Dunaj bilancuje. Vydává "The Best of..."výběr ze své tvorby

Dunaj bilancuje. Vydává "The Best of..."výběr ze své tvorby

Tisk

Dunaj 200Novinka RELOADED – The Best Of 1988-1996 mapuje pozoruhodnou uměleckou dráhu legendy brněnské alternativní hudby, kapely Dunaj. Na unikátním dvojvinylu a CD knize se skupina obrací do své historie, která je ohraničena lety 1987-1998. Svoji činnost tehdy ukončila po předčasné smrti svého frontmana Jiřího Kolšovského. V roce 2017 se však kapela vrátila na pódia v sestavě Vladimír Václavek, Josef Ostřanský a Pavel Koudelka.

 

K vydání výběrové desky plánuje Dunaj koncertní turné společně s Ivou Bittovou s názvem Iva Bittová a Dunaj – RELOADED. Na pódiu se znovu setkají po 25 letech a vystoupí s repertoárem z debutového alba z roku 1988. Na koncertech zároveň plánují nový vinyl a CD knihu pokřtít. Seznam koncertů najdete níže.

Výběr obsahuje 23 skladeb (na LP) a 22 skladeb (na CD), pocházejících z řadových alb Dunaje: Iva Bittová a Dunaj, Rosol, Dudlay, Dunaj IV., La La Lai. Vybrali si je sami členové skupiny. Jednotlivé nahrávky zvukově ošetřilo a remasterovalo brněnské Studio Indies.

„Co připsat k našemu novému dvojvinylu? Je těžké vybírat nejatraktivnější písně, když každá z nich má svůj vlastní příběh a každá deska je značně odlišnou etapou o spolupráci, přátelství, pracovním nasazení, o mnoha setkáních i o životních kotrmelcích. Vše je tam obsaženo se svou barevností. Bylo by asi ideální vybrat ze všech písní Dunaje všechny. Tak hlavně, ať vám žádný příběh nechybí…,“ pozastavil se u výběru skladeb a významu desky kytarista Dunaje Josef Ostřanský.

Dunaj 1

Kompilace vychází na 2LP a ve formátu CD-knihy, která kromě písňových textů a sleevenote obsahuje také profily členů skupiny, rozhovory vedené hudebním publicistou Milanem Tesařem, textové příspěvky osobností z blízkosti kapely a vše je doplněno historickými archivními fotografiemi. Originální grafické zpracování 2LP a CD-knihy je dílem výtvarníka Jakuba Stejskala. Vydává slovenské vydavatelství Pavian Records.

Dunaj vinyl

Iva Bittová a Dunaj – RELOADED termíny koncertů:

07.12.2021 – Tábor – Divadlo Oskara Nedbala
10.12.2021 – Nová Paka – Novopacké sklepy (Iva Bittová a Dunaj – “Ivanka pri Dunaji” – exkluzivní akustický koncert)
11.12.2021 – Louny – Vrchlického divadlo
15.12.2021 – Brno – SONO Centrum
17.12.2021 – Praha – Palác Akropolis (vyprodáno)
18.12.2021 – Praha – Palác Akropolis (přidaný koncert)

Výběr skladeb: Dunaj (Vladimír Václavek, Josef Ostřanský, Pavel Koudelka)
Zvuková úprava a remastering: Dušan Souček (Studio Indies), leden-červen 2021
Producent, editor, ideová koncepce: Jiří Pichl – Agentura Wap Doo Wap (www.wapdoowap.cz)
Redakční úprava textové části, editace: Jiří Pichl
Sleevenote, textové příspěvky, rozhovory: © Milan Tesař, 2021

Dunaj obal

Zdroj foto: © Bohdan Holomíček, Jan Kalivoda, Ivan Prokop, Václav Šípoš,
Miroslav Vodehnal, Jiří Volek, archiv Pavla Koudelky a Josefa Ostřanského, grafický návrh obalu, design, logo Dunaj: © Jakub Stejskal, 2020-2021

Více informací:
https://www.drhorak.sk/titul/dunaj/24111-dunaj-reloaded-the-best-of-1988-1996
https://www.merchbands.cz/dunaj-reloaded-the-best-of-1988-1996-2lp/
https://www.indies.eu/alba/5741/reloaded-the-best-of-1988-1996-2lp/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Jiří Šubrt: „I modelky a modelové jsou lidé a chovají se jako lidé“

200rozMísto celebrit jsme tentokrát vyzpovídali jiného umělce, a totiž fotografa Jiřího Šubrta. Zaměřuje se na různé typy fotografií a na vše má jasný názor. Přečtěte si o modelkách, křivkách a lásce k fotografování…

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Dobrodruh Bear Grylls uvádí Let duchů

let duchu 200V říjnu vydalo nakladatelství Jota knihu britského dobrodruha a cestovatele Beara Gryllse Let duchů. Jak se jeho románové prvotině vedlo? Stojí za to, si ji přečíst?

...

Divadlo

Koulí za světový mír

Koule TomicováPolických hesel a deklamací na téma budování světového míru jsme si kdysi užívali po plných doušcích. Mezi oblíbená patřila i ta, jež zviditelňovala úspěchy československých sportovců. Co už ale nezmiňovala, byla cena, kterou bylo za úspěc...

Film

Ad Astra je drama, které zaujme především svou vizuální stránkou

Ad Astra perex22. století. Umělá inteligence je součástí každodenního života, Měsíc a Mars jsou kolonizovány a kolem Neptunu krouží satelity obydlené lidmi. Na Zemi se staví anténa, která má dosáhnout až do vesmírného prostoru, kde má pomáhat s vyhle...