Známý písničkář Petr Linhart vydává „live“ album To bylo to Kladno

Známý písničkář Petr Linhart vydává „live“ album To bylo to Kladno

Tisk

kladno 200Koncerty následují 11. května v Kladně Pod Třešní a 6. června v Praze v Malostranské besedě.

 

 

Pomyslné „best of“ album Petra Linharta, výrazné osobnosti tuzemské folkové scény, přichází po několika řadových albech a naplňuje očekávání jeho příznivců. Jde o záznam koncertu, který Petr Linhart odehrál spolu s kytaristou a producentem Josefem Štěpánkem 14. dubna 2022 v prostorách nezávislé scény Pod Třešní v Kladně, svém rodišti. Hudebníci nové album To bylo to Kladno představí na dvou koncertech – ve čtvrtek 11. května přímo „na místě činu“ v Kladně Pod Třešní a v úterý 6. června v Praze v Malostranské besedě.

Album, nesoucí název titulní písně To bylo to Kladno, přináší devatenáct písní – výběr nejúspěšnějších skladeb z předchozích řadových alb. Zazní zde třeba Zaječí, Marie, Annenruhe nebo Holub & Frič. Krom toho ale také písně, které nejsou obvyklou součástí koncertů – Vyplout k Bradáčovi z projektu Český kalendář Michala Horáčka, V paralelním vesmíru psaná původně pro Františka Segrada, Motýlek Jaroslava J. Ježka a jeho kapely Čp. 8 nebo Zatopené doly, zhudebněná „postindustriální“ báseň příbramského básníka Quido Maria Vyskočila, přes stoletou propast navazující na dnešní kladenskou realitu. Ta ovšem zaznívá i v titulní vzpomínce To bylo to Kladno anebo v písni Letci a chodci. Hudebně je album postavené na propojení elektrické a akustické kytary – na tu poněkud překvapivě hraje právě Josef Štěpánek, věhlasný a vyhledávaný hudebník, s nímž Linhart už dlouhou dobu spolupracuje. Koncert pro album zaznamenal Ivan Lehký.

Grafika alba je tradičně dílem výtvarníků Karla Halouna a Luďka Kubíka, s využitím fotografií Karla Cudlína, Pavly Sirůčkové a Miroslava Krhounka.

Projekt doprovází klip k titulní písni, jeho autorkou je Veronika Kicková.

Petr Linhart a Josef Štěpánek – To bylo to Kladno: CD, vydává Galén

kladno

Zdroj foto: Karel Cudlín

Více informací:

https://open.spotify.com/album/6dcykgF1YDvVkjNhFuWqAy

http://www.galen.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kapelník Fleretu: „Když s námi zpívá 25-tisícový dav, kam se na nás hrabou Alexandrovci.“

fleret zdenek hrachovyFolková skupina Fleret, která nedá dopustit na valašskou krajinu, je populární nejen na Moravě. Jejím velmi důležitým článkem byla „královna lidové písně“ Jarmila Šuláková. Nejen o ní si s námi povídal kap...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Letem Kotletovým světem: Poslední tango v Havaně

posledni tango v havane 200V srpnu vydalo nakladatelství Epocha další kousek bruntálského řezníka a jednoho z nejopěvovanějších moderních autorů fantasy – Františka Kotlety. Servíruje nám příběhy Tomášek Koska ze svérázné detektivní kanceláře...

Divadlo

78. sezónu otevře zlínské divadlo v novém sále: první premiérou bude Špína
mestke divadlo zlin sezona200Městské divadlo Zlín vstoupí v září do 78. sezóny. Diváci se mohou těšit na neobyčejně pestrou kolekci celkem jedenácti premiér: sedm ve Velkém sále, dvě ve Studiu Z a jednu v Dílně. Již nyní herci pracují na d...

Film

Záhy vypukne svátek filmu

febio perex1Největší a současně nejzávažnější filmovou akcí konanou v Praze je nepochybně Febiofest, letos uspořádaný ve dnech 19. až 27. března 2015. Již po několik let jej zdobí soutěžní sekce - v čele poroty letos stane le...