
Bazilika sv. Jakuba / St. James´ Basilica, Praha - Staré Město, Malá Štupartská 6
3. 8. – 21. 9. 2023 v 19 hodin / 3 August – 21 September, 2023 at 7 p.m.

3. 8. / 3 August 2023
Ruce, které vládnou orchestru i varhanám /
The Hands that Master the Orchestra as well as the Organ
WAYNE MARSHALL (Velká Británie / United Kingdom)
Program: A. Ager, G. C. Baker, Ch.-M. Widor, improvizace/ improvisation

10. 8. / 10 August 2023
Tóny Slezska / Tones of Silesia
MARIUSZ WYCISK (Polsko / Poland)
Program: J. S. Bach, C. Saint-Saëns, M. E. Bossi, M. Sawa, L. Vierne

17. 8. / 17 August 2023
Toskánský večer / Tuscany Evening
GIULIA BIAGETTI (Itálie / Italy)
Program: G. Frescobaldi, A. Toscano, R. L. Becker, D. Bedard, J. Zwart, C. Williams

24. 8. / 24 August 2023
Rakouské ozvěny / Austrian Echoes
ERNST WALLY (Rakousko / Austria)
Program: R. Fuchs, A. Heiller, J. S. Bach, F. Liszt, F. Schmidt

31. 8. / 31 August 2023
Oslavuj Pána / Praise the Lord
IRENA CHŘIBKOVÁ (Česká republika / Czech Republic)
Jana Sibera soprán / soprano, Lenka Švehlíková mezzosprán / mezzosoprano
Program: A. Guilmant, B. A. Wiedermann

7. 9. / 7 September 2023
Hlas země vycházejícího slunce / The Voice of the Land of the Rising Sun
YEWON CHOI (Jižní Korea / South Korea)
Program: M. Kabeláč, J. Brahms, J. Rheinberger, R. Schumann, M. Reger, P. Eben

14. 9. / 14 September 2023
Mezi Alpami a Baltem / Between the Alps and the Baltic Sea
ONDŘEJ VALENTA (Česká republika / Czech Republic)
Program: D. Buxtehude, W. A. Mozart, G. A. Merkel, M. Reger

21. 9. / 21 September 2023
Létající Pařížan / The Flying Parisian
BAPTISTE-FLORIAN MARLE-OUVRARD (Francie / France)
Program: Ch. M. Widor, C. Franck, improvizace / improvisation
videoprojekce / live video

Předprodej vstupenek zajišťuje Ticketportal a www.pragueticketoffice.cz, www.bellprague.cz.

Bližší informace o programu festivalu na www.auditeorganum.cz a www.facebook.com/aomvf.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renáta Navrátilová: „Taky jsem si přála přibrat v těhotenství co nejméně. A oproti Alici nemám příšernou tchyni a mámu.“

renata navratilova 200Renátě Navrátilové před několika dny vyšla kniha Malý šikanista aneb Jak mámy přicházejí o iluze, a nejen o ní nám prozradila více v tomto rozhovoru.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Tenkrát v ráji – příběh, který vám zlomí srdce

raj 200Období druhé světové války stále inspiruje různé umělce ke zpracování. Josef Urban k nim určitě patří. Jistě jste už zaznamenali například film Habermannův mlýn nebo 7 dní hříchů, kde autorem knižní předlohy a ve druhém případě i scénáře je právě Josef...

Divadlo

Roztočené Šivovo kolo života
ImageV neděli 29. 1. v pražském divadle ABC se odehrála premiéra výjimečného a originálního tanečně-audiovizuálního představení Šivovo kolo života. Projekt, na kterém se zápalem pracovala skupina skutečných umělců bezmála dva roky, viděl...

Film

Velké (a všeobecně známé) filmy na velkém plátně

200fV posledních letech se zdálo, že záslužný klubový Projekt 100, který od roku 1995 každoročně pořádá Asociace českých filmových klubů, zajde na úbytě. Postupně se sice podařilo tradici oživit aspoň několika tituly, i když původní myšlenka zpřístupňovat u nás...